fbpx
Koti
English
Arabic
Haku
Valikko

Seuraa
meitä

Pohjoismaiden naisrauhanvälittäjät keskustelivat rauhanvälityksestä muuttuneessa turvallisuusympäristössä

Julkaistu 8.11.2022

 

Kuva: Atte Kajova, ulkoministeriö

Noin 50 rauhanrakentamisen ammattilaista kokoontui Helsinkiin Pohjoismaiden naisrauhanvälittäjien vuosikokoukseen keskustelemaan rauhanvälityksen käytännöistä ja naisten roolista muuttuneessa turvallisuusympäristössä. 

Pohjoismaiden naisrauhanvälittäjäverkoston (Nordic Women Mediators, NWM) vuosikokous järjestettiin 2.-4.11.2022.  

Kokouksen avasi ulkoministeri Pekka Haaviston isännöimä paneeli, joka keskusteli globaalin turvallisuustilanteen vaikutuksista rauhan edistämiseen eduskunnan Pikkuparlamentissa. Ulkoministeri Haaviston kanssa keskustelivat presidentti Tarja Halonen, Global Community Engagement and Resilience Fundin hallituksen puheenjohtaja Stefano Manservisi ja NWM:n tanskalainen jäsen, Afrikan kehityspankin johtokuntaedustaja Mette Knudsen. Keskustelua moderoi NWM:n Suomen verkoston jäsen, aiemmin Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin vähemmistövaltuutettunakin toiminut Astrid Thors. 

Tämän jälkeen kokous jatkui täysistuntokeskusteluilla, joissa verkostonjäsenet käsittelivät pohjoismaista yhteistyötä ja naisrauhanvälittäjien roolia rauhaan ja turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä; sekä Pohjoismaiden naisrauhanvälittäjäverkoston toimintaa ja oppeja seitsemän vuoden ajalta. 

Kuva: Maria Santto

Naisverkosto keskusteli tuesta Ukrainan naisille 

NWM keskusteli siitä, kuinka verkosto voi parhaiten tukea naisten toimijuutta Ukrainassa. Ukrainaa koskevaan keskusteluun osallistuivat Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Olga Dibrova ja Tetiana Kyselova Kiovan Mediation and Dialogue Research Centerin johtaja ja perustaja. 

Kokouksessa NWM-verkosto pohti, miten se voisi vahvistaa tukeaan sekä toimia yhteistyössä ukrainalaisten naistoimijoiden kanssa vahvistaakseen heidän ääntään ja edistääkseen heidän vaatimuksiaan naisten osallistamisesta kaikkiin heidän elämäänsä, turvallisuuteensa ja perusoikeuksiinsa vaikuttaviin prosesseihin.  

Vuosikokouksen järjestivät Suomen ulkoministeriö, Nordic Women Mediators – Finland ja CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation.

Mistä Nordic Women Mediators-verkostossa on kysymys?

NWM kokoontuu vuosittain vuosikokPohjoismaiden naisrauhanvälittäjäverkoston juuret ovat YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmassa 1325 ja sen tavoitteessa lisätä naisten osallistumista. Verkosto pyrkii puuttumaan naisten aliedustukseen rauhanvälityksessä ja -rakentamisessa. Vuonna 2015 perustettu NWM toimii yhteistyöfoorumina, jonka muodostavat viisi kansallista verkostoa: Islanti, Norja, Ruotsi, Tanska ja Suomi. Sen tavoitteena on tukea naisten osallistumista rauhanprosesseihin vaikuttamisen kautta ja operatiivisella tasolla.

Pohjoismaiden verkostossa on jäsenenä yli sata rauhanvälityksen ja kriisinhallinnan ammattilaista. Suomen verkostossa jäseniä on 16.

Verkosto kokoontuu vuosittain vuosikoukseen, jonka isännöi kyseisen kauden koordinoiva maa. Koordinaatiovastuu vaihtuu rotaatioperiaatteella.

 

Lisätietoa:  

Nordic Women Mediators -verkkosivut

Tiedote 2.11.2022: https://um.fi/tiedotteet/-/asset_publisher/ued5t2wDmr1C/content/pohjoismaiset-naisrauhanvalittajat-kokoontuvat-helsinkiin/35732