fbpx

CMI:stä kertova uutuuskirja on ainutlaatuinen kurkistus rauhanvälityksen kulissien taakse

Julkaistu 16.4.2024

Katri Merikallion ja Antti Ämmälän kirjoittama “Näin syntyy rauha” -teos kuvaa CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin matkaa suomalaiseksi menestystarinaksi ja valottaa, miten rauhaa rakennetaan.

Näin syntyy rauha -uutuuskirja pureutuu CMI:n työhön maailman vaikeimmissa konflikteissa Ukrainasta Palestiinaan ja Indonesian Acehiin ja kertoo rauhanprosesseista niihin osallistuneiden silmin. Kirjaan on haastateltu kansainvälisiä vaikuttajia, kuten presidentti Alexander Stubbia ja Britannian entistä pääministeriä Tony Blairia.

Rauhannobelisti Martti Ahtisaaren (1937–2023) perustama CMI on kasvanut kahdessa vuosikymmenessä muutaman hengen toimistosta yhdeksi maailman johtavista rauhanvälittäjistä. CMI on Ahtisaaren elämäntyön tärkein perintö ja poikkeuksellinen esimerkki suomalaisesta osaamisesta, jolla on globaali vaikutus, kirjoittavat Merikallio ja Ämmälä.

Teos lisää ymmärrystä keinoista, joilla voidaan ehkäistä ja ratkaista konflikteja tässä epävakaassa maailmantilanteessa. ”Työtä rauhan puolesta tarvitaan jälleen kipeästi, kun uhka laajemmasta konfliktista Lähi-idässä kasvaa. Sota ei luo kestävää rauhaa, vaan siitä on neuvoteltava ja sovittava”, Merikallio kuvailee.

CMI:n työ nojaa Ahtisaaren oppeihin. Rauha rakennetaan aidosti konfliktin osapuolten kanssa. Ahtisaaren hengessä heitä kunnioittaen ja kuunnellen. Työnsä epävirallisen luonteen ansiosta CMI pystyy puhumaan kaikkien kanssa ja tarjoamaan tilan myös kaikkein luottamuksellisemmille keskusteluille. ”Tästä on hyötyä, kun maailma jakaantuu leireihin. Kasvavat geopoliittiset jännitteet ovat kaventaneet virallisen diplomatian mahdollisuuksia edistää rauhaa”, Ämmälä sanoo.

Katri Merikallio (s. 1961) on tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla palkittu entinen pitkäaikainen Suomen Kuvalehden toimittaja. Antti Ämmälä (s. 1980) on CMI:n viestintäpäällikkö, joka on työskennellyt aiemmin muun muassa Helsingin Sanomissa ja Ylellä.

Näin syntyy rauha on saatavilla painettuna ja e-kirjana. Teos on arvostelu- ja käsittelyvapaa 17.4.2024.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Adèle Couavoux, markkinointi- ja viestintäpäällikkö, Otava
adele.couavoux@otava.fi, puh. 045 142 5272