fbpx

CMI:n tuki tuo toivoa Jemenin naisille

Julkaistu 12.5.2020

CMI tuo rauhan rakentamiseksi yhteen naisia, heimojohtajia, poliittisia puolueita ja liikkeitä. Nämä ryhmät eivät ole mukana YK:n johtamassa virallisessa rauhanprosessissa, mutta kaikkien niiden rooli on tärkeä, jotta konfliktiin voidaan löytää kestävä ratkaisu.

Vasemmalta: Jemeniläiset Maeen al Abeidi, Nabila al Zubair, Rana Ghanem, Anjila al Maamari ja Bilkis Abu Osba (takana) osallistuivat CMI:n järjestämään työpajaan Etiopian Addis Abebassa. Kuva: Ephrem Shiferaw.

On käynyt yhä selvemmäksi, ettei Jemenin 5 vuotta jatkuneeseen, monimutkaiseen sotaan voi löytyä kestävää ratkaisua ilman rauhanponnistuksia useilla eri tasoilla.

CMI tuo rauhan rakentamiseksi yhteen naisia, heimojohtajia, poliittisia puolueita ja liikkeitä. Nämä ryhmät eivät ole mukana YK:n johtamassa virallisessa rauhanprosessissa, mutta niiden kaikkien rooli on tärkeä, jotta konfliktiin voidaan löytää kestävä ratkaisu.

CMI on tukenut jemeniläisiä naisia ja heidän osallistumistaan Jemenin rauhanprosessiin vuodesta 2011 lähtien. Viime vuosina CMI on erityisesti tukenut ryhmää, johon kuuluu 30 vaikutusvaltaista naista Jemenin eri osista ja jotka edustavat konfliktin eri osapuolia.

CMI on auttanut naisia saavuttamaan yhteisymmärryksen tavoitteistaan ja tukenut heitä laatimaan toteuttamiskelpoisia suosituksia naisten laajan ja merkityksellisen osallistumisen varmistamiseksi rauhanprosessissa ja sitä ympäröivässä siirtymävaiheessa sekä laajemmin yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.

Jemeniläisnaiset kykenevät rakentamaan siltoja erilaisten heimoihin, uskontoon ja politiikkaan liittyvien jakolinjojen yli. Heillä on myös paljon vaikutusvaltaa nuoriin. Jemeniläisnaisilla on myös miehiä paremmat mahdollisuudet rakentaa rauhaa, koska he eivät ole mukana poliittisissa peleissä, arvioi tutkija Wahbia Ahmed Sabrah.

”Tämän takia työskenteleminen naisten kanssa on äärimmäisen tärkeää.”

Artikkeli on alun perin julkaistu englanniksi CMI:n vuoden 2019 vuosiraportissa.