fbpx

Acehin rauhansopimuksesta 10 vuotta

Julkaistu 14.8.2015

CMI:n ja presidentti Ahtisaaren välittämät rauhanneuvottelut päättivät vuosikymmenien konfliktin Acehin maakunnassa Indonesiassa.

cmi1 web

Rauhansopimuksen allekirjoittivat Indonesian hallituksen oikeusministeri Hamid Awaludin ja Vapaa Aceh -liikkeen neuvotteludelegaation johtaja Malik Mahmud. Sopimuksen todistajana toimi CMI:n hallituksen puheenjohtaja, presidentti Martti Ahtisaari.

Elokuun 15. päivä vuonna 2005 valtioneuvoston juhlasalissa Smolnassa jännitys oli käsinkosketeltavaa. Acehin itsenäisyyttä ajaneen Vapaa Aceh –liikkeen (GAM) ja Indonesian hallituksen edustajat istuivat samaan pöytään Helsingissä lähes kahdeksan kuukautta kestäneiden rauhanneuvottelujen jälkeen. CMI:n ja presidentti Ahtisaaren välittämät neuvottelut päättivät lähes kolme vuosikymmentä kestäneen aseellisen konfliktin Indonesiassa.

Aceh sai sopimuksessa autonomisen aseman Indonesian sisällä. Sopimus oli myös merkittävä päätös rakentaa demokraattista yhteiskuntaa ja tuoda toivoa alueelle, jossa 130 000 acehilaista oli menehtynyt edellisenä vuonna tsunamissa.  

lhoksemauwe web

Rauhansopimus oli esillä myös Acehin maakunnan katukuvassa.

Työ alkaa rauhan solmimisen jälkeen

Helsingissä huipentuneet neuvottelut eivät olleet helppo prosessi kummallekaan osapuolelle. Presidentti Ahtisaari on korostanut, että koko rauhanprosessi oli mahdollinen, koska osapuolet olivat itse valmiita etsimään rauhanomaista ja kestävää ratkaisua konfliktiin. Varsinainen työ vakaan yhteiskunnan jalkauttamiseksi alkaa vasta rauhan solmimisen jälkeen. Demokraattista ja oikeudenmukaista yhteiskuntaa rakennetaan Acehissa edelleen kymmenen vuotta rauhansopimuksen jälkeen. Sopimus on kuitenkin pitänyt vaikeistakin ajoista huolimatta ja on toiminut kannustimena myös muille.

”Koko rauhanprosessi oli mahdollinen koska osapuolet olivat itse valmiita etsimään rauhanomaista ja kestävää ratkaisua konfliktiin.”

Kuten Acehissa on nähty, on rauha tärkeä edellytys sille, että yhteiskunnan kehitys on ylipäätään mahdollista. Rauha ei ole kertaluontoinen tapahtuma tai nopea korjausliike, vaan pitkäjänteinen prosessi johon tulee saada sitoutetuksi koko yhteiskunta.

CMI onnittelee Acehin maakuntaa ja Indonesian hallitusta rauhansopimuksen 10-vuotispäivänä