fbpx

Hussein al-Taee: Trumpin uhka voi yhdistää Lähi-idän kiistakumppaneita

Julkaistu 13.2.2017

Lähi-idän suurvalloilla olisi nyt otollinen hetki ottaa rauhanaloite omiin käsiinsä, arvioi CMI:n Irak-ohjelman johtaja Hussein al-Taee.

IMG_4599

Al-Taeen mukaan Trumpilla on oma roolinsa siinä, että kansainvälisen yhteistyön mahdollisuudet heikkenevät.

Yhdysvaltojen uuden presidentin Donald Trumpin puheet tuovat epävarmuutta Lähi-itään, arvioi CMI:n Irak-ohjelman johtaja Hussein al-Taee. Tämä voi johtaa siihen, että alueen suurvallat ottavat rauhanaloitteen omiin käsiinsä.

Al-Taee puhui aamiaistilaisuudessa, jonka CMI järjesti tukijoilleen Helsingissä.

”Ei pidä ajatella, että tilanne on täysin toivoton. Silloin kun uhka ulkopuolelta on suuri, ihmisillä on kyky tulla yhteen”, al-Taee kuvailee Trumpin vaikutusta Lähi-itään.

Al-Taeen mukaan Trumpin politiikka voi ajaa Lähi-idän suurvaltoja Saudi-Arabiaa, Turkkia ja Irania pois Yhdysvaltojen vaikutuspiiristä. Lisäksi keskinäisestä vihanpidosta huolimatta alueen tärkeitä valtioita yhdistää huoli taloudesta ja terrorismista.

”Momentum yhteistyöhön on nyt olemassa, jos nämä maat vain saadaan neuvottelemaan”, al-Taee sanoo.

Al-Taee: Trumpin maahantulokielto koettelee vanhoja liittolaisuuksia Lähi-idässä

Al-Taee nostaa esimerkiksi Trumpin tuomasta muutoksesta väliaikaisen maahantulokiellon, jonka hän hiljattain asetti seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisille. Maat olivat Irak, Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan ja Syyria. Yhdysvaltalainen vetoomustuomioistuin kumosi perjantaina kiellot, mutta Trump on viemässä asian korkeimman oikeuden ratkaistavaksi.

Al-Taeen mukaan maahantulokielto koettelee Yhdysvaltojen vanhoja liittolaisuuksia Lähi-idässä. Maahantulokiellolla tai sen uhalla Trump voi yrittää kiristää vastapuolta, al-Taee arvioi.

Irakissa maan turvallisuusjoukot käyvät yhdessä Yhdysvaltojen johtaman liittouman kanssa taistelua terroristijärjestö Isisiä vastaan.

”Trump on vaikeuttanut koko tämän liittouman työtä panemalla Irakin maahantulokiellolla samalle listalle niin sanottujen lännen vihollisten kanssa”, al-Taee kuvailee.

Trumpin toimet ovat kaiken kaikkiaan omiaan vaikeuttamaan yhteistyötä Yhdysvaltojen ja Irakin välillä, al-Taee arvioi. Hänen mukaansa irakilaiset kysyvät nyt, miksi heidän pitäisi jakaa tiedustelutietoa Yhdysvalloille tai avata markkinoita amerikkalaisille yrityksille. Al-Taee arvioi, että Trumpin toimien takia Venäjä ja Iran voivat alkaa näyttää Irakille Yhdysvaltoja houkuttelevammalta kumppanilta.

Al-Taeen mukaan on mahdollista, että maahantulokiellon uhka saa myös Yhdysvaltojen pitkäaikaisen liittolaisen Saudi-Arabian lähentymään Irakia. Niin ikään Iran ja Turkki voivat olla valmiita yhteistyöhön Irakin kanssa, koska nykyistä vakaampi Irak on myös niiden etu, al-Taee sanoo.

IMG_4613

Anna Lindberg ja Maria Gullichsen kuuntelivat tarkkaavaisina al-Taeen esitelmää.

Al-Taee korostaa, että Trumpin politiikka on osa käynnissä olevaa kehitystä, jossa valtiot näkevät maailman yhä selvemmin omien kansallisten etujensa lävitse. Al-Taeen mukaan Trumpilla on oma roolinsa siinä, että kansainvälisen yhteistyön mahdollisuudet heikkenevät.

Al-Taeen mukaan Trump asettaa lännen Lähi-idässä yhteistyökumppanina vaikeaan asemaan. Al-Taee arvioi, että ihmisoikeuksien korostaminen tuntuu helposti hurskastelulta, kun Yhdysvaltojen johtaja omilla toimillaan kyseenalaistaa demokratian perusperiaatteet.

EU:lle tilanne tarjoaisi mahdollisuuden nostaa profiiliaan, al-Taee muistuttaa.

”Trumpin jälkeen ainoa, johon Lähi-idän maat voivat lännessä luottaa, on Eurooppa.”