fbpx

Suomalaisilta säätiöiltä suurlahjoitukset CMI:n Rauhanrahastoon

Julkaistu 15.12.2023

CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin Rauhanrahastoon on kertynyt merkittävä määrä lahjoituksia kansalaisilta, yrityksiltä ja yhteisöiltä. Rauhanrahastoon on tullut yksityisiä lahjoituksia yli 600 000 euroa Sitran 10 miljoonan euron lahjoituksen lisäksi. Lahjoituksen on tehnyt yli 500 yksityishenkilöä ja lähes 100 yritystä ja yhteisöä.

Rauhanrahaston suurimmat yksittäiset lahjoittajat ovat ohjelmistoyhtiö RELEX Solutionsin perustajien säätiö ja peliyhtiö Supercellin toimitusjohtajan ja perustajan Ilkka Paanasen säätiö. RELEX Säätiö tukee CMI:n työtä 200 000 eurolla ja Paanasen säätiö 100 000 eurolla.

RELEX Säätiö pyrkii ehkäisemään ilmastonmuutosta ja luontokatoa sekä vähentämään eriarvoisuutta ja lasten ja nuorten syrjäytymistä. ”Näiden ongelmien ratkaiseminen ei ole mahdollista ilman rauhaa. Rauha on ensimmäinen edellytys lasten ja nuorten hyvinvoinnille. Siksi meistä on ensiarvoisen tärkeää tukea CMI:n Rauhanrahastoa”, sanoo säätiön perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Marko Nikula.

Paanasen säätiön hankkeista vastaava Liban Ismail korostaa, että Nobel-palkitun Martti Ahtisaaren elämäntyö on suomalaisten yhteinen perintö, jota on vaalittava. “Tukemalla CMI:n Rauhanrahastoa haluamme varmistaa, että suomalainen osaaminen rauhanvälityksessä säilyy myös tuleville sukupolville.”

Muita Rauhanrahaston yksityisiä lahjoittajia ovat esimerkiksi UPM, S-ryhmä ja Posti.

Rauhanrahaston tavoitteena on turvata 16. lokakuuta menehtyneen presidentti Ahtisaaren elämäntyö ja perintö. Rahaston tuotoilla on tarkoitus kehittää pitkän aikavälin rauhanvälitystyötä ja vahvistaa CMI:n edellytyksiä vastata nopeasti muuttuviin kriisitilanteisiin epävakaassa maailmantilanteessa. CMI:n työn kysyntä on kasvanut selvästi viime vuosina.

Presidentti Ahtisaaren omaiset ovat toivoneet, että kansalaiset, yritykset ja järjestöt muistaisivat hänen elämäntyötään tekemällä lahjoituksen Rauhanrahastoon. Vuonna 2021 säätiöksi muuttunut CMI perusti Rauhanrahaston joulukuussa 2022. Tavoitteena on kerätä 30 miljoonan euron pääoma vuoden 2026 loppuun mennessä. Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra ilmoitti 14. marraskuuta tukevansa Rauhanrahastoa 10 miljoonalla eurolla.

Martti Ahtisaari perusti CMI:n vuonna 2000. Suomalaisesta järjestöstä on sittemmin tullut yksi maailman johtavista rauhanvälittäjistä. Konfliktien juurisyihin pureutuva CMI toimii tällä hetkellä yli 20 maassa.

Lisätietoa Rauhanrahastosta: https://cmi.fi/rauhanrahasto/.

Lisätietoja:

Antti Ämmälä, viestintäpäällikkö, CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation
antti.ammala@cmi.fi, puh. +358 40 358 30 84

Riikka Kämppi, Senior Advisor, Public Relations, CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation
riikka.kamppi@cmi.fi, puh. +358 40 572 9733