fbpx

Uusi sukupolvi muuttaa naisten perinteisiä poliittisen osallistumisen muotoja

Julkaistu 8.3.2023

Naiset ovat aktiivisemmin kuin koskaan mukana protestiliikkeissä – johtajina, järjestäjinä ja mobilisoimassa muita. Uusi sukupolvi rikkoo perinteisen osallistumisen raja-aitoja niin politiikassa kuin rauhanprosesseissa. Haastattelimme libyalaista Asma Khalifaa, palestiinalaista Dalia Hamayelia ja afganistanilaista Nilofar Ayoubia heidän poliittisesta aktivismistaan.

Vasemmalta oikealle: Dalia Hamayel, Asma Khalifa ja Nilofar Ayoubi. Kuva: Anni Lindgren/CMI

Asma Khalifa

Tutkija ja aktivisti Libyasta

Tutkija ja tohtorikoulutettava, GIGA Institute of Middle East Studies, GIGA Doctoral Programme. Maisterintutkinto rauhan ja konfliktintutkimuksesta, Hacettepe, Turkki.

Perustaja: Tamazight Women Movement ja Khalifa Ihler Institute.

Työskentelee ihmisoikeuksien, naisten oikeuksien puolesta sekä nuorten voimaannuttamiseksi, keskittyen rauhanrakentamiseen Libyassa. Khalifa on toiminut useissa rooleissa mm. konsulttina, tutkijana ja neuvonantajana.

Miten sinusta tuli aktivisti?

Asma Khalifa: Aktivistiksi tulemisen vaikuttimina ovat monet asiat – olosuhteet, ympäristö, kasvatus. Minut ehdollistettiin liittymään jo vuonna 2011 Libyan vallankumoukseen kasvatukseni vuoksi. Isälläni on erittäin selkeä epäoikeudenmukaisuuden tunne. Jos olisin saanut toisenlaisen kasvatuksen, en ehkä olisi osallistunut. Minulla on hyvin suoraviivainen käsitys siitä, mikä on moraalisesti hyväksyttävää ja mikä ei, ja olen valmis seisomaan uskomusteni takana. Koen, että on todella vaikeaa keskustella ja yrittää saada muut naiset osallistumaan naisliikkeisiin, jos he kokevat elämänsä mukavaksi. Heidän ei ehkä koskaan ole tarvinnut kohdata väkivaltaista miespuolista perheenjäsentä tai olla todistamassa väkivaltaa. Kun käyn näitä keskusteluja, nämä naiset eivät voi samaistua minuun.

Dalia Hamayel

Activisti ja yhteisökoordinaattori Palestiinasta

Työskentelee sosiaalisen ja taloudellisen oikeudenmukaisuuden puolesta Palestiinassa.

Dalia Hamayel: Onko toimiminen miehitystä vastaan aktivismia vai halua nähdä yhteiskunnallinen muutos – joka tekee sinusta aktivistin? Muistan kun lapsena saimme liikkua kadulla vain tiettyyn aikaan. Vallankumouksellinen tekoni oli se, että otin polkupyöräni ja pyöräilin kauppaan ostamaan elintarvikkeita muillekin kadullamme asuville perheille. Tuimme toisiamme ja opin, että yhdessä toimiminen on tärkeä. En voisi olla aktivisti ilman ryhmää.

Nilofar Ayoubi

Aktivisti, toimittaja ja yrittäjä Afganistanista

Maisterin tutkinto johtamisesta ja hallinnosta, Islamic Azad University

Asia Times Afghanistanin toimitusjohtaja, Akhbar Afghan:in toimittaja. Perustanut: Women’s Political Participation Network (WPPN).

Johtaa ja omistaa kansainvälisen terveys- ja kauneustuotebrändin ”Forever Living” Kabulissa, jonka kautta tukee leskiä ja orpoja lapsia.

Nilofar Ayoubi: Elin pienenä lapsena kuten veljeni – nautin kaikesta jokapäiväisistä asioista, joita muilta Afganistanin Taleban-hallinnon alaisina eläviltä tytöiltä kiellettiin. Kävin karatetunneilla, kävin koulua, ajoin polkupyörällä ja harrastan kontaktiurheilua murrosikään asti, jolloin biologian takia ei voinut enää salata talebanilta, että olin tyttö. Tämä oli aikaa, jolloin isäni kylvämät kapinan siemenet juurtuivat. Silloin aktivismini todella alkoi.


Mitä teet aktivistina? Kerro työstäsi.

