fbpx

Rauhanvälitys kiinnosti Kriisinhallinta NYT-tapahtumassa

Julkaistu 5.12.2022

CMI oli mukana ulkoministeriön vuosittaisessa Kriisinhallinta NYT -tapahtumassa 29.11., joka kokosi valtion, järjestökentän ja yritysmaailman toimijoita puhumaan kriisinhallinnasta ja rauhanrakentamisesta muuttuneessa turvallisuustilanteessa.  Olimme mukana kahdessa keskustelutilaisuudessa, jotka käsittelevät rauhankysymyksiä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa sekä naisrauhanrakentajien roolia muuttuvassa maailmassa.

Miten kohti kestävää rauhaa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa -keskustelussa mukana olivat EU:n Afrikan sarven erityisedustajan kabinettipäällikkö David Korpela sekä CMI:n projektipäällikkö Marie Makweri. Moderaattorina toimi CMI:n viestintäpäällikkö Antti Ämmälä.

Miten kohti kestävää rauhaa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa?

Kriisinhallintakeskuksen (CMC) kanssa järjestetyssä -paneelissa käytiin käytiin keskustelua kokonaisvaltaisesta kriisinhallinnasta ja siitä, miten humanitaarisen avun, kehitysyhteistyön ja rauhanvälityksen johdonmukaisemmalla yhteistyöllä nk. kolmoisneksuksessa voitaisiin edistää rauhaa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

CMI:n projektipäällikkö Marie Makweri korosti puheenvuorossaan, että käytäntöjä humanitaarisen avun, kehitysyhteistyön ja rauhanvälityksen toimijoiden välillä tulisi parantaa. Marie totesi muun muassa, että vaativissa poliittisissa prosesseissa rauhantyöltä vaaditaan innovatiivisuutta. ”Kun pöydällä on paljon sensitiivisiä kysymyksiä, usein on helpompi aloittaa arjen tason asioista kuten vaikkapa veteen, koulutukseen ja humanitaariseen apuun liittyvistä kysymyksistä, joista osapuolet pystyvät olemaan samaa mieltä.”

Myös EU:n Afrikan sarven erityisedustajan kabinettipäällikkö David Korpela näkee, että kumppanuuksia ja yhteistyötä parantamalla, sekä nuoret paremmin huomioimalla voidaan päästä kohti kestävämpää rauhaa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. ”Afrikassa väestö on nuorta, intoa on. Nuoret haluavat päästä vaikuttaman siellä missä ovat. Nuorisoa ei saa pitää uhkana,” hän muistutti.

Keskustelua veti CMI:n viestintäpäällikkö Antti Ämmälä.


Naisten osallisuuden parantaminen rauhanvälitystyössä tärkeää

Naisrauhanvälittäjien rooli muuttuvassa maailmassa -keskustelun paneelissa mukana olivat WISE:n toiminnanjohtaja ja Pohjoismaiden rauhanvälittäjäverkoston Suomen verkoston puheenjohtaja Anne Palm, CMI:n Women in Peacemaking -tiimin vt. johtaja Elisa Tarnaala, UN Womenin Syyria- ohjelman naiset-, rauha-, ja turvallisuus -asiantuntija Cecilia Pellosniemi sekä poliisi Outi Lappalainen Etelä-Sudanin UNMISS-operaatiosta. Moderaattorina toimi kansanedustaja ja Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén.

Naiset- rauha ja turvallisuus (1325) -verkoston keskustelussa teemana oli naisrauhanrakentajien rooli muuttuvassa maailmassa. Paneeli tarkasteli naisten roolia ja osallisuutta sekä toimia naisten osallisuuden edistämiseksi tilanteessa, jossa Euroopan turvallisuusarkkitehtuuri on murroksessa.

Lavalla oli asiantunteva kokoonpano: WISE:n toiminnanjohtaja ja Pohjoismaiden rauhanvälittäjäverkoston Suomen verkoston puheenjohtaja Anne Palm, CMI:n Women in Peacemaking -tiimin vt. johtaja Elisa Tarnaala, UN Womenin Syyria- ohjelman naiset-, rauha-, ja turvallisuus -asiantuntija Cecilia Pellosniemi sekä poliisi Outi Lappalainen Etelä-Sudanin UNMISS-operaatiosta. Moderaattorina toimi kansanedustaja ja Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén.

Panelistit toivat esiin, miten kokonaisvaltaisesti Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut rauhanvälityksen arkeen. Samalla kannettiin huolta Euroopan turvallisuustilanteen muutoksen vaikutuksista työhön ja resurssointiin konfliktialueilla Euroopan ulkopuolella. Paneelissa nousi esiin mm. huoli vähenevistä resursseista naisten ja tyttöjen aseman parantamiseksi.

Asiantuntijat korostivat tarvetta parantaa naisten osallisuutta. Esimerkiksi Elisa Tarnaala sanoi, että rauhanprosesseissa on tärkeää vaikuttaa siellä, missä valta on ja asioista päätetään. Naisten edustukseen ja asioihin, joista puhutaan, on kiinnitettävä huomiota.

Anne Palmin mukaan Suomen tulisi nimetä enemmän naisia rauhanvälittäjiksi. Lähetettäessä  naisia kansainvälisen kriisinhallinnan tehtäviin, naiset toimivat myös esimerkkeinä. Esimerkin vaikutus on todella tärkeää, Palm korosti.

Voit katsoa naisrauhanrakentajien rooli muuttuvassa maailmassa -keskustelun täältä: