fbpx

Naisilla oli merkittävä rooli Etelä-Sudanin rauhanprosessissa

Julkaistu 14.2.2020

Uusi raporttimme valottaa naisryhmien ja -edustajien tärkeää roolia Etelä-Sudanin rauhanprosessissa vuosina 2013 – 2018. Naiset tekivät rauhanprosessista osallistavan ja varmistivat, että itse rauhansopimuksesta tulee kestävämpi.

Emmily Koiti toimi nuorisoedustajana Etelä-Sudanin rauhanneuvotteluissa ja oli yksi rauhansopimuksen allekirjoittajista. Kuvassa hän osallistuu kansallisen nuorisodialogin tilaisuuteen kesäkuussa 2015. Kuva: Saila Huusko

Etelä-Sudanin sisällissota päättyi virallisesti syyskuun 12. päivä 2018 solmittuun rauhansopimukseen. Tähän saakka on kiinnitetty vähän huomiota naisryhmien ja -edustajien merkittävään rooliin rauhanprosessissa. Uusi raporttimme valottaa tätä roolia esittelemällä naisten saavutuksia, heidän kohtaamiaan haasteita ja rauhanprosessista ammennettuja oppeja.

”Naisryhmät ja -edustajat eivät pelkästään edistäneet rauhanprosessia tärkeällä tavalla ja tehneet siitä osallistavampaa, vaan myös vaikuttavat merkittävästi itse rauhansopimuksen sisältöön saamalla mukaan esimerkiksi useita naisten asemaa koskevia kirjauksia”, raportti toteaa.

Raportin tavoitteena on muuttaa mielikuvaa, joka Etelä-Sudanissa esittää naiset rauhanprosessin toimijoiden sijaan uhreina.

CMI on kirjoittanut raportin yhdessä eteläsudanilaisen National Transformational Leadership Akatemian (NTLI) ja ruotsalaisen Folke Bernadotte Akatemian (FBA) kanssa.

CMI on tukenut Etelä-Sudanissa naisparlamentaarikkojen verkoston työtä.