Asma Khalifa: Työni on vaihdellut kadulla olemisesta Libyan kansalaisyhteiskunnan valmiuksien rakentamiseen, erityisesti konfliktianalyysin, neuvottelu- ja sovittelutaitojen parissa. Olen myös tehnyt poliittista vaikuttamistyötä Libyassa. Olen toiminut vapaaehtoisena Amazighin korkeimmassa neuvostossa lisäämällä poliittisesti tietoisuutta ja edistäen amazighien (Pohjois-Afrikan Maghreb-alueen alkuperäiskansojen) vaatimuksia tunnustamisesta perustuslaissa ja dokumentoinut heidän kulttuuriperintöään.

Dalia Hamayel: Olen tehnyt epävirallista työtä Palestiinan sosiaalisten liikkeiden ja oikeudenmukaisuuden alalla. Työskentelin eri järjestöjen koalitiossa, joka on erikoistunut näihin aiheisiin ja tehtäväni oli koordinoida työtä.

Tuimme erilaisia ​​yhteiskunnallisia liikkeitä, jotka olivat tuolloin nousussa. Olin aktiivinen erilaisissa mielenosoituksissa ja liikkeissä, en johtoasemassa vaan osallistujana niin kuin muutkin ihmiset. Osallistuin kaikkeen, mitä voin tehdä, mikä yleensä tarkoitti liittymistä kaduilla oleviin mielenosoituksiin ja vaatimustemme esiin tuomiseen.

Nilofar Ayoubi: Olen ollut perustamassa naisten poliittisen osallistumisen verkostoa (WPPN) yhdessä samanhenkisten sitkeiden afganistanilaisten naisten kanssa. Ryhmä on avoin kaikille afganistanilaisnaisille uskonnollisesta taustasta, sosioekonomisesta taustasta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Aiemmin WPPN:n pääpaino oli lobbata naisten ottamiseksi mukaan keskusteluihin ja päätöksentekoon Afganistanin rauhanneuvotteluissa. Nykyään WPPN:n toiminta-alue on laajempi, teemme työtä perusoikeuksien ja tasa-arvoisten ihmisoikeuksien puolesta kaikille alueen tytöille.

Verkostossamme on muun muassa opettajia, räätäleitä, kotirouvia ja äitejä. Meitä yhdistää se, että puolustamme Afganistanin naisten perusihmisoikeuksia. Emme vaadi paljoa: koulutusta ja oikeutta työhön ja sitä kautta taloudelliseen itsenäisyyteen.

Tiedämme, että nuoret naiset ovat mukana ja jopa johtavat mielenosoituksia enemmän kuin koskaan ennen. Tämä lisääntyi arabikevään jälkeen. Miten selviydyt protesteissa ja sopeudut vaikeisiin tilanteisiin?

Asma Khalifa: Ihmiset tekevät päivittäin pieniä tekoja, jotka vaikuttavat heidän ympäristöönsä, vaikkeivat välttämättä puhu siitä. On paljon näkymättömiä pieniä tekoja, jotka jonakin päivänä johtavat muutokseen. Mutta ollaksesi äänekäs puolestapuhuja ja kuinka jatkaa sitä… Se vaatii, että teet perusteellisen reflektoivan itsearvioinnin omasta egostasi ja ymmärrät, että kyse ei ole sinusta. Kyse on sosiaalisesta vastuusta, johon kaikkien pitäisi ihanteellisesti osallistua. Se vaatii myös ymmärrystä, että ongelmat eivät todennäköisesti tule ratkeamaan elämäsi aikana.

Taistelu tasa-arvon puolesta on uskomattoman pitkä, se on alkanut ennen meitä ja päättyy meidän jälkeemme. Olemme myös erittäin huonoja huolehtimaan itsestämme ja pitämään työn erossa itsestämme. Siitä tulee osa identiteettiäsi ajan myötä. En voi sammuttaa sitä, mutta minun on opittava kytkemään se pois päältä joskus, koska se on henkisesti haastavaa. Valitettavasti monien aktivistien on lopetettava, koska heidän mielenterveytensä kärsii.

 

Eli aktivistina oleminen on välttämättömyys eikä valinta?

Dalia Hamayel: Kyllä, olen samaa mieltä. Mutta kaikki eivät tee tätä valintaa, vaikka pitäisi. Luulen, että jotkut ihmiset eivät näe muuta tietä ja vain hyväksyvät tilanteen. Varsinkin kun nykyisessä järjestelmässä ei todellakaan voi elää normaalisti. Jokainen haluaisi elää helppoa elämää, ilman tällaista vastuuta.

