fbpx
Koti
English
Arabic
Haku
Valikko

Seuraa
meitä

Rauhaa vai utopiaa -podcastissa: Monenkeskisen yhteistyön loppu?

Julkaistu 23.2.2023

Rauhaa vai utopiaa? -podcast on tarina siitä, miten voisimme paremmin rakentaa rauhaa rauhattomuuden ajassa. Podcastissa kuullaan näkökulmia konfliktien ratkaisusta ja niiden ennaltaehkäisemisen merkityksestä mm.  poliitikoilta, politiikan tutkijoilta ja rauhanvälityksen ammattilaisilta.

Neliosaisen podcastin tuottaa The Ulkopolitist yhteistyössä CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin kanssa. Ohjelma julkaistaan kahden viikon välein keväällä 2023. Ohjelman juontavat The Ulkopolitistin Annastina Haapasaari ja Tuomas Lähteenmäki.

 

Jakso 1. Milloin rauha koittaa Ukrainaan?

Kenen tulisi ottaa kantaakseen rauhan puolustaminen ajassa, jossa suurvaltapolitiikan mannerlaatat liikkuvat yhä uhkaavampiin asentoihin? Entä milloin uusi rauhan aika koittaa Ukrainaan?

Venäjän täysimittaisesta hyökkäyksestä Ukrainaan tuli 24. helmikuuta kuluneeksi tasan vuosi. Ennen tapahtunutta monen oli ollut vaikea kuvitella sodan paluuta Eurooppaan, jossa rauhaa oli totuttu pitämään melkeinpä itsestäänselvyytenä.

Tapahtunut toi myös valtioiden väliset sodat takaisin maailmaan, jossa moninapaistuminen ja suurvaltakilpailun kiihtyminen on ollut käynnissä jo pidempään.

Uudessa maailmanjärjestyksessä läntinen maailma ei ole samanlaisessa hegemonisessa asemassa kuin aikaisemmin. Autoritaaristen valtioiden kasvatettua suhteellista valtaansa myöskään demokraattinen järjestelmä ei enää ole kyseenalaistamaton. Tämä aiheuttaa tilanteen, jossa lännen on toisaalta seisottava entistä vahvemmin arvojensa takana, mutta toisaalta myös nähtävä, ettei se voi suhtautua sitä haastaviin järjestelmiin vähätellen. Millainen on uusi, inklusiivisempi versio rauhasta?

Rauhaa vai utopiaa? -podcastin ensimmäisen jakson asiantuntijavieraina ovat ulkoministeri Pekka Haavisto sekä CMI:n toimitusjohtaja Janne Taalas. Jaksossa kuullaan myös Kiovassa elävän ukrainalaisen Oleksandran ajatuksia arjesta sodan keskellä.

Jakso ilmestynyt 24.2.2024

Jakso 2. Onko rauha pian tekoälyn sanelemaa?

Mistä puhumme, kun puhumme rauhanteknologiasta?

Suurvaltojen välinen teknologinen kilpailu on yksi aikamme keskeisimmistä ja seuratuimmista ilmiöistä. Kilpailu nivoutuu olennaisesti osaksi sodankäynnin muutosta ja sen myötä syntyviä uusia konflikteja. Usein vähemmälle huomiolle jää, että kuitenkin myös rauhanrakennuksen välineet monipuolistuvat osana teknologista kehitystä.

Rauhan algoritmit auttavat löytämään vaihtoehtoisia polkuja ulos konflikteista. Neuvottelupöydissä erilaisten ohjelmistojen avulla voidaan hahmottaa, mitkä intressit ja esteet ovat toisistaan riippuvaisia. Parhaimmillaan teknologiavälitteisyys helpottaa vuorovaikutusta ja mahdollistaa dialogin tilanteissa, jossa se muuten olisi vaikeaa.

Vaikka rauhanteknologian sovellutukset ovat lupaavia, loppujen lopuksi rauha tulee solmia ihmisten välillä. Piileekö teknologioissa vaara, että niiden käyttö vähentää osapuolten kokemaa vastuuta rauhan rakentamisesta?

Toisessa Rauhaa vai utopiaa? -podcastin jaksossa rauhanteknologioista keskustelevat SaferGloben toiminnanjohtaja Maria Mekri, OP Ryhmän kyberturvallisuuden asiantuntija Catharina Candolin ja CMI:n ohjelmapäällikkö Ville Brummer. Lisäksi jaksossa kuullaan Inclusin toimitusjohtajan Mikaeli Langinvainion inserttihaastattelu.

Jakso ilmestynyt 9.3.2024

 

Jakso 3. Monenkeskisen yhteistyön loppu?

Millaisen ennusteen multilateralismin haasteet antavat rauhanvälitystyön ja konfliktien ehkäisyn tulevaisuudelle?

Maailmanpolitiikan mannerlaatat ovat liikkeessä, joka luo yhä kovempia vastakkainasetteluja ja jännitteitä. Kilpailu suurvaltojen välillä, maailmanjärjestyksen moninapaistuminen ja ulossulkevan nationalismin nousu ympäri maailmaa heikentävät myös monenkeskistä eli valtioiden välistä yhteistyötä ja päätöksentekokykyä.

Miltä rauhan rakentamisen tulevaisuus näyttäisi ilman vahvoja, sääntöpohjaiseen järjestelmään ja normeihin perustuvia kansainvälisiä instituutioita, jotka tälläkin hetkellä ylläpitävät rauhaa?

Toisen maailmansodan jälkeisen länsivetoisen kansainvälisen järjestelmän voidaan ajatella tulleen tiensä päähän – mutta mistä sille löydetään rauhaa ja ihmisoikeuksia puolustava korvaaja?

Kolmannen Rauhaa vai utopiaa? -jakson asiantuntijavieraina ovat turvallisuuspolitiikan asiantuntija Hanna Smith, professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta ja The Ulkopolitistin kirjoittaja, väitöskirjatutkija Peppi Heinikainen Tampereen yliopistosta. Lisäksi kuullaan Afrikan Unionin komissiossa Poliittisten asioiden, rauhan ja turvallisuuden komissaarin toimistossa työskentelevän suurlähettiläs Frederic Gateretse-Ngogan inserttihaastattelu.