fbpx

Sivistys rakentaa rauhaa

Julkaistu 5.2.2024

Presidentti Tarja Halonen ja CMI:n toimitusjohtaja Janne Taalas kirjoittavat sivistyksen merkityksestä rauhalle vuonna 2024.

Ilmastonmuutos vaatii pontevia toimia, jotta voisimme antaa tuleville sukupolville elävän maailman. Samanaikaisesti, maailma muuttuu yhä eripuraisemmaksi. Sotien määrä maailmassa on korkeimmillaan sitten toisen maailmansodan ja niiden vaikutukset siviileihin ovat karmeita. Ääriajattelu nostaa päätään ja demokratia kaipaa puolustamista.

Juuri tämä vuosi on nimetty Suomessa Sivistyksen vuodeksi. Maailma tarvitseekin nyt sivistystä: Ihmisten halua ja kykyä kuulla kanssaihmisiään. Sivistyskäsityksiä on monenlaisia, mutta ne kaikki perustuvat vuorovaikutukseen. Sivistys avartaa näkemyksiä ja lisää ymmärrystä, joka rakentaa rauhaa yksilöiden ja yhteisöjen välillä.

Sivistys, demokratia ja rauha vahvistavat toisiaan. Demokratian pohja on usko jokaisen ihmisen arvoon. Suomessa olemme sukupolvien ajan uskoneet koulutukseen kehityksen voimana. Sivistys ponnistaa koulutuksesta, mutta on sitä enemmän. Se on sydämen tuomista aivojen rinnalle. Se rakentuu arvoihimme – ihmisistä, luonnosta, maailmasta.

Sota on uhka sivistykselle. Venäjän verinen hyökkäys Ukrainaan nostaa mieleemme hurmeisia kaikuja Euroopan sivistyksen suurimmista katastrofeista viime vuosisadalta. Me olemme myötäeläneet voimakkaasti ukrainalaisten kohtalon ja kasvaneet uuteen solidaarisuuteen. Sota Euroopassa ja Lähi-idässä lietsoo pelkoa ja ahdistusta, se syö värit maailmasta ja kärjistää keskustelut.

Samalla kun seuraamme kuvia sodan tuhoista on tieto maapallomme kehityksestä vahvistanut globaalin yhteistyön merkitystä. Nykysivistykseen kuuluu käsitys planeetastamme, josta meidän on yhdessä pidettävä huolta. Toisiinsa kietoutuneita globaaleita kriisejä ei ratkaista vain rajojen sisällä vaan rajat ylittäen. Ihmiskunnan yhteiselle tehtävälistalle, YKn kestävän kehityksen tavoitteisiin, on kirjattu mm. koulutus ja oppiminen sekä rauha ja tasa-arvo. Nämä tavoitteet vaativat sivistystä.

Sivistys ei tarkoita hymistelyä vaan valmiutta keskustella, ymmärtää ja olla eri mieltä. Tavoite ei ole olla kaikista asioista samaa mieltä, vaan löytää kunnioittava keskusteluyhteys. Ilman vuoropuhelua ei rauhalle löydy vakaata pohjaa oli kyse sitten ihmisten välisistä suhteista tai rauhanneuvotteluista. On olennaista, että kaikki voivat osallistua keskusteluun – myös tytöt ja naiset kaikkialla maailmassa.

Sivistys on suomalainen sana. Sen kääntäminen muille kielille on yhtä vaikeaa kuin sauna tai sisu. Olkaamme siksi sivistyksen lähettiläitä kotona ja kansainvälisesti. Näytetään yhdessä mitä suomalainen sivistys merkitsee!

 

Kirjoitus on alun perin julkaistu Content Housen Yhteiskunta-asiantuntijajulkaisussa 5.2.2024.