Asma Khalifa: ​​Aktivisteilla on erilaisia taustoja. On sattumanvaraisia ​​aktivisteja, jotka vain tuntevat tarvetta tehdä jotain, kun he kohtaavat epäoikeudenmukaisuutta. Mutta tiedän myös, että on olemassa aktivisteja, joilla on perintö – heidän vanhempansa ovat diplomaatteja tai tutkijoita ja he tulevat etuoikeutetulta alueelta. Heistä tuntuu, että heidän on tehtävä muutos ja heillä on siihen varaa. Aktivismini vie minut vararikkoon (haha), siihen tarvitaan rahaa!

 

Asma, olet sanonut, että konfliktit tarjoavat usein naisille mahdollisuuden. Voitot saatetaan kuitenkin menettää konfliktin jälkeisessä ympäristössä. Voitko tarkentaa?

Asma Khalifa: Kun puhun siitä, kuinka konfliktit tarjoavat naisille mahdollisuuden – se lähtee ymmärryksestä, että väkivalta ja kaaos eivät vain luo erittäin tuhoisaa ympäristöä, vaan ne myös ravisuttavat kaikkea: sosiaalisia ja kulttuurisia normeja ja perinteitä. Naiset eivät yleensä osallistu, mutta siinä konfliktitilanteessa heidän on usein pakko. Libyassa naiset eivät perinteisesti ole perheen päitä, mutta nykyään se on melko yleistä, koska miehet ovat sodassa tai kuolleet. Naisten on siis osallistuttava aktiivisemmin päätöksentekoon. Yhteiskunnalliset ja perherakenteet ovat muuttuneet. Tämä tarkoittaa myös sitä, että taloudellisista ja taloudellisista syistä naisten on käytävä työssä. Ymmärryksen ja taloudellisen riippumattomuuden kasvaminen, ja vastuu rahasta, parantaa myös päätöksentekotaitoja. Toisaalta, miehet palaavat ja sitten yhteiskunta pyrkii palaamaan entiseen tapaan – vaikka menneisyyteen ei voikaan koskaan palata.

 

Hamayel (vasemmalla) ja Ayoubi osallistuivat CMI:n korkean tason tapahtumaan Brysselissä tammikuussa 2023. Kuva: Anni Lindgren/CMI

Mitä mahdollisuuksia ja ongelmia liittyy online- ja offline-tiloihin poliittisille liikkeille?


Asma Khalifa:
Se on samanlaista verkossa ja offline-tilassa. Libyassa minulla oli vuosina 2007–2009 kuva kasvoistani Facebookissa. Se ei tuolloin todellakaan ollut tavallista: naisilla oli sivulla yleensä kuvia kukista tai jopa miehensä kuvia ja nimiä heidän omiensa sijaan. Nykyisin Instagramista löytyy tilejä nuorista libyalaisnaisista, jotka tekevät kaikkea, mitä pidetään tabuna. He julkaisevat kaiken mitä heidän elämässään tapahtuu: he tanssivat, voit nähdä heidän kotinsa, he puhuivat rakkauselämästään ja poikaystäväistään. Ajattelen vain: ”Voi luoja, tämä on uskomatonta”, minulla kesti 10 vuotta nähdä tämä. Sosiaalinen media antaa tilaa itseilmaisulle ja se on muuttunut suuremmassa määrin: naisten itseilmaisu ei enää ole sidottu sosiaalisiin normeihin ja perinteisiin.

 

Onko online millään tavalla ”vapaampi tila” verrattuna offline-tilaan? Onko aktivismille enemmän potentiaalia kuin offline-maailmassa?

Asma Khalifa: Luulen, että se ei rajoitu vain naisiin – verkossa on tilaa kaikille ilmaista mielipiteensä ja puhua paitsi itsestään, myös ympäröivästä maailmasta. Meillä on kaikki nämä opettavaiset Instagram- ja TikTok-tilit, jotka ovat uskomattomia. Se myös dekolonisoi tietoa. Monet alkuperäiskansojen ryhmät puhuvat kulttuuristaan ​​ja identiteetistään verkossa tavalla, joka ei ole valtavirtaa. Verkko on työkalu, joka kulkee paljon edellämme ja siksi sitä voidaan myös käyttää väärin. Se ei sii ole turvallinen paikka.

Dalia Hamayel: Olen täysin samaa mieltä. Kun on kyse digitaalisten työkalujen ja alustojen käytöstä, et ajattele hallintoa tai yrityksiä. Mutta heillä on omat poliittiset näkemyksensä ja oma agendansa. Ja joissakin tilanteissa he voivat päättää, haluavatko he avata vai sulkea tilan, aivan kuten hallinto tekee fyysisen tilan kanssa. Yritämme saada takaisin online-tilaa, jotta se vastaisi offline-maailmaa.

