fbpx
Koti
English
Arabic
Haku
Valikko

Seuraa
meitä

Kyllästyttääkö poliitikkojen riitely? – “Rauhan vaalitentti” kääntää perinteisen vaaliväittelyn ylösalaisin

Julkaistu 9.2.2023

Konfliktinratkaisujärjestö CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin ja Ilta-Sanomien järjestämä Rauhan vaalitentti kääntää perinteisen vaaliväittelyn ylösalaisin ja vie poliittista keskustelukulttuuria rakentavampaan suuntaan. Tentissä menestyy kuuntelemalla ja etsimällä yhteisiä ratkaisuja. Tapahtuma järjestetään perjantaina 10.2. klo 15 alkaen Helsingissä, Sanomatalon Mediatorilla. 

Polarisaatio on aikamme suuri vitsaus, joka ajaa ihmisiä yhä kauemmas toisistaan. Vaalien alla tämä näkyy etenkin vaalitenteissä, joissa kärjistäminen ja syyttely syrjäyttävät vuoropuhelun. Suomi ei ole polarisaation kärkimaita, mutta meilläkin näkyy politiikan rikkonaisuus, hallituksen sisäiset riidat ja blokkipolitiikan rantautuminen.

”Rauhan vaalitentissä mitataan aktiivisen kuuntelemisen taitoja, viestinnän selkeyttä ja empatiataitoja. Eli kuinka hyvin eturivin poliitikoilta onnistuu vaalikeskustelu, jossa pyritään sovittelevaan yhteisymmärrykseen eikä repiviin riitoihin”, sanoo CMI:n toimitusjohtaja Janne Taalas.

Vaalitentissä poliitikot keskustelevat eduskuntavaalien hengessä Suomen ja maailman tulevaisuudesta sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Kuitenkin väittelyn sijaan tentissä etsitään ratkaisuja ja yhteistä ymmärrystä. Keskusteluun osallistuvat ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sekä kansanedustajat Jussi Halla-aho (ps), Anna Kontula (vas), Tarja Filatov (sd), Elina Valtonen (kok) ja Jouni Ovaska (kesk).

Rauhan vaalitenttiä moderoi Ilta-Sanomien yhteiskuntatoimituksen esihenkilö Hanna Vesala, joka kertaa alussa rauhanomaisen vaalikeskustelun viisi kulmakiveä: kuunteleminen, keskustelukumppanin kunnioittaminen, omasta puolesta puhuminen, yhteisen hyvän hakeminen sekä keskusteluagendan ja pelisääntöjen kunnioittaminen. Tentin lopuksi yleisö arvioi osallistujien onnistumista näiden kulmakivien pohjalta ja valitsee äänestyksellä Rauhan vaalitentin “voittajan”.

CMI korostaa, että erimielisyyksistä huolimatta ratkaisuja on pyrittävä löytämään vuoropuhelun ja rauhanomaisuuden avulla.

“Suomi on kansainvälisesti tunnettu konfliktinratkaisukyvyistään ja maailma on menossa suuntaan, jossa näitä taitoja tarvitaan entistä enemmän. Erimielisyydet kuuluvat olennaisesti poliittiseen keskusteluun. Ratkaisuhakuisuus ei ole erimielisyyksien välttämistä vaan kykyä loihtia laajasti hyväksytty ja toimiva ratkaisu.” Taalas päättää.

Seuraa tapahtuman livelähetystä Ilta-Sanomien sivuilta.

 

Riikka Kämppi
Senior Advisor, Public Relations

CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation
riikka.kamppi@cmi.fi
puh.+358 40 572 9733

Johanna Kaprio-Papageorgiou
Communications Manager
CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation
johanna.kaprio@cmi.fi
puh. +358 50 584 3323