fbpx

CMI:n tukema korkean tason Ukraina-ryhmä kokoontui Belfastissa ja Dublinissa

Julkaistu 5.3.2015

CMI on tukenut Ukrainan ponnisteluja osallistavan yhteiskunnan rakentamiseksi vuodesta 2010 lähtien. Työskentelymme on jatkunut samalla, kun poliittistisen tahojen ja älymystön edustajien välinen vuoropuhelu edistyy. Keskitymme kuromaan umpeen yhteiskunnallisten ryhmien välisiä railoja sekä luomaan edellytyksiä Ukrainan pitkäjänteiselle kehitykselle.

Viimeisin korkean tason vuoropuhelutilaisuus Ukrainan yhteiskunnallisille toimijoille järjestetiin Pohjois-Irlannissa ja Irlannissa 21.-26. helmikuuta 2015. Ryhmään kuuluu päätöksentekijöitä, Ukrainan parlamentin Verkhovna Radan jäseniä sekä älymystön edustajia. He yhdessä edustavat laajaa poliittisten näkemysten kirjoa eri puolilta Ukrainaa, mukaan lukien Donetskin ja Luhanskin alueilta.

Pohjois-Irlannin ja Irlannin vierailun aikana keskustelussa käytiin läpi muun muassa rauhanprosessia ja sovittelua sekä talouden elvyttämisohjelmia ja kehitysmahdollisuuksia. Lisäksi ryhmän jäsenet purkivat yhteisesti kielteiseksi koettuja myyttejä ja diskursseja, jotta keskustelussa päästään etenemään yhteistyökykyisemmälle tasolle.

Näitä teemoja käsiteltiin keskustelujen kautta, joihin osallistui johtavan tason poliitikkoja, asiantuntijoita, yhteisöjen johtajia sekä molempien osapuolien entisiä taistelijoita Irlannista ja Pohjois-Irlannista. He jakoivat Pohjois-Irlannin rauhanprosessista oppimiaan asioita ja kokemuksia. Vaikka asetelma, pohjimmaiset syyt ja seuraukset näiden kahden tilanteen välillä ovat hyvin erilaiset, Pohjois-Irlannin kokemuksista tehtiin poimintoja Ukrainan tilanteen parantamiseksi. Näihin lukeutui esimerkiksi yhteiskunnallisen vuoropuhelun muodostaminen.

Belfastilaisten ja dublinilaisten kollegojensa tapaamisten lisäksi dialogiryhmän jäsenet pitivät sisäisiä keskusteluja. Näissä keskusteluissa keskityttiin pohtimaan teitä ulos nykyisestä kriisistä Ukrainassa. Osallistujat myös kiteyttivät temaattiset painoalueet tuleville tapaamisille vuoden 2015 aikana. Teemoja tulevat olemaan muun muassa kansainväliset ulottuvuudet, osallistava kansallinen identiteetti, uudistukset sekä sovittelu.

Tapaaminen järjestettiin Yhdistyneen kuningaskunnan Kiovan suurlähetystön ja UK Conflict Pool Peacebuildingin Ukraina-projektien rahoituksella. Järjestävää tukea tarjosivat Causeway Institute for Peace-building and Conflict Resolution Internatonal sekä Irlannin tasavallan ulkomaansuhteiden ja –kaupan ministeriö.