fbpx

Näyttely todentaa sodan inhimillisen hinnan – entä jos sinun kotiavaimesi ei enää kävisi mihinkään?

Julkaistu 21.9.2022

Maailmalla on sotien, väkivallan, vainon sekä ihmisoikeusrikkomusten vuoksi jo yli 100 miljoonaa* kotinsa jättämään joutunutta. CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin näyttely ”Avaimet rauhaan” tuo Suomeen eri puolilta maailmaa joukon aitoja kotiavaimia, jotka konflikti teki kodittomiksi. Näyttely sai ensiesityksensä Nordic Business Forumissa 20.9. ja 21.9., kansainvälisenä rauhan päivänä ja jatkaa Espoon Iso Omenaan 26.9.-2.10., Tampereen Ratinaan 16.-22.10, Helsingin kirjamessuille 27.-30.10.   ja Vantaan Jumboon 14.-20.11.

“Kuten kaikki tiedämme, kotiavaimilla on valtava merkitys. Ne edustavat turvallisuutta, itsenäisyyttä sekä uusia alkuja. Monessa mielessä kotiavaimet ovat arvokkain omaisuutemme ja kulkevat aina mukanamme. Silti avaimet ovat ensimmäinen asia, joka sotaa pakenevalla jää tarpeettomaksi”, sanoo CMI:n toimitusjohtaja Janne Taalas.

Avaimet rauhaan -näyttely esittelee kymmenen kotiavainta ja kymmenen hyvin erilaista, rohkeaa ihmistä, joita yhdistää oman kotimaan konflikti ja se, että he ovat joutuneet lähtemään kotoaan sen käytyä turvattomaksi. He kertovat koskettavista käänteistä pakomatkansa varrelta, sukulaisten kohtaloista ja toisaalta inhimillisyydestä ja valonpilkahduksista väkivallan keskellä. Kertomuksissaan he myös pohtivat mitkä asiat voisivat olla heidän kotimaansa avaimet rauhaan, eli mitä konfliktin ratkaiseminen heidän mielestään vaatisi.

Yksi tarinoista on pienen, Martti Ahtisaari -nimisen pojan, jonka lapsuudessa tarpeettomaksi jäänyt kotiavain ei enää koskaan päässyt takaisin käyttöön. CMI:n perustaja ja Nobelin rauhanpalkinnon saaja oli 2-vuotias, kun hän joutui pakenemaan perheineen Neuvostoliiton hyökkäystä kotikaupungistaan Viipurista.

Näyttelyn henkilöt ovat konfliktialueilta ympäri maailmaa: Ukrainasta, Malista, Bosniasta, Burundista, Afganistanista, Palestiinasta, Libyasta sekä Suomen luovutetusta Karjalasta. He ovat ihmisiä erilaisista taustoista, maalta ja kaupungista sekä eri ammattikunnista. Joukossa on muun muassa sarjayrittäjä, radiojuontaja ja poliittisen vuoropuhelun edistäjä. Osa näistä ihmisistä on päässyt palaamaan kotiin, osa on jäänyt pysyvämmin maan sisäisiksi pakolaisiksi ja osa elää ulkomailla elämäänsä odotustilassa, toiveenaan rauha.

Enemmän rauhanvälityspyyntöjä kuin mihin voidaan vastata

Epävakaa maailmantilanne näkyy CMI:n saamien rauhanvälityspyyntöjen kasvuna. CMI saa vuosittain enemmän rauhanvälityspyyntöjä kuin mihin se voi vastata. Vuonna 2021 näitä pyyntöjä oli ennätysmäärä, 99.

“Juuri nyt näitä kertomuksia ja kotinsa jättämään joutuneita ihmisiä, on maailmalla jo yli 100 miljoonaa. Ikävä kyllä heistä vain kourallinen pääsee nykyisellään palaamaan takaisin kotiin. CMI on maailman johtavia rauhanvälittäjiä. Lähtökohtamme on, että kaikki konfliktit ovat ratkaistavissa. Ja vaikka joskus sen unohdamme, meillä kaikilla on käsissämme avaimet rauhaan,” summaa Taalas. *UNHCR, 2022

Katso video Nordic Business Forumista ja Avaimen rauhaan lanseerauksesta:

Lue tarinoita, selaa kiertueaikataulua ja lue lisää siitä, miten voit olla mukana ratkaisemassa konflikteja ja investoimassa rauhaan.

kuvat: Nordic Business Forum, Helsinki. Maria Santto / CMI

Lisätietoja:


Riikka Kämppi

Senior Advisor, Public Relations

CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation

Mobile: +358 40 572 9733

Antti Ämmälä

Head of Communications

CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation

+358 40 358 3084