fbpx

Al Gore: CMI:n kaltaiset konfliktinratkaisujärjestöt voivat näytellä tärkeää roolia ilmastokriisin ratkaisemisessa

Julkaistu 14.11.2018

CMI:n kaltaisilla konfliktinratkaisujärjestöillä voi olla keskeinen rooli ilmastokriisin ratkaisemisessa, sanoo Yhdysvaltojen entinen varapresidentti ja Nobelin rauhanpalkinnon voittaja Al Gore. Hän korostaa, että ilmastokriisi pahentaa jo konflikteja eri puolilla maailmaa. Gore antoi erikoishaastattelun CMI:lle ennen Suomen-vierailuaan.

”Minua motivoivat miljoonat ruohonjuuritason aktivistit, jotka osoittavat mieltään kaduilla ja vaativat tekoja ilmastokriisin ratkaisemiseksi”, Al Gore sanoo.

Al Gore on suurimman osan aikuisikäänsä varoittanut maailmaa ilmastonmuutoksesta. Vuonna 2007 hän sai Nobelin rauhanpalkinnon yhdessä Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) kanssa. Palkinnon perusteluissa Gorea ja IPCC:tä kiitettiin siitä, että he ovat kasvattaneet tietoisuutta ilmastomuutoksesta ja luoneet perustan niille toimille, joita sen hillitsemiseksi tarvitaan.

Ilmastonmuutoksen vastaisten toimien kiireellisyys on hiljattain noussut esiin. IPCC:n lokakuussa julkistaman raportin mukaan maapallo lämpenee hälyttävällä vauhdilla. Kehityksen pysäyttämiseksi tarvitaan pikaisia toimia.

Uskon edelleen, että ihmiskunta kykenee muuttamaan suuntaa, Gore sanoo CMI:lle antamassaan erikoishaastattelussa. Hän korostaa tavallisten kansalaisten, liike-elämän ja CMI:n kaltaisten itsenäisten konfliktinratkaisujärjestöjen roolia muutoksessa.

Gore antoi haastattelun sähköpostitse ennen Suomen-vierailuaan. Gore puhui tilaisuudessa, joka oli otsikoitu Our Planet in Crisis and the ‘Sustainability Revolution’. CMI järjesti tilaisuuden yhdessä kestävään sijoittamiseen keskittyneen Generation Investment Management -yhtiön kanssa. Gore on yksi yhtiön perustajista.

Paneelikeskusteluun ilmastonmuutoksen vastaisista toimista osallistuivat Carbo Culture -yrityksen toimitusjohtaja Pia Henrietta Kekäläinen, Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark, CMI:n neuvonantaja Hussein Al-Taee ja Danske Bankin varainhoidosta vastaava johtaja Jacob Aarup-Andersen. Keskustelua moderoi Climate Bonds Initiativen toimitusjohtaja Sean Kidney.

Ilmastonmuutoksen ja konfliktien yhteyden pitäisi olla korkealla tärkeysjärjestyksessä

Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät yhä enemmän alueilla, joissa CMI työskentelee. Ilmastonmuutos on esimerkiksi yksi Jemenin konfliktin juurisyistä. Veden puute ruokkii väkivaltaa.

Goren mukaan ilmastonmuutoksen ja konfliktien välinen yhteys pitäisi nostaa korkealle ilmastonmuutoksen vastaisten toimien tärkeysjärjestyksessä.

”Ilmastokriisi kärjistää jo konflikteja ympäri maailmaa. Se lisää kuivuutta ja muita sään ääri-ilmiöitä, jotka voivat johtaa epävakauteen monilla maailman alueilla.”

Gore muistuttaa, että ilmastonmuutoksen vaikutuksista johtuva ruoan hinnan nousu kiihdytti Arabikevään mielenosoituksia Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa.

”Myös Syyriassa vuosina 2006 – 2010 nähdyllä maan historian pahimmalla kuivuudella oli vaikutusta maan sisällissotaan. Toki tähän monitahoiseen sotaan on monia syitä, mutta ilmastokriisi kärjisti tilannetta. Nyt se uhkaa pahentaa nykyistä pakolaiskriisiä Euroopassa.”

Goren mukaan CMI:n kaltaisilla konfliktinratkaisujärjestöillä voi olla tärkeä rooli ilmastokriisin ratkaisemisessa. Tällaiset orgaanisaatiot voivat aktiivisesti kiinnittää huomiota siihen, miten ilmastonmuutos vaikuttaa niihin kiistoihin, joita ne yrittävät ratkaista, Gore sanoo.

