fbpx

Kansainvälinen politiikka uudessa asennossa

Julkaistu 19.12.2019

”Amerikan vuosisadan loppu”, hyökkäykset kansainvälisiä sopimuksia vastaan, demokratioiden ahdinko ja yhä kasvava epävarmuus. Mitä kaikki tämä tarkoittaa?

Peace Talks -podcastin tuoreimmassa jaksossa CMI:n viestintäjohtaja Elina Lehtinen ja ohjelmajohtaja Itonde Kakoma keskustelevat Yhdysvaltain ulkopolitiikasta, kansainvälisten suhteiden uudelleen järjestäytymisestä ja siitä, miksi meidän pitäisi suunnata huomiomme Afrikkaan.

Kansainvälisessä politiikassa on meneillään vahdinvaihto, kun Yhdysvaltojen valta-asema on saanut haastajia. Ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin ulkopolitiikasta on tullut Yhdysvaltain sisäpolitiikkaa. Tuleeko suurin haaste Yhdysvaltain asemalle sisältä vai ulkoa?

”Se on polttava kysymys tämän päivän Yhdysvalloissa”, sanoo Itonde Kakoma, amerikkalainen itsekin. ”Uudelleenkalibrointi on käynnissä, ei vain Yhdysvaltojen vaan myös Euroopan ja muiden vaikutusvaltaisten globaalien toimijoiden osalta. On myös täysin epäselvää mitä kaikki tämä tarkoittaa: Kuka johtaa? Kuka ei johda? Onko maailmalla tilaa toiselle johtajalle?”

Epävarmuus ja ennakoimattomuus ovat hedelmällistä maaperää pelolle ja myrkylliselle pelkoa hyödyntävälle politiikalle. CMI voi osaltaan vastata näihin pelkoihin ja luoda suotuisampia lähestymistapoja.

”Pelon ylittäminen, muiden kohtaaminen ja ymmärtäminen ovat juuri se, mitä järjestönä teemme,” Itonde Kakoma painottaa.

Peace Talks -podcastissa katsomme maailmaa rauhanvälityksen linssien läpi. Keskustelemme omien ja muiden huippuasiantuntijoiden kanssa siitä, mitä kestävän rauhan rakentaminen vaatii epävakaassa maailmassa. Perustajamme Martti Ahtisaaren sanoin: Me uskomme, että kaikki konfliktit ovat ratkaistavissa. Tässä podcastissa otetaan selvää, miten se tapahtuu.

Vieraana

CMI:n ohjelmajohtaja Itonde Kakoma

***

Nauhoitus: 4.11.2019

Editointi: Antero Karvonen

Juontaja: Elina Lehtinen

Jingle: Jukka Backlund

***

Peace Talks on kuunneltavissa myös täällä: AnchorSpotifyGoogle Podcasts ja iTunes.