fbpx

Etelä-Sudanin johtajat sopivat valtapuolueen yhdistämisestä

Julkaistu 21.1.2015

Etelä-Sudanin valtaapitävän puolueen Sudanin kansan vapautusliikkeen (SPLM, Sudan People’s Liberation Movement) johtajat ovat Tansanian Arushassa pidetyissä keskusteluissa sopineet puolueensa yhdistämisestä

Etelä-Sudanin johtavan puolueen kolme sisäistä ryhmää ovat sopineet merkittävistä edistysaskelista Sudanin kansan vapautusliikkeen (Sudan People’s Liberation Movement,SPLM) sisäisten erimielisyyksien ratkaisemiseksi Tansanian Arushassa. Tammikuun 21. päivänä pidetyssä seremoniassa maan presidentti Salva Kiir, SPLM:n sisäisen opposition johtaja Riek Machar sekä kolmannen ryhmittymän johtaja Deng Alor Kuol allekirjoittivat sopimuksen, joka asettaa suuntaviivat puolueen yhdistämiselle uudelleen. Sopimus kattaa keskeiset poliittiset, hallinnolliset ja johtajuutta koskevat kysymykset. Tahot ovat myös päättäneet sopimuksen toteututtamisperiaatteista ja -keinoista.

Uusi sopimus syntyi ryhmittymien välisten pitkällisten, lokakuussa 2014 alkaneiden neuvottelujen pohjalta, joiden viimeisin kierros käytiin 8.­–21. tammikuuta. Puolueen sisäisessä dialogiprosessissa mukana on ollut kolme ryhmää: maan hallituksessa olevat puolueen jäsenet, oppositiossa olevat puolueen entiset jäsenet sekä sisällissodan alussa pidätetyistä, entisistä korkeista virkamiehistä koostuva ryhmä. Erimielisyyksiä ratkottiin Arushassa Tansanian valtion ja maan pääpuolueen johdolla ja CMI:n tukemana.

Maailman nuorimassa valtiossa Etelä-Sudanissa alkoi sisällissota joulukuussa 2013. Konflikti on jo vaatinut tuhansia uhreja ja arviolta 1,4 miljoonaa kansalaista on joutunut jättämään kotinsa. Konflikti sai alkunsa pääpuolueen sisäisistä erimielisyyksistä ja eskaloitui aseelliseksi yhteenotoksi presidentti Salva Kiirin erotettua silloin samaa puoluetta edustaneen varapresidentin Riek Macharin. Puolueen erimielisyyksien ratkaiseminen on siksi avainasemassa kestävän rauhan saavuttamiseksi.

CMI on työskennellyt Etelä-Sudanissa vuodesta 2011 ja tukenut puolueen sisäisiä neuvotteluita niiden käynnistymisestä lähtien.

Verkkosivuillamme on lisätietoa neuvotteluprosessin alkamisesta lokakuussa (englanniksi) ja toiminnastamme Etelä-Sudanissa.