 

Kuinka tärkeä sosiaalinen media on aktivismissasi?

Nilofar Ayoubi: Sosiaalinen media ja aktivismi kulkevat käsi kädessä. Samat mekanismit, jotka tuovat ihmiset yhteen urheilujoukkueen, kirjan tai harrastuksen rakkauden vuoksi, voivat yhdistää ihmisiä myös sosiaalisten syiden vuoksi. Oikein käytettynä sosiaalisen median liikkeiden vaikutukset voivat olla massiivisia.

Sosiaalisen median aktivismia kritisoidaan toisinaan enemmän puheeksi kuin teoiksi, mutta monet viestit keskittyvät todellisen muutokset ajamiseen. Toimivat viestit pakottavat yleisön tekemään jotain, kuten allekirjoittamaan vetoomuksen, ottamaan yhteyttä edustajaan, antamaan lahjoituksen tai osoittamaan mieltä. Tämäntyyppiset viestit havainnollistavat sosiaalisen median liikkeen todellista voimaa. Sosiaalinen media antaa liikkeille mahdollisuuden organisoitua nopeammin ja tehokkaammin kuin koskaan ennen.

Sosiaalinen media tarjoaa myös helpon väylän poliittisille päättäjille, poliitikoille ja valtion virkamiehille. Sen kautta on paremmat mahdollisuudet saada vastaus tai toimia vuorovaikutuksessa päätöksentekijän kanssa, ja sosiaaliset alustat voivat olla suodattamattomampi, epävirallisempi tapa kommunikoida äänestäjien kanssa.

 

Puhutaan lopuksi vielä toivosta. Mihin suuntaan toivot maasi tilanteen kehittyvän?


Asma Khalifa:
Minulta kysytään paljon toivosta, ja se on vaikea tunne. Kysymys on monella tapaa erittäin tunteellinen, varsinkin ihmiselle, joka on ollut aktiivinen vuodesta 2011 lähtien. Luulen, että toivo eli meissä kaikissa silloin. Tämä toivo on sittemmin tapettu useaan otteeseen vuosien varrella. Sen jälkeen olen alkanut ajatella toivoa joksikin muuksi – työskentelen pelkästä itsepäisyydestä, ajattelusta ”minun on tehtävä tämä”. Toivo ei siis ole aina olemassa, mutta silloin tällöin, varsinkin kun työskentelen nuorempien aktivistien kanssa tai näen uusia aloitteita tai projekteja, silloin tunnen sen. Epätoivoa on paljon. Mutta sitä jatkaa työskentelyä kaikesta huolimatta, vaikka tuntee olonsa toivottomaksi.

Dalia Hamayel: Olen samaa mieltä. On niin mielenkiintoista nähdä samat kasvot eri mielenosoituksissa – ihmiset ovat niin sitkeitä, he eivät lakkaa tulemasta kaduille. Naiset Palestiinassa ovat erittäin vahvoja. Heidän näkemisensä antaa päivittäin inspiraatiota. Jokin Palestiinan historiassa on osoittanut naisille, kuinka vahvoja he voivat olla ja että he voivat johtaa. Eikä näin ole vain Palestiinassa. Luulen, että tämän huomaaminen on antanut minulle paljon voimaa.

On häpeällistä sanoa ”minulla ei ole enää toivoa”, kun vertaan itseäni muihin, joilla ei ole mitään ja kuitenkin heilläkin on vielä toivoa. Omien kokemusten vertaaminen toisten kokemuksiin luo vastuun pitää toivoa yllä.

Nilofar Ayoubi: Elämme myrskyisiä aikoja, ja joskus tuntuu, että rauha on kaukainen käsite, joka syntyy vasta, kun emme ole enää täällä kokemassa sitä. Mutta katsottaessa isoa kuvaa tiedämme, että rauha on saavutettu aiemmin ja se voidaan saavuttaa uudelleen. Pyrkiessämme rauhaan meillä on enemmän valtaa kuin haluaisimme uskoa.

Vaikuttamalla muihin ympärilläni voin muuttaa ihmisten ajattelua sodasta ja siitä, kuinka he voivat auttaa säilyttämään rauhan. Minun ei tarvitse olla kuuluisa tai rikas vaikuttaakseni muihin, tarvitsen vain idean ja vahvan halun jakaa se ympärilläni olevien kanssa.