fbpx

Crisis Management Initiative on nyt CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation

Julkaistu 29.4.2021

CMI siirtää 1.5.2021 kaiken toimintansa uudelle säätiölle nimeltä CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation, joka jatkaa CMI-yhdistyksen työtä. CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation edustaa vakautta, kestävyyttä ja arvokkuutta. Säätiö kantaa perustajansa nimeä ja varmistaa, että hänen visionsa ja elämäntyönsä välittyvät tuleville sukupolville.

Martti Ahtisaari perusti Crisis Management Initiative ry:n (CMI) vuonna 2000 sen jälkeen, kun hän oli päättänyt kuusivuotisen toimikautensa Suomen tasavallan presidenttinä. Alun perin ajatuksena oli perustaa organisaatio, joka voisi tukea Ahtisaarta kaikissa hänen tehtävissään. Ensimmäisen vuosikymmenen aikana kävi ilmi, että CMI olisi paljon muutakin. Sen henkilöstö, hankkeet ja sen saama tunnustus kasvoivat.

Ahtisaari luopui lopuista tehtävistään vasta alkuvuonna 2020. Hänellä on aina ollut vahva näkemys siitä, että CMI:n ei pitäisi olla riippuvainen hänestä tai kenestäkään yksittäisestä henkilöstä. CMI:lle presidentti Ahtisaaren eläkkeelle jääminen tarkoittaa entistä vahvemman ja näkyvämmän roolin ottamista hänen työnsä perinnön jatkajana. Tuo perintö on aina ollut CMI:n työn perusta. Pohjoismainen arvopohja, sinnikkyys ja visio siitä, että ”Kaikki konfliktit ovat ratkaistavissa”, tulevat Ahtisaarelta. CMI edustaa Ahtisaaren globaalia perintöä rauhanvälitykselle. Jotta tätä perintöä voidaan suojella,  CMI tarvitsee kestävän rakenteen.

Tätä tarkoitusta varten CMI aloitti hallituksensa valvonnassa muutoksen yhdistyksestä säätiöksi kaksi vuotta sitten. Tärkein tekijä muutoksen taustalla on CMI:n muuttaminen entistä kestävämmäksi. Säätiöityminen parantaa CMI:n perustoimintoja monin tavoin, antaa sille luotettavamman ja tehokkaamman päätöksenteko- ja hallintorakenteen sekä parantaa sen kasvu- ja varainhankintamahdollisuuksia. Järjestelyn kautta säätiö ottaa hoitaakseen nykyisen yhdistyksen kaiken toiminnan ja CMI:n henkilöstö siirtyy säätiölle.

Helsinki juhlaviikkojen taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari on kutsuttu uuden säätiön hallitukseen. Alexander Stubb on hallituksen puheenjohtaja. Muita jäseniä ovat Hanasaaren kulttuurikeskuksen toimitusjohtaja Gunvor Kronman, ajatushautomo Demos Helsingin perustaja Aleksi Neuvonen, laamanni Kari Lautjärvi, Fazerin konsernijohtaja ja toimitusjohtaja Christoph Vitzthum, Sitran Demokratia ja osallisuus -teeman johtaja Veera Heinonen sekä ulkoministeriön ulko- ja turvallisuuspolitiikasta vastaava alivaltiosihteeri Kai Sauer.

Säätiön uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu filosofian tohtori Janne Taalas.  Säätiö saa myös uuden logon ja visuaalisen ilmeen, joiden pohjana on moderni pohjoismainen estetiikka.