fbpx
Koti
English
Arabic
Haku
Valikko

Seuraa
meitä

Rauhallista ja rakentavaa vaalikeskustelua Rauhan vaalitentissä

Julkaistu 13.2.2023

Rauhan vaalitentti. Sanomatalo 10.2.2023, Helsinki. Kuvat: Maria Santto / CMI

Ilta-Sanomien ja CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin Rauhan vaalitentti onnistui kääntämään perinteisen vaalitenttiasetelman ympäri. Eduskuntavaaliehdokkaat keskustelivat Sanomatalossa järjestetyssä tentissä ajankohtaisista poliittisista kysymyksistä rauhallisesti ja rakentavasti.

Sanomatalon Mediatorilla eivät istuinpaikat riittäneet perjantaina 10. helmikuuta järjestetyssä Rauhan vaalitentissä. Lavalle oli saatu joukko eturivin poliitikkoja: eduskuntavaaliehdokkaat Pekka Haavisto (VIHR), Jussi Halla-Aho (PS), Anna Kontula (VAS), Tarja Filatov (SDP), Jouni Ovaska (KESK) ja Elina Valtonen (KOK). Ehdokkaiden haasteena oli keskustelu, jota ei voisi voittaa riitelemällä – vaan yhteisiä ratkaisuja etsimällä. Tentin tavoitteena oli osaltaan viedä poliittista keskustelukulttuuria rakentavampaan suuntaan.

Vaalitentin juontaja, Ilta-Sanomien yhteiskuntatoimituksen esihenkilö Hanna Vesala oli saanut tenttiä varten CMI:ltä joitakin rauhanneuvottelujen työkaluja, jotka ovat tärkeitä maailman vaikeimpien konfliktien ratkaisemisessa, mutta auttavat etsimään yhteistä maaperää myös kotimaan politiikassa.

Näitä olivat mm. luottamuksen rakentaminen, toisen kunnioittava kohtaaminen, kuunteleminen, menneisyyden käsitteleminen ja win-win-ratkaisujen etsiminen.

Sopuisasta vaalitenttikonseptista huolimatta Vesala ei päästänyt eduskuntavaaliehdokkaita helpolla. Kysymykset käsittelivät mm. puolueita sekä ehdokkaita jakavia teemoja kuten blokkipolitiikkaa, hallituksen ja opposition välistä yhteistyötä, maahanmuuttoa ja taloutta.

CMI arvioi kaikkien ehdokkaiden suoriutuneen tentistä kiitettävästi: Sanomatalon lavalla puolueiden ja ehdokkaiden eriävät näkemykset monista asiakysymyksistä tulivat esiin, mutta vuoropuhelu oli rakentavaa eikä riitaisuutta tai päälle puhumista kuultu.

Ehdokkaat myös korostivat, miten isoissa kysymyksissä ja esimerkiksi kriiseissä on pystytty tekemään yhteistyötä, vaikka asiat monesti riitelevätkin.

Tentin lopuksi yleisö sai äänestää verkkosivulla, kuka ehdokkaista on paras etsimään yhteisiä ratkaisuja. Yleisöäänestyksen voittaja oli Elina Valtonen.

Rauhan vaalitentti on katsottavissa kokonaisuudessaan täältä:

https://www.is.fi/politiikka/art-2000009386241.html