fbpx

Ulkoministeri Valtonen keskusteli Suomen naisrauhanvälittäjäverkoston kanssa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan painopisteistä

Julkaistu 4.9.2023

 Suomen naisrauhanvälittäjäverkosto kokoontui tiistaina 29. elokuuta vuosikokouksessaan Helsingissä. Vuosikokous toi yhteen Suomen kansallisen verkoston, johon kuuluu 31 johtavaa rauhan ja turvallisuuden ammattilaista. Myös ulkoministeri Elina Valtonen vieraili kokouksessa puhumassa rauhanvälityksestä ja naiset, rauha ja turvallisuus -agendasta.

Suomen naisrauhanvälittäjäverkosto suunnitteli vuosikokouksessaan tulevan kauden toimintaa. Tulevalla kaudella verkosto pyrkii vaikuttamaan siihen, että naisten rooli tunnustetaan välttämättömäksi osaksi Ukrainan rauhaa ja jälleenrakentamista kaikilla sen eri tasoilla.

 

Ulkoministeri Elina Valtonen vieraili vuosikokouksessa puhumassa naiset, rauha ja turvallisuus -agendasta uuden hallituksen toiminnassa. Ulkoministeri painotti, että Suomelle on tärkeää edistää tehokasta rauhanvälitystoimintaa, ja että naisrauhanvälittäjäverkosto on keskeinen yhteistyökumppani ulkoministeriölle. Naisten ja tyttöjen oikeudet ovat edelleen Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskiössä.  Tähän liittyen keskeinen työkalu on Suomen neljäs kansallinen naiset, rauha ja turvallisuus -toimintaohjelma, joka valmistui keväällä 2023.  

Suomen naisrauhanvälittäjäverkoston puheenjohtajaksi tulevalle toimintakaudelle valittiin verkoston pitkäaikainen jäsen Nina Suomalainen (kuvassa).

Suomen naisrauhanvälittäjäverkostossa (NWM Finland) on tällä hetkellä 31 jäsentä, jotka ulkoministeriö on kutsunut jäseniksi heidän osaamisensa ja asiantuntemuksena perusteella. Verkostoa laajennettiin keväällä 2023, jolloin 17 uutta jäsentä liittyi verkostoon. CMI toimii Suomen verkoston operationaalisena kumppanina. Verkosto on osa Pohjoismaista naisrauhanvälittäjäverkostoa. Lue lisää naisrauhanvälittäjäverkostoista täältä.

 

Kuvat: Maria Santto / CMI