fbpx

CMI:n toimitusjohtaja Janne Taalaksen joulutervehdys: vaikeista ajoista huolimatta on nähtävissä myös toivonpilkahduksia

Julkaistu 21.12.2022

CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin toimitusjohtaja Janne Taalas (Kuva: Maria Santto / CMI)

 

Hyvät CMI:n ystävät,

Vuosi 2022 alkoi toiveikkaasti, kun koronapandemian pahimmat päivät vaikuttivat olevan takanamme. Hyvin pian maailmaa kuitenkin ravisteli uusi shokkiaalto. Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sitä seuranneet energia- ja elintarvikekriisit ovat ruokkineet globaalia myllerrystä.

Ukrainan sota vahvistaa maailmanlaajuisia kehityskulkuja, jotka vaikeuttavat rauhantekoa entisestään. Konfliktit ovat muuttumassa yhä enemmän valtioiden sisäisistä niiden välisiksi. Kaikkea aina rahoituksesta ruokaan voidaan käyttää konfliktin aseena. Tämä kehitys haastaa nykyiset rauhanvälityksen strategiat. Rauhanvälittäjien on oltava luovia sopeutuakseen uuteen todellisuuteen – CMI haluaa olla edelläkävijä rauhantyön tulevaisuuden muokkaamisessa.

CMI:läiset ovat ansiokkaasti sopeuttaneet työtään muuttuviin olosuhteisiin. Kiitän kollegoita heidän sitoutumisestaan ​​ja omistautumisestaan, joka on näkynyt kaikessa tekemisessämme. Kysyntä työllemme on jatkanut kasvuaan. Olemme saaneet jälleen tänä vuonna ennätysmäärän rauhanvälityspyyntöjä.

Vaikeista ajoista huolimatta on nähtävissä myös toivonpilkahduksia. Esimerkiksi Etiopian hallituksen ja Tigrayn joukkojen välinen tulitaukosopimus osoittaa, että rauha on mahdollinen. Sama toivo on pidettävä elossa myös muilla konfliktialueilla.

Työmme ei olisi ollut mahdollista ilman CMI:n kolmen ohjelmakumppanin Suomen, Ruotsin ja Irlannin sekä muiden julkisten ja yksityisten kumppaneiden ja yksityishenkilöiden tukea ympäri maailmaa. CMI käynnisti joulukuussa Rauhanrahaston presidentti Martti Ahtisaaren rauhanvälitystyön perinnön ja jatkuvuuden turvaamiseksi. Tavoitteena on kerätä 30 miljoonaa euroa CMI:n työn pääomittamiseksi. CMI kutsuu myös yritykset ja yksityishenkilöt mukaan tukemaan rahastoa.  

Haluan myös kiittää kumppaneitamme EU:ssa, Afrikan unionissa, YK:n poliittisella ja rauhanrakennusosastolla ja ETYJ:ssä sekä muita tärkeitä kumppaneita, jotka auttavat työmme toimeenpanossa.

Kuten CMI:n perustaja, presidentti Ahtisaari on sanonut, kukaan ihminen tai maa ei voi ratkaista suuria konflikteja yksin. Se vaatii yhteistyötä.

Rauhallista joulua ja kaikkea hyvää vuodelle 2023!

 

Janne Taalas

Toimitusjohtaja, CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation