fbpx

Jyväskylä tarjosi Ahtisaari-päiville hienot puitteet

Julkaistu 15.11.2019

Ahtisaari-päiviä vietettiin onnistuneesti tämän vuoden kohdekaupungissa Jyväskylässä. Tällä kertaa CMI:n työntekijät kiersivät kouluja ensimmäistä kertaa yhdessä nuorten rauhanlähettiläiden Lennonien kanssa. Ahtisaari-päivät on omalla tavallaan lentänyt kotipesästä, sillä tämä oli ensimmäinen kerta ilman presidentti Martti Ahtisaarta. Hänen perintönsä ja Ahtisaari-päivien viesti kulkevat nyt vahvoina eteenpäin omin jaloin.

Panelistit vasemmalta oikealle: Ilkka Halava, Riikka Marjamäki, Raija Hämäläinen ja Riikka Marjamäki. Arto Nyberg kuvassa oikealla.

Vierailijat kiersivät yli kymmenessä koulussa ympäri Jyväskylää. Interaktiivisilla oppitunneilla oppilaat, niin yläkoululaiset kuin lukiolaiset, pääsivät kuulemaan konfliktinratkaisusta suoraan sen ammattilaisilta ja kysymään kiperiä kysymyksiä. Vierailut olivat antoisia myös itse vieraille. Koulujen rehtorit ja opettajat esittelivät CMI:n väelle koulumaailman todellisuutta oikealta aitiopaikalta.

”Suomalaiset opettajat tekevät aivan uskomattoman hienoa työtä. He rakentavat rauhaa ruohonjuuritasolta ylöspäin”, summasi CMI:n viestintäjohtaja Elina Lehtinen vierailujen tunnelmia. ”Päivän aikana opin itsekin paljon uutta ja sain hyvän muistutuksen siitä, miksi tätä todella tehdään”, Lennoneiden Milja Kalliosaari jatkaa.

Milja Kalliosaari ja Elina Lehtinen Huhtasuon yhtenäiskoululla.

Koulumaailman tulevaisuutta pohdittiin päivän päättäneessä toimittaja Arto Nybergin isännöimässä yleisötilaisuudessa Jyväskylän yliopistolla. Tulevaisuuden koulu -paneelikeskustelussa aihetta ruotivat tulevaisuustutkija Ilkka Halava, valmentaja Eleonoora Hintsa, professori Raija Hämäläinen sekä CMI:n Riikka Marjamäki. Tilaisuudessa kuultiin paneelin ja yliopiston rehtori Keijo Hämäläisen puheenvuoron lisäksi kansainvälisesti palkitun lapsikuoron Vox Aurean esitys.

Maailmamme muuttuu suunnattomalla vauhdilla ja tässä muutoksessa kouluilla on aivan erityinen paikkansa. Oikein toteutettuna digitalisaatio ei hukuta meitä tai koulujamme laitteisiin tai vie opettajia ruutujen taakse, vaan vapauttaa meidät ylimääräisestä työstä niin, että voimme keskittyä olennaiseen: inhimilliseen vuorovaikutukseen. Sen merkitys ei ole häviämässä minnekään, joten Ahtisaari-päivien taidolla on varma paikkansa myös tulevaisuuden kouluisssa.

Ahtisaari-päivät järjestettiin nyt yhdeksättä kertaa. Ensimmäisiä päiviä vietettiin vuonna 2011 Oulussa. Sen jälkeen päivät ovat kiertäneet ympäri Suomea Rovaniemeltä Espooseen. Ensi vuoden ilmastonmuutos-teemaisia Ahtisaari-päiviä isännöi Lappeenranta.

Jyväskylän kaupungin sivistystoimen johtaja Eino Leisimo ojentaa Sovinnonkyyhkyn eteenpäin Lappeenrannan kaupungin opetustoimenjohtaja Mari Routille.

 

Ulkoministeriö on Ahtisaari-päivien pitkäaikainen kumppani.