fbpx

Länsi-Afrikan rauhanvälittäjille järjestettiin intensiivikurssi konfliktianalyysista ja välitystaidoista

Julkaistu 28.1.2015

Loppuvuodesta 2014 lähes 30 rauhanvälittäjää ja konfliktinratkaisijaa läntisestä Afrikasta osallistuivat konfliktianalyysi- ja rauhanvälityskurssille Ghanassa. Yhdeksän päivän mittaisella, Länsi-Afrikan tilanteeseen sovitetulla intensiivikoulutuksella pyrittiin parantamaan paikallisten toimijoiden konfliktinratkaisutaitoja.

”Rauhanvälitys on kuin terapiaa, se auttaa ihmisiä auttamaan itseään”, pastori ja Ghanan rauhanneuvoston puheenjohtaja Emmanuel Asante sanoi paneelikeskustelussa koulutuksen aikana. Hän painotti, että jos alueen ihmisten kulttuuri jätetään huomiotta rauhanneuvotteluissa, eivät neuvottelut välttämättä onnistu. Tämän sudenkuopan välttämäiseksi CMI:n ja Kofi Annan International Peacekeeping Training Centren (KAIPTC) kehittämä koulutus perustuu tiiviisti paikallisiin ja kulttuurisidonnaisiin sisältöihin ja opetuksiin.

Rauhanvälitys- ja neuvottelutaitoja parantamaan ja analysointitaitoja kehittämään suunniteltu kurssi koostuu yhdeksästä eri moduulista. Kurssi päättyy käytännölliseen simulaatioon, missä osanottajat käsittelevät konkreettista tilannetta konfliktin osapuolina ja rauhanvälittäjinä. Tällä kurssilla simulaatio pohjautui vaalien jälkeiseen kriisiin Keniassa vuosina 2007–2008.

Kurssin 28 osallistujasta yhdeksän oli naisia. Mukana oli edustajia Länsi-Afrikan maiden ulkoministeriöistä, Afrikan Unionin ja YK:n operaatioista, kansalaisyhteiskunnan toimijoita, sekä asevoimien jäseniä.

Kurssi suunniteltiin kehittämään osanottajien konfliktin analysointikykyjä ja muita avaintaitoja tehokkaan rauhanvälityksen aikaansaamiseksi. Sen pilottiversio pidettiin ensimmäisen kerran kesäkuussa 2013.

Lisätietoja antaa tarvittaessa projektipäällikkö Philippe Taflinski (philippe.taflinski@cmi.fi).
Kumppanimme KAIPTC:n verkkosivut ovat löydettävissä osoitteesta http://www.kaiptc.org.