fbpx

Maailmanpolitiikan viisaat Kofi Annanin johdolla Suomeen – katso seminaari suorana

Julkaistu 16.5.2017

 

Eldersit pohtivat Kansallisteatterissa järjestettävässä seminaarissa, miten viisaalla ja vastuullisella johtajuudella olisi mahdollista edistää rauhaa tässä epävakaassa maailmantilanteessa.

Maailma kaipaa kipeästi johtajuutta. Poliitikot ovat kyvyttömiä tuomaan ratkaisuja aikamme suuriin haasteisiin, kuten ilmastomuutokseen, eriarvoisuuteen ja niistä kumpuaviin konflikteihin.

Mitä olisi viisas ja vastuullinen johtajuus? Miten myös nuorten ääni saataisiin kuuluviin heidän tulevaisuuttaan koskevissa päätöksissä?

Wisdom wanted -seminaari etsii vastauksia näihin kysymyksiin tuomalla Suomeen The Elders -ryhmän, joka koostuu entisistä maailman huippujohtajista. Eldersit saapuvat Suomeen puheenjohtajansa, YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin johdolla. Seminaari pidetään Kansallisteatterissa Helsingissä maanantaina 22. toukokuuta. Seminaarin voi katsoa suorana yllä olevasta linkistä kello 15.30 alkaen. Seminaarin ohjelma löytyy täältä.

Tapahtuman järjestää CMI yhdessä Eldersien kanssa. Seminaari on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Se juhlistaa myös Elderseihin kuuluvan CMI:n perustajan, presidentti Martti Ahtisaaren 80-vuotissyntymäpäivää.

The Elders on Etelä-Afrikan edesmenneen presidentin Nelson Mandelan perustama ryhmä, joka tekee töitä  rauhan ja ihmisoikeuksien eteen. Seminaarissa puhuvat Elderseistä Kofi Annanin lisäksi Ahtisaari, Mandelan entinen vaimo, mosambikilainen politiikko ja ihmisoikeusaktivisti Graça Machel, Norjan entinen pääministeri Gro Harlem Brundtland ja Meksikon entinen presidentti Ernesto Zedillo.

”Näillä kansainvälisen politiikan viisailla miehillä ja naisilla on poikkeuksellisen paljon kokemusta ja näkemystä. Seminaari on ainutlaatuinen tilaisuus saada käsitys siitä, miten me voisimme löytää ratkaisuja polttaviin globaaleihin ongelmiin”, kuvailee CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitie.

EldersGroupPhoto

Elderseihin kuuluvat (vasemmalta oikealle ja alhaalta ylös) Gro Harlem Brundtland, Ela Bhatt, Kofi Annan, Hina Jilani, Lakhdar Brahimi, Mary Robinson, Martti Ahtisaari ja Ernesto Zedillo. Kuva: The Elders

Globaalien ongelmien ratkaisu edellyttäisi johtajilta kykyä katsoa pitkälle tulevaisuuteen

Eldersit pohtivat, miten viisaalla ja vastuullisella johtajuudella olisi mahdollista edistää rauhaa tässä maailmantilanteessa. Maailmasta on tullut viime vuosina entistä turvattomampi paikka. Konfliktien määrä on kasvussa ja niistä on tullut entistä monimutkaisempia. Konfliktit ruokkivat pakolaisuutta ja terrorismia.

Näiden ongelmien ratkaisu edellyttäisi johtajilta kykyä katsoa pitkälle tulevaisuuteen, mutta tällä hetkellä moni poliitikko näyttää keskittyvän lyhyen tähtäimen voittoihin oman etunsa nimissä.

Lyhytnäköisyydestä kärsivät erityisesti seuraavat sukupolvet. Onkin riistiriistaista, että puolet maailman ihmisistä on alle 30-vuotiaita, mutta heillä on vähän sanansijaa itseään koskevissa päätöksissä.

Seminaarin avaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Hyvästä johtajuudesta puhuu myös liikemies Richard Branson, joka on Eldersien päätukija. Musiikista vastaavat laulaja Saara Aalto ja viulisti Kasmir Uusitupa.

Antti Ämmälä/CMI