fbpx

Itsenäisyyspäivän 26 tunnin hiljaisuus kunnioittaa konfliktien vuoksi kotinsa menettäneitä

Julkaistu 29.11.2022

 

Konfliktinratkaisujärjestö CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation järjestää itsenäisyyspäivänä kello 15.30 alkaen Kallion kirkossa 26 tuntia kestävän hiljentymishetken sotien ja konfliktien takia kotinsa menettäneiden kunniaksi. CMI toivottaa kaikki tervetulleeksi viettämään hiljaista hetkeä, joka koko maailman tulisi kuulla.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan maailmassa on tällä hetkellä jo 103 miljoonaa ihmistä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa sodan, vainon tai ihmisoikeusrikkomusten vuoksi. Itsenäisyyspäivänä 6.12. Kallion kirkossa käynnistyy 26 tuntia kestävä hiljentymishetki heitä kunnioittaen. Jokainen sekunti vastaa 1100 kodistaan paennutta – saman verran kuin Kallion kirkossa on istumapaikkoja. 26 tunnissa päästään 103 miljoonaan.

“Hiljaisella hetkellä suuntaamme ajatukset kotinsa jättäneisiin ihmisiin. Samalla haluamme konkreettisella teolla muistuttaa kuuntelemisen taidosta, joka on rauhan rakentamisessa avainasemassa. Itsenäisyyspäivä sopii ajankohtana tälle yli vuorokauden kestävälle hiljaisuudelle, sillä kahdeksan vuosikymmentä sitten joutuivat sodan jaloista kotinsa jättämään myös sadat tuhannet suomalaiset,” sanoo CMI:n toimitusjohtaja Janne Taalas.

Hetki käynnistyy Kallion kirkkosalissa 6.12. kello 15.30 ja päättyy 7.12. kello 17.30. Yleisöllä on mahdollisuus tulla hiljentymään paikan päällä kirkon aukiolon puitteissa (6.12. klo 19 asti, 7.12. kello 717.30 asti). CMI:n henkilökunnasta ja vapaaehtoisista koostuva tiimi osallistuu kirkossa hiljaisuuteen myös yöaikaan.

Tilaisuuteen voi osallistua myös kotoa käsin Facebook-livelähetyksen välityksellä.

Avaimet rauhaan -näyttelyn päätösviikko

Itsenäisyysviikolla Kallion kirkon kappelisalissa voi tutustua 5.–10.12. Avaimet rauhaan -näyttelyyn, joka koostuu konfliktien vuoksi tarpeettomaksi jääneistä kotiavaimista ja avainten omistajien tarinoista. Näiden joukossa on muun muassa nuoren Martti Ahtisaaren tarina.

Maanantaina 5.12. kello 17–18 kappelisalissa järjestetään myös Mistä avaimet rauhaan? –keskustelutilaisuus. Keskustelussa pohditaan näkökulmia rauhaan ajassa, jossa kriisit ja sota Euroopassa huolettavat ihmisiä. Mitä rauhan eteen voidaan tehdä, ja mistä itse voi löytää rauhaa? Mukana keskustelussa ovat kirkkoherra Riikka Reina, kouluttajapsykoterapeutti Maaret Kallio, CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin varatoimitusjohtaja Hanna Klinge sekä ihmisoikeusaktivisti ja CMI:n nuorten rauhanlähettiläiden Lennon-ryhmän Rahim Alizada. Keskustelun moderoi CMI:n viestintäpäällikkö Antti Ämmälä.