fbpx

CMI jatkaa aktiivisesti työskentelyä rauhan puolesta Ukrainassa

Julkaistu 4.3.2022

CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation on tukenut vuoropuhelua Ukrainan konfliktin ratkaisemiseksi rauhanomaisesti vuodesta 2014 lähtien. CMI jatkaa aktiivisesti työskentelyä rauhan puolesta myös nyt sodan puhjettua Venäjän ja Ukrainan välille. CMI järjesti tilaisuuden Ukrainasta yksityisille tukijoilleen ja muille kumppaneilleen keskiviikkona.

Ukrainan tilanteesta keskustelivat Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Sinikukka Saari ja CMI:n ohjelmajohtaja Ville Brummer. Kuva: Maria Santto/CMI.

Tilaisuudessa Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Sinikukka Saari ja CMI:n ohjelmajohtaja Ville Brummer keskustelivat Venäjän ja Ukrainan välisen sodan laajemmista vaikutuksista.

Tähän saakka käytössä olleet neuvottelumekanismit eivät toimi uudessa tilanteessa konfliktin ratkaisemiseksi. Nyt on sovittava humanitäärisen avun toimittamisesta ja humanitääristen käytävien avaamisesta siviilien auttamiseksi, tulitauosta ja lopulta konfliktin poliittisesta ratkaisusta.

Tämä edellyttää toimivia viestintäkanavia osapuolten välillä, halua etsiä rauhanomaisia ratkaisuja ja ymmärrystä siitä, millaisia rajoituksia mutta toisaalta mahdollisuuksia osapuolilla on puntaroida erilaisia vaihtoehtoja.

Sota aiheuttaa valtavaa inhimillistä kärsimystä ja sen vaikutukset tuntuvat Ukrainan rajojen ulkopuolella. YK on varoittanut, että jopa 4 miljoonaa ukrainalaista voi joutua pakenemaan sotaa. Kriisin taloudelliset vaikutukset voivat lisätä monin paikoin epävakautta ja miljoonilla ihmisillä voi niiden takia tulla pulaa ruoasta. Geopoliittiset jännitteet voivat pahentaa tilannetta myös muissa konflikteissa.

CMI:n tukija Yrjö Kopra osallistui aktiivisesti keskusteluun Ukrainasta. Kuva: Maria Santto/CMI.

CMI on erittäin huolissaan siitä, että konflikteihin yritetään enenevässä määrin hakea ratkaisua voimakeinoin, sanoi toimitusjohtaja Janne Taalas.

”Tämä alleviivaa sitä, kuinka ponnistuksia konfliktien ehkäisemiseksi ja ratkaisemiseksi rauhanomaisesti tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan.”

Kasvavat geopoliittiset jännitteet heikentävät monenkeskisten järjestöjen kykyä ehkäistä ja ratkaista väkivaltaisia konflikteja, korosti Brummer. Siksi CMI:n kaltaisilla itsenäisillä järjestöillä on entistä tärkeämpi rooli rauhan edistämisessä. CMI:n visio on, että kaikki konfliktit ovat ratkaistavissa.