fbpx

Etelä-Sudan: pienin askelin kohti rauhaa

Julkaistu 30.10.2014

“Osapuolet tunnustavat yhteisen vastuun Etelä-Sudanin kriisistä,” todetaan julkilausumassa, jonka maan pääpuolueen johtajat allekirjoittivat Tansaniassa lokakuussa. Puolueen johtajien sitoutuminen sisäisten erimielisyyksiensä ratkaisemiseen on tärkeä askel kohti rauhaa sisällissodan runtelemassa maassa.   

Maailman nuorimassa valtiossa Etelä-Sudanissa alkoi sisällissota joulukuussa 2013. Rauhanpyrkimyksistä, alueellisen kehitysjärjestö IGAD:n johtamasta virallisesta rauhanprosessista ja kansainvälisestä painostuksesta huolimatta konfliktia ei ole toistaiseksi onnistuttu ratkaisemaan. Konflikti sai alkunsa pääpuolueen sisäisistä erimielisyyksistä ja eskaloitui aseelliseksi yhteenotoksi presidentti Salva Kiirin erotettua silloisen samaa puoluetta edustaneen varapresidentin Riek Macharin. Puolueen erimielisyyksien ratkaiseminen siksi avainasemassa kestävän rauhan saavuttamiseksi.

Maan johtavan puolueen – South Sudan People’s Liberation Movement:n – edustajat kokoontuivat 12-20 lokakuuta Arushaan keskustelemaan erimielisyyksiensä ratkaisemisesta. Tansanian valtion ja maan pääpuolueen johtamat neuvottelut, CMI:n tukemana, sujuivat hyvässä hengessä ja osapuolet sopivat vuoropuhelun jatkamisesta seuraavien kuukausien aikana.

  • Lue uutinen tilaisuudesta (englanniksi)
  • CMI on tukenut Etelä-Sudanin kehitystä vakaaksi valtioksi jo vuodesta 2011. Lue lisää työstämme Etelä-Sudanissa.