”Näin nämä organisaatiot lisäävät laajempaa ymmärrystä tämänkaltaisista konflikteista ja voivat samalla itse olla paremmin varustautuneita niiden ratkaisemiseen. CMI:n kaltaisten organisaatioiden pitäisi pystyä myös istuttamaan ilmaston kannalta kaikkein kestävimmät ratkaisut omiin rauhanvälitysprosesseihinsa, jotta tulevia konflikteja voidaan ehkäistä.”

CMI:n pitkäaikainen tukija Maria Bondestam nosti esiin tarpeen suojella lapsia ilmastonmuutokselta. Bondestam on Eva Ahlströmin säätiön perustaja ja puheenjohtaja.

Kestävyyden vallankumous muuttaa jo yhteiskuntia

Goren mukaan kestävä kehitys tarjoaa kaikkien aikojen suurimman sijoitusmahdollisuuden. Mutta miten yritykset voivat liiketoimissaan sekä tuottaa voittoa että olla kestäviä?

Gore sanoo, että kestävyyden vallankumous muuttaa jo sitä, miten yhteiskunnat toimivat, oli sitten kyse liikkumisesta tai ruoan tuotannosta. Hän korostaa, että ilmastokestävyys on keskeinen tekijä todistamassamme taloudellisessa muutoksessa kohti vähäpäästöistä maailmaa. Lopulta ilmastokestävyydestä tulee keskeisin sijoittajien tuottoja ohjaava tekijä, Gore sanoo.

”Kaikenkokoiset yritykset voivat tarttua tähän ennennäkemättömään investointimahdollisuuteen kuuntelemalla asiakkaiden kasvavia vaatimuksia siitä, että liiketoimintaa on harjoitettava aiempaa kestävämmällä tavalla. Tällä vallankumouksella on mahdollisuus muuttaa maailmaa. Se voi panna uusiksi suhteemme yrityksiin, ympäristöön ja itseemme”, Gore sanoo.

CMI:n hallituksen puheenjohtaja Alexander Stubb, Yhdysvaltojen entinen varapresidentti Al Gore ja CMI:n ohjelmajohtaja Itonde Kakoma.

Miten olla optimisti?

Ilmastonmuutos helposti ahdistaa. Miten olla optimisti? Mikä motivoi Al Gorea jatkamaan?

“Olen onnekas, että työlläni on tarkoitus, johon haluan käyttää jokaisen energiapisaran, joka minulla on. Minua motivoivat miljoonat ruohonjuuritason aktivistit, jotka osoittavat mieltään kaduilla ja vaativat tekoja ilmastokriisin ratkaisemiseksi.”

Gore viittaa myös vuonna 2006 perustamaansa Climate Reality -kansalaisjärjestöön. Tähän mennessä järjestö on kouluttanut yli 17 000 ihmistä yli 150 maassa aktivoimaan heidän omia yhteisöjään ilmastonmuutosta vastaan.

Gore jakaa saman ajatusmaailman toisen Nobelin rauhanpalkinnon saajan, presidentti Martti Ahtisaaren kanssa. CMI:n perustaja Ahtisaari usein korostaa, että kestävän rauhan rakentaminen edellyttää ratkaisuja, jotka hyödyttävät kaikkia konfliktin osapuolia.

”Ilmastokriisin ratkaisu luo itsessään tällaisen win-win-tilanteen”, Gore sanoo.

”Ne yritykset, jotka haluavat ottaa omakseen uudet teknologiat, liiketoimintamallit ja siirtyä vähäpäästöiseen talouteen, luovat ennennäkemättömällä tavalla työpaikkoja ja taloudellisia mahdollisuuksia. Ihmiskunnan tulevaisuuden pelastaminen on tässä itsessään mukava lisäetu.”

Hän huomauttaa, että päinvastainen kehitys luo tilanteen, jossa kaikki häviävät.

“Jos seuraava sukupolvi tulee elämään tulvien, myrskyjen, nousevien merenpintojen, kuivuuden ja pakolaisuuden maailmassa, heidän on oikeutettua katsoa taaksepäin ja kysyä meiltä: ’Mitä oikein ajattelitte? Ettekö kuunnelleet, mitä tiedemiehet sanoivat? Ettekö kuulleet, mitä luontoäiti huusi teille?”

Antti Ämmälä/CMI

Kuvat: Riku Isohella