fbpx

NOBELIN RAUHANPALKINTO
2008

nobel_7_3

Norjan Nobel-komitea palkitsi Martti Ahtisaaren Nobelin rauhanpalkinnolla vuonna 2008. Nobel-komitea piti Ahtisaaren yli kolme vuosikymmentä jatkuneita ponnisteluja kansainvälisten konfliktien ratkaisemiseksi usealla mantereella merkittävänä. Ahtisaaren elämäntyö on komitean mukaan kasvattanut kansojen välistä veljeyttä Alfred Nobelin hengessä.

Nobel-komitea antoi tunnustusta Ahtisaaren merkittävästä urasta rauhanneuvottelijana ja elämäntyöstä rauhan ja sovittelun edistäjänä. Ahtisaari on toiminut kansainvälisissä tehtävissä lähes koko työuransa, valtaosan siitä YK:n alaisissa tehtävissä. Presidenttikautensa päätyttyä vuonna 2000 Ahtisaari on jatkanut määrätietoista työtään rauhan puolesta. Vuosina 1989-1990 Ahtisaari auttoi Namibian itsenäisyyteen, ja vuonna 2005 Ahtisaari yhdessä CMI:n kanssa johti Acehin autonomiaan johtaneita rauhanneuvotteluja.

Ahtisaarella oli merkittävä rooli Kosovon konfliktin ratkaisussa vuonna 1999 ja vuosina 2005-2007. Vuonna 2008 Ahtisaari oli mukana edistämässä Irakin vakautta yhdessä CMI:n ja muiden organisaatioiden kanssa. Ahtisaari on myös antanut rakentavan panoksen konfliktien ratkaisuun Pohjois-Irlannissa, Keski-Aasiassa ja Afrikan sarvessa.

Nobel-puheessaan Ahtisaari korosti rauhan olevan tahdon asia. Puheen toinen tärkeä sanoma oli se, että kaikki konfliktit ovat ratkaistavissa. Tämä ajatus on CMI:n visio.

Videotaltiointi Martti Ahtisaaren Nobel-puheesta Oslossa 10 joulukuuta 2008

Martti Ahtisaaren Nobel-puhe (englanniksi)

Norjan Nobel-komitean lehdistötiedote vuoden 2008 rauhanpalkinnosta

Norjan Nobel-komitean puheenjohtajan Professori Ole Danbolt Mjøsin puhe