fbpx

Suomalaisten naisrauhanvälittäjien verkosto tarjoaa asiantuntijuutensa konfliktien ratkaisemiseksi

Julkaistu 2.9.2019

Suomalaisten naisrauhanvälittäjien verkosto haluaa vahvistaa työtään kestävän rauhan edistämiseksi. ”Toivon, että nyt esimerkiksi kansainväliset järjestöt näkevät miten paljon osaamista tässä verkostossa on, jotta sitä pystytään hyödyntämään”, sanoo Nordic Women Mediators Finlandin puheenjohtaja Astrid Thors.

NWM Finlandin jäseniä syventyneenä työpajaan. Kuvassa vasemmalta oikealle: suurlähettiläs Anna-Kaisa Heikkinen, lainsäädäntöneuvos Pia Horttanainen sekä suurlähettiläät Pirkko-Liisa Kyöstilä ja Anne Meskanen.

Viime vuonna laajentuneen Nordic Women Mediators Finland -verkoston jäsenet edustavat asiantuntijuuden kärkeä diplomatiassa, siviilikriisinhallinnassa, rauhanprosesseissa ja neuvottelutaidoissa. CMI on verkoston operatiivinen kumppani. Verkostolle on tilausta, sillä myönteisestä kehityksestä huolimatta naisten asema valtaosassa rauhanprosesseista ja -sopimuksissa on yhä heikko. Suomen verkostolla on kuitenkin työhönsä hyvät lähtökohdat.

”Verkosto tuo lisäarvoa kokemuksellaan. Meillä on monta edustajaa, joilla on laajaa asiantuntemusta hauraista valtioista  ja sovittelu- ja välitysprosesseista”, NWM Finlandin vastavalittu puheenjohtaja Astrid Thors kertoo. ”Toivon, että nyt esimerkiksi kansainväliset järjestöt, myös oma ulkoministeriömme, näkevät miten paljon osaamista tässä verkostossa on, jotta sitä pystytään hyödyntämään.”

Nordic Women Mediators Finlandin puheenjohtaja Astrid Thors

Osana hiljattain järjestettyä retriittiään NWM Finlandin jäsenet tapasivat ulkoministeri Pekka Haaviston ja hänen valtiosihteerinsä Johanna Sumuvuoren  ja keskustelivat tulevasta yhteistyöstä. Verkosto on osaltaan mukana edistämässä rauhanvälitystä Suomen ulkopolitiikan painopisteenä.

”Verkostomme voi olla ulkoministeriölle hyvä työrukkanen. Verkoston jäsenet voivat olla mukana tekijöinä ihan konkreettisesti.”

Suomen panostaessa rauhanvälitykseen on muistettava rauhanprosessien hyvin vaikea luonne. Nopeita tai helppoja ratkaisuja ei ole.

”Pitää olla nöyrä. Jos  yrittää ratkaista viittä tapausta, kaksi ehkä onnistuu. Rauhanprosesseissa vaikuttavuutta ja onnistumista ei voi arvioida samalla tavalla kuin muita toimia. Eikä niin, että rauhanvälitys seuraisi jotain budjettiprosessin aikataulua” Thors muistuttaa.

Suomen verkosto on osa laajempaa pohjoismaista Nordic Women Mediators -verkostoa, joka tuo yhteen konfliktinratkaisussa, rauhanrakennuksessa ja -neuvotteluissa kokeneita naisia. Pohjoismaisen verkoston tarkoituksena on edistää naisten asemaa rauhanprosessien kaikissa vaiheissa sekä tarjota pohjoismaisten naisten ammatillista tukea eri rauhanprosesseille.

”Tavoitteenamme on, että jo muutaman vuoden kuluessa, jos jossain päin maailmaa tarvitaan välitys- ja sovitteluosaamista  muistettaisiin, että Suomesta löytyy tätä osaamista ja luotettava sovittelijataho. Toinen tavoite on tietysti todella edistää tasa-arvoa ja naisten asemaa rauhanprosesseissa ja -sopimuksissa”, Thors listaa.

Yhteiskunnan kaikkien ryhmien huomioiminen ja osallistaminen on ensisijaisen tärkeää kestävän rauhan saavuttamiseksi. Naisten sulkeminen ulos prosessista jättää huomiotta valtavan määrän näkökulmia ja osaamista.

”Usein naiset jätetään huomiotta, koska he eivät ole kantaneet aseita. Toisaalta yksi vaikeimmista kysymyksistä sovintoprosessissa on, miten huomioidaan naisten kriisin aikana kokema seksuaalinen väkivalta. Epätäydellinen tai huono rauhansopimus taas johtaa herkästi uuteen konfliktiin.”

Retriitin aikana verkoston jäsenet keskustelivat ulkoministeri Haaviston kanssa

NWM Finland on pohjoismaisen verkoston kautta mukana rauhanvälittäjäverkostojen globaalissa yhteistyössä. Pohjoismaisten hallitusten edustajat sopivat NWM:n perustamisesta Pohjoismaiden ja Afrikan maiden ulkoministerikokouksessa huhtikuussa 2015. Perustamisen taustalla vaikutti vastaava aloite eteläisestä Afrikasta.

”Jäseniämme on pyydetty paljon muihin verkostoihin kertomaan työstämme, naisten asemasta ja sovittelutaktiikasta. Tekemämme sparraus on ollut erittäin merkityksellistä. Pohjoismainen verkosto on myös inspiroinut muita verkostoja.”

Kestävän rauhan saavuttamiseksi paikallinen omistajuus on avainasemassa. Eri alueilla on omia konfliktien ehkäisyyn ja ratkaisuun tarkoitettuja mekanismeja. Esimerkiksi Afrikassa rauhanvälittäjät ovat pääasiassa naapurimaiden entisiä tai nykyisiä johtajia.

Thors tyrmää kaikki kuvitelmat siitä, että joku verkoston jäsen marssisi suoraan paikalle ratkaisemaan konflitktitilanteen. ”Pitkän aikavälin tavoitteena on vahvistaa muita naisverkostoja”, hän painottaa.

CMI on Nordic Women Mediatorsin operatiivinen kumppani. Voit perehtyä Nordic Women Mediatorsin toimintaan Peace Research Institute Oslon (PRIO) sivuilla.

Teksti ja kuvat Olli Puumalainen/CMI