fbpx

Valtuuskunta luovutti eduskuntaryhmien puheenjohtajille adressin CMI:n Rauhanrahaston merkittäväksi tukemiseksi

Julkaistu 7.11.2023

Eduskunnalle tiistaina 7.11.2023 jätetyssä aloitteessa esitetään, että Suomen valtio tekee merkittävän lahjoituksen CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin Rauhanrahastoon. 

Adressin luovuttajat ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat. Kuva: Maria Santto/CMI.

Sari Baldaufin johtama valtuuskunta luovutti adressin kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajille. Aloitteen otti vastaan Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen. 

Joulukuussa 2022 perustetun CMI:n Rauhanrahaston tavoitteena on kerätä 30 miljoonan euron pääoma CMI:n rauhanvälitystoiminnan turvaamiseksi. Adressin allekirjoittajat korostivat, että presidentti Martti Ahtisaaren perintö on kansallisomaisuutta, jonka jatkuvuudesta suomalaiset kantavat yhteisen vastuun.  

Ahtisaaren perustamaa CMI-järjestöä tarvitaan konfliktien ratkaisussa yhä enemmän. CMI on noussut kahdessakymmenessä vuodessa yhdeksi maailman johtavista rauhanvälitysjärjestöistä. Adressi muistuttaa, että Suomen profiili rauhanvälittäjämaana tulee säilyttää myös Naton jäsenenä. 

Rauhanrahastoon kerätyt varat sijoitetaan kohtuullisella tuottoarviolla. Rahaston tuottojen arvioidaan kattavan enimmillään noin kymmenesosan CMI:n vuotuisesta budjetista. 

Eduskunnalle luovutetun adressin kanteen oli painettu kuva presidentti Ahtisaaren käsistä. 

”Ahtisaaren kädenjäljen jatkuvuuden turvaaminen on tänään merkityksellisempää kuin koskaan. Toivomme, että tästä syntyy kansanliike, koska koskaan aikaisemmin meidän elinaikanamme ei ole rauhantyötä tarvittu niin paljon kuin nyt”, Baldauf kertoi. 

Baldauf sanoi, että kaikki adressin allekirjoittajat ovat itse tehneet lahjoituksen. 

Kokoomuksen Matias Marttinen kiitti lämpimästi siitä, että valtuuskunta lähestyi eduskuntaa asialla. Marttisen mukaan eduskuntaryhmät keskustelevat aloitteesta. Hän korosti, että asia yhdistää kaikkia. 

”Tämä ei ole hallitus-oppositiokysymys, vaan yhdistää kaikkia puolueita. Jatkamme asian käsittelyä ja kerromme jatkoaskelista”, Marttinen totesi. 

Adressin allekirjoittivat Sari Baldauf, Matti Alahuhta, Sirkka Hämäläinen, Eero Huovinen, Kari Raivio, Marko Ahtisaari, Jyri Häkämies, Jarkko Eloranta, Pekka Ala-Pietilä, Elina Vähälä, Timo Ahopelto ja Esa-Pekka Salonen. Ryhmän lisäksi 30 suomalaista vaikuttajaa on ilmaissut julkisen tukensa adressille. Nämä vaikuttajat ovat:

Thomas Ahlström
Maria Ahlström-Bondestam
Laura Arikka
Antti Arjava
Mikael Aro
Anne Berner
Stefan Björkman
Kaisamari Hintikka
Mika Ihamuotila
Pertti Karjalainen
Ilpo Kokkila
Yrjö Kopra
Gunvor Kronman
Miki Kuusi
Timur Kärki
Teemu Laajasalo
Mari Leppänen
Maria Löfgren
Marjo Miettinen
Arto Mäenmaa
Esa Niemi
Mikko Nieminen
Antti Palola
Kristina Pentti-von Walzel
Reetta Rajala
Juha Rantanen
Kai Seikku
Vladimira Therman
Topi Tiitola
Kim Väisänen

Lisätietoja: 

Antti Ämmälä, viestintäpäällikkö, CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation
antti.ammala@cmi.fi, puh. +358 40 358 30 84   

Riikka Kämppi, Senior Advisor, Public Relations, CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation
riikka.kamppi@cmi.fi, puh. +358 40 572 9733