fbpx
Koti
English
Arabic
Haku
Valikko

Seuraa
meitä

Kokenut rauhantekijä Speciosa Wandira-Kazibwe: ”Naisten on aika ottaa miesten paikka rauhanpöydässä”

Julkaistu 19.9.2018

Pitkän linjan rauhantekijän, ugandalaisen Speciosa Wandira-Kazibwen mukaan konfliktien ratkaiseminen neuvotteluteitse vaati myötätuntoa, kärsivällisyyttä sekä taitoa kuunnella ja keskustella. Naiset tuovat rauhanpöytään kaikkia näitä ominaisuuksia, Wandira-Kazibwe sanoo.

Speciosa Wandira-Kazibwe.

Lapsuuden ja nuoruuden kovat kokemukset saivat Speciosa Wandira-Kazibwen kiinnostumaan rauhantyöstä. Hänen kotimaansa Uganda ajautui vuonna 1962 saavutetun itsenäisyyden jälkeen vuosikymmeniä kestäneeseen väkivallan kierteeseen. Sadattuhannet ihmiset menettivät henkensä.

”Naisista, lapsista ja nuorista tuli suurimpia häviäjiä”, Wandira-Kazibwe kuvailee.

1990-luvun alussa Wandira lähti toden teolla edistämään rauhaa Afrikassa, kun hänestä tuli Ugandan varapresidentti. Wandira oli varapresidentin virassa maanosansa ensimmäinen nainen. Hän perusti myös Afrikan naisten rauhan ja kehityksen komitean aktivoimaan naisia rauhan asialle.

Tällä hetkellä Wandira työskentelee toista kauttaan Afrikan unionin niin sanotun viisaiden paneelin (Panel of the Wise) jäsenenä. Viisaiden paneeli on Afrikan unionin keskeinen elin konfliktien ennaltaehkäisemisessä ja ratkaisemisessa. Wandira on myös afrikkalaisten naisrauhanvälittäjien verkoston FemWise-African toinen puheenjohtaja. CMI on tehnyt vuodesta 2009 lähtien läheistä yhteistyötä Afrikan unionin kanssa sen rauhanvälitysosaamisen vahvistamiseksi. Tuemme myös FemWise-Africaa.

Konfliktien muuttunut luonne korostaa naisten roolia

Wandiran mukaan on korkea aika, että naisille saadaan tilaa rauhanpöytiin. Konfliktien luonne on muuttunut, ja siksi myös naisten rooli korostuu, Wandira sanoo. Kahden valtion rintamasodan sijaan konflikteista on tullut maiden sisäisiä. Niissä uhattuina ovat esimerkiksi tavallisten ihmisten ruoan ja veden saanti, terveys ja työpaikat. Tämän niin sanotun inhimillisen turvallisuuden romuttuminen koskettaa usein eniten naisia.

”Aseet, ohjukset ja hävittäjät eivät pysty lopettamaan nykyisiä konflikteja. Rauha voidaan saavuttaa neuvottelemalla niin, että kaikki – miehet, naiset, nuorten ja vanhat – pääsevät neuvottelupöytään. On ymmärrettävä, mitä on pelissä, on oltava myötätuntoa, kärsivällisyyttä, kykyä kuunnella ja keskustella. Naiset voivat tuoda rauhanpöytään kaikkia näitä asioita.”

”Miehet ovat yrittäneet ratkaista konflikteja heikoin tuloksin. Naisten on nyt aika ottaa heidän paikkansa rauhanpöydässä”, Wandira sanoo.

Wandiran mukaan naisten osallistumismahdollisuuksia rauhanprosesseissa voidaan parantaa erilaisten normien ja lainsäädännön avulla. Lisäksi Wandira korostaa koulutuksen tärkeyttä. CMI:n kaltaiset järjestöt voivat auttaa naisia saamaan äänensä kuuluviin rauhanpöydässä.

”Naisten saaminen rauhanpöytään ei riitä. Jotta naisten panos olisi mahdollisimman suuri, heillä on myös oltava neuvottelu- ja rauhanrakennustaitoja. CMI:llä on näiden taitojen opettamisessa tärkeä rooli”, Wandira sanoo.