fbpx

Näin syntyy rauha — tässä ovat Martti Ahtisaaren opit

Published on Wednesday, 7th of June 2017

CMI:n perustaja, presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaari täyttää kesäkuussa 80 vuotta. Takana on yli 40 vuoden ura konfliktien ratkaisemiseksi. Seuraavassa Ahtisaaren opit rauhanneuvottelijoille. 

marttijakofi2

YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan osallistui Martti Ahtisaaren 80-syntymäpäiväjuhlien kunniaksi järjestettyyn Wisdom wanted -seminaariin Helsingissä toukokuussa. Kuva: Riku Isohella

Kohtele kaikkia tasavertaisesti

Martti Ahtisaari tunnetaan siitä, ettei hän tee eroa ihmisten välille. Hänelle kaikki ovat samalla viivalla. Tärkeintä on pyrkiä kuuntelemaan toista ja asettua hänen asemaansa. Ahtisaaren kunnioitus kaikkia kohtaan heijastelee hänelle tärkeitä pohjoismaisia arvoja, kuten tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta.

Rauhanneuvotteluissa tasavertainen kohtelu ei aina ole helppoa.

”Minua on joskus kritisoitu siitä, että kohtelen pahantekijöitä kunnioittavasti”, Ahtisaari sanoo.

Näin kävi esimerkiksi Kosovon rauhanneuvotteluissa vuonna 1999. Ahtisaaren kollegat ihmettelivät tämän kohteliasta käytöstä Jugoslavian presidenttiä Slobodan Miloševićia kohtaan. Serbijoukot olivat hyökänneet Miloševićin määräyksestä Kosovoon.

”Vastaukseni kollegoilleni oli: Miloševićhan on presidentti. Häntä täytyy kohdella arvokkaasti, jotta ratkaisu syntyisi”, Ahtisaari sanoo.

Pidä tavoite kirkkaana mielessä

Kaikkia Ahtisaaren rauhanponnisteluja yhdistää se, että hän on aina asettanut aluksi kirkkaan tavoitteen. Sen jälkeen välittäjän työ on saada konfliktin osapuolet suunnistamaan kohti tätä päämäärää.

“Tämä vaatii rehellisyyttä, selkeyttä ja molemminpuolista luottamusta”, Ahtisaari sanoo.

Ahtisaari korostaakin usein olevansa ’honest broker’, rehellinen välittäjä. Konfliktin osapuolten on tiedettävä, mitä he voivat saavuttaa ja mistä he joutuvat luopumaan.

Hyvä esimerkki on Acehin rauhanprosessi. Reilu vuosikymmen sitten Indonesian Vapaa Aceh -liike toivoi maakunnalle itsenäisyyttä, mutta Ahtisaari piti tavoitetta utopistisena. Neuvotteluissa tarjolla oli vain alueen itsehallinto. Sissit kuuntelivat hämmentyneinä Ahtisaaren suoruutta. Vain muutama tunti ennen Ahtisaaren asettaman määräajan umpeutumista he kuitenkin ilmoittivat osallistuvansa neuvotteluihin.

Yksin et pärjää

Rauhanvälittäjä on vain yhtä menestyksekäs kuin hänen tiiminsä. Ahtisaari korostaa usein, kuinka hänellä on aina ollut etuoikeus työskennellä osaavien ihmisten kanssa. Näiden kollegoiden puoleen hän kääntyy yhä uudestaan.

”Jos kuvittelet, että osaat itse kaiken, on paras mennä tekemään jotain muuta”, Ahtisaari sanoo.

Luottamuksellisten suhteiden rakentaminen ei koske pelkästään työtovereita. Minkään maan rauha ei synny tyhjiössä, vaan vaatii toteutuakseen laajaa tukea. Suurvaltojen luottamuksen voittamisella on keskeinen rooli. Ahtisaari sanoo oppineensa tämän ensimmäisen kerran Namibian toistakymmentä vuotta kestäneen rauhanprosessin aikana.

Antti Ämmälä/CMI