fbpx

Suomalaisten vaikuttajien kirje hallitusneuvottelijoille CMI:n pääomittamiseksi

Julkaistu 16.5.2023

Kymmenet suomalaiset yhteiskunnalliset vaikuttajat allekirjoittivat hallitusneuvottelijoille luovutetun kirjeen CMI:n pääomittamisen kirjaamiseksi tulevaan hallitusohjelmaan.

Hallitusneuvottelijoille toukokuussa 2023

Me allekirjoittaneet tuemme tätä CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin esitystä hallitusohjelmakirjaukseksi: Suomen valtio pääomittaa CMI:tä 20 miljoonalla eurolla vuosina 2023-2026 turvatakseen presidentti, rauhannobelisti Martti Ahtisaaren perinnön ja vahvistaakseen suomalaisen rauhanvälityksen asemaa.

Suomella on rauhanvälityksessä pitkät perinteet ja luotettava maine. Suomen turvallisuuden ei tule NATO:n jäsenenäkään nojata ainoastaan sotilaalliseen puolustukseen. On Suomen etu, että meidät nähdään maailmalla myös aktiivisena rauhanvälittäjänä. 

Vahva suomalainen arvopohja on osaltaan tehnyt CMI:stä yhden maailman johtavista rauhanvälittäjistä. Pelkästään vuonna 2022 CMI vastaanotti eri puolilta maailmaa 132 rauhanvälityspyyntöä, mikä on ennätysmäärä. Kaikkiin pyyntöihin ei nykyrahoituksella ole kuitenkaan mahdollista vastata. Noin puolet CMI:n rahoituksesta tulee Suomen ulkopuolelta, eli jokainen Suomesta saatu euro voidaan tuplata ulkomailta tulevalla investoinnilla.

Vuonna 2021 säätiöksi muuttunut CMI perusti vuonna 2022 Rauhanrahaston (Martti Ahtisaari Peace Fund). Tavoitteena on kerätä kokonaisuudessaan 30 miljoonan euron pääoma vuoden 2026 loppuun mennessä siten, että hallitusohjelmassa osoitettaisiin 20 miljoonaa ja CMI sitoutuu keräämään lahjoituksina 10 miljoonaa.

Rauhanrahaston perustamisella CMI myös valmistautuu presidentti Ahtisaaren muistamiseen.


Kirjeen allekirjoittajat

Thomas Ahlström
Maria Ahlström-Bondestam
Marko Ahtisaari
Laura Arikka
Antti Arjava
Mikael Aro
Anne Berner
Kurt Björklund
Stefan Björkman
Alexander Ehrnrooth
Henrik Ehrnrooth
Jarkko Eloranta
Veera Heinonen
Kaisamari Hintikka
Jyri Häkämies
Mika Ihamuotila
Karri Kaitue
Pertti Karjalainen
Ilpo Kokkila
Yrjö Kopra
Gunvor Kronman
Miki Kuusi
Timur Kärki
Teemu Laajasalo
Ritva Laukkanen
Kari Lautjärvi
Mari Leppänen
John Lindfors
Maria Löfgren
Arto Mäenmaa
Aleksi Neuvonen
Esa Niemi
Mikko Nieminen
Ilkka Paananen
Antti Palola
Kristina Pentti-von Walzel
Reetta Rajala
Juha Rantanen
Kalle Reponen
Mikko Rysä
Kai Seikku
Alexander Stubb
Vladimira Therman
Christoph Vitzthum
Kim Väisänen
Mikko Wirén


Läs brevet på svenska

Lisätiedot: Riikka Kämppi, Senior Advisor, CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation,
riikka.kamppi@cmi.fi, puh. 040 572 9733