fbpx

”Rauhan rakentaminen ei ole harvojen etuoikeus” – nuoria tarvitaan osallistavampiin rauhanprosesseihin

Julkaistu 24.10.2022

CMI:n toimitusjohtaja Janne Taalas piti keynote-puheen One Young World Summit -tapahtuman kolmantena päivänä Manchesterissa. Kuva: One Young World

Osallisuus on avain kestävään rauhaan. Rauhanvälitykseen tarvitaan naisia, vähemmistöjen edustajia ja nuoria. Janne Taalas puhui tulevaisuuden johtajille One Young World Summit -tapahtumassa Manchesterissa.

Avain parempiin ja kestävämpiin rauhansopimuksiin löytyy osallisuudesta.

One Young World Summit -tapahtumassa pitämässään keynote-puheessa CMI:n toimitusjohtaja Janne Taalas huomautti, että useiden tutkimusten mukaan inklusiiviset rauhansopimukset kestävät pidempään.

Puheessaan Youth as Peacemakers – Inspired by the legacy of Nobel Laureate Martti Ahtisaari, Taalas kertoi, että presidentti Martti Ahtisaari korosti osallisuuden merkitystä rauhanprosesseissa läpi uransa. Sama periaate ohjaa CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin työtä tänäkin päivänä.

Manchesterissa syyskuussa järjestettyyn tapahtumaan osallistui yli 2000 tulevaisuuden johtajaa ympäri maailmaa. Taalas korosti puheessaan, että rauhanprosesseissa tarvitaan nuoria. Valitettavasti nuorten potentiaali jää yhä usein hyödyntämättä.

“Monissa konflikteista kärsivissä maissa alle 18-vuotiaiden osuus väestöstä on yli 60 prosenttia. Pohjimmiltaan puhumme poliittisesta muutoksesta kohti osallistavampia yhteiskuntia”, Taalas tähdensi.

Diversiteetti ja koulutus ovat tie kohti parempaa rauhaa

Rauhanneuvottelut ovat historiallisesti olleet miesten pelikenttää. Vuosina 1992–2019 keskeisten rauhanprosessien välittäjistä vain 6 prosenttia ja neuvottelijoista 13 prosenttia oli naisia.

Taalas totesi, että tästä tilanteesta on hieman jo päästy eteenpäin. Kehitystä tarvitaan kuitenkin vielä tasa-arvon saavuttamiseksi neuvottelupöydissä.

”Nykyisin tunnustetaan, että rauhan rakentaminen ei ole vain harvojen etuoikeus”, Taalas painotti.

Osallistavien rakenteiden lisäksi koulutus ja työllisyys ovat keskeisiä tekijöitä nuorten voimaannuttamisessa ympäri maailmaa. Taalas tervehti puheessaan nuoria johtajia, jotka ovat taistelleet yhtäläisten mahdollisuuksien, ilmastotoimien ja oikeudenmukaisempien yhteiskuntien puolesta.

”Haluamme vallanpitäjien tunnustavan ja kunnioittavan nuorten maailmankuvaa. Pyrimme tähän, koska tiedämme, että tämä on tie kestävään rauhaan.”

Katso puhe kokonaisuudessaan: