fbpx
Koti
English
Arabic
Haku
Valikko

Seuraa
meitä

Lennonit on nuorten oma rauhanryhmä – rauhantekijöitä tarvitaan Suomessakin

Julkaistu 23.10.2020

CMI:n perustama nuorten rauhanlähettiläiden ryhmä Lennonit voimaannuttaa nuorista rauhantekijöitä. ”Lennoneissa on oppinut uskoa ratkaisukeskeisyyteen ja nuorten rooliin siinä”, sanoo Lennoneiden Milja Kalliosaari. 

Lennonit Milja, Elina ja Taika. Kuva: Olli Puumalainen/CMI

Nuoret ovat aina olleet tärkeitä Presidentti Martti Ahtisaarelle. Hänen innoittamanaan CMI perusti nuorten rauhanryhmän Lennonit vuonna 2017 osana Ahtisaari-päivien yhteydessä tehtävää globaalikasvatustyötäRyhmässä 1624vuotiaat nuoret oppivat vaikuttaja- ja konfliktinratkaisutaitoja ja vievät näitä eteenpäin omissa hankkeissaan  nuorilta nuorille. 

Lennonit on antanut näkökulmaa siihen, mikä merkitys dialogilla ja yhteistyöllä on. Oikeastaan mitään ei voida saada aikaan, jos kestävää rauhaa ei ole. Nuorten on oltava siinä mukanapohtii Lennoneiden Milja Kalliosaari.

CMI tarjoaa Lennoneissa nuorille ohjauksen lisäksi tilaa ja välineitä omaan tekemiseen.  Nuoret vastaavat itse omien hankkeidensa suunnittelusta ja toteutuksesta CMI:n viestintätiimin tuella. Lennoneiden tärkeä kumppani on myös yhteiskunnallisen markkinoinnin suunnittelutoimisto Måndag, jonka ammattitaidosta nuoret ovat saaneet käyttövoimaa omiin some-kampanjoihin, tapahtumiin ja monenlaisiin mediasisältöihin. 

 ”On upea nähdä miten meidän ideoista tulee totta. Kampanjoiden ja tapahtumien eteen on tehty yhdessä paljon töitä ja siitä on saanut oppia valtavasti”, Lennoneiden Kreeta Koskijoki kertoo. ”Lennoneissa halusin oppia CMI:n työstä ja vaikuttaa yhdessä muiden samoista kysymyksistä innostuneiden kanssa”, Kreeta jatkaa. 

Lennonit toimivat hyvin itsenäisesti, mutta ryhmä on tiiviisti ollut mukana Ahtisaari-päivien tapahtumissa. Lennonit ovat jo useana vuonna vierailleet CMI:n asiantuntijoiden mukana kouluissa kertomassa CMI:n työstä ja omasta toiminnastaanTänä vuonna Ahtisaari-päivät toteutetaan etä 11. marraskuuta 

Lennonit Miro ja Rahim. Kuva: Olli Puumalainen/CMI

Yksi ydinajatus Ahtisaari-päivien ja Lennonien takana on, että myös Suomen kaltaisessa maassa yhteiskuntarauhaa on vaalittava. Asiaa ei voida ottaa itsestäänselvyytenä, mikä nyt netissä lisääntyneen vihapuheen myötä on huomattavissa. Vuorovaikutustaidot sekä ristiriitojen sovittelu ovat tarpeen kaikkialla. Ahtisaari-päivien tavoitteena on tehdä konfliktinratkaisusta kansalaistaito ja tätä samaa tehtävää myös Lennonit toteuttavat omalla tavallaan. Lennonien toiminnan sydän on välittää viestiä ja osaamista nuorilta nuorille – ja se on myös ryhmän ehdoton vahvuus. 

”Vaikutus on aivan eri luokkaa, kun nuoret saavat itse avata Ahtisaari-päivien teemoja muille nuorille omalla tavallaan”, sanoo CMI:n kehittämispäällikkö Riikka Marjamäki. ”Lennonit ovat antaneet CMI:lle enemmän kuin osasimme kukaan olettaa. Heidän kanssaan on ollut hienoa tehdä töitä ja tässä myös noudatamme presidentti Ahtisaaren meille antamia neuvoja: tehkää työtä nuorten kanssa, oppien heiltä ja antamalla heille ajatuksia tulevaan”. 

Lennonit Eve ja Anja.

Lennonien energinen ryhmä on täydentynyt vuosittain uusilla lahjakkailla tekijöillä ja etsii jatkuvasti uusia tapoja vaikuttaa. Parhaillaan ryhmä suunnittelee seuraavaa hankekokonaisuuttaan. Pandemian vuoksi Lennoneiden tekemistä on jouduttu muokkaamaan. Nyt Lennonit kehittää uudenlaisia interaktiivisia verkkosisältöjä ja kiinnostavia webinaareja yhdessä CMI:n kanssa. 

Martti Ahtisaari perusti CMI:n 20 vuotta sitten, koska hän uskoi että kaikki konfliktit voidaan ratkaista. Lahjoita CMI:lle – tehdään yhdessä Ahtisaaren visiosta totta.