fbpx

CMI on auttanut vahvistamaan irakilaisten yhteenkuuluvuuden tunnetta

Julkaistu 28.5.2019

CMI on tänä vuonna auttanut vahvistamaan irakilaisten yhteenkuuluvuuden tunnetta järjestämällä sarjan tilaisuuksia symbolisesti tärkeissä kaupungeissa: Ramadissa, Mosulissa ja Najafissa. Tavoitteena on korvata kansanryhmien välisiä kielteisiä mielikuvia myönteisillä mielikuvilla yhtenäisyydestä.

Toukokuussa sunnimuslimit, kristityt ja jesidit Mosulista ja Ramadista tekivät harvinaisen vierailun shiiamuslimien pyhään kaupunkiin Najafiin. Vierailulle osallistuneet uskonnolliset johtajat, tutkijat ja kansalaisaktivistit korostivat, että Irakin uskonnollisten ja etnisten ryhmien välillä ei ole perustavanlaatuisia erimielisyyksiä, mutta vuosien konflikti on saanut ihmiset unohtamaan tämän.

”Yksi Irakin suurimmista ongelmista on ääriajattelu poliittisessa ja uskonnollisessa puheessa. Me toivomme, että toimintamme tuo maltillisuutta tähän puheeseen ja auttaa näin rakentamaan rauhaa sunnien ja shiiojen yhteisöissä”, sanoi ramadilainen kansalaisaktivisti Mohammed Odeh.

Osallistujat vaativat poliitikkoja takaamaan tasa-arvoisen aseman eri kansanryhmille. Tämä viesti oli erityisen vahva, kun se tuli jesideiltä, jotka kärsivät pahoin terroristijärjestö Isiksen käsissä ja joita on vainottu pitkään.

”Ilman lakeja ihmisten ei ole mahdollista elää yhdessä. On oltava lakeja, velvollisuuksia ja oikeuksia. Näin yksilö voi elää tasa-arvossa ja veljeydessä eikä hän tarvitse mitään muuta”, sanoi jesidien uskonnollisen johtajan edustaja Hadi Baba Sheikh.

Najafiin kokoontui edustajia sunni- ja shiiamuslimeista, kristityistä ja jesideistä.

“Meidän on jatkettava ponnistuksiamme, jotta voimme vaikuttaa kokonaiseen sukupolveen”

CMI on tänä vuonna auttanut vahvistamaan irakilaisten yhteenkuuluvuuden tunnetta järjestämällä sarjan tilaisuuksia kolmessa symbolisesti tärkeässä kaupungissa: Ramadissa, Mosulissa ja Najafissa. Nämä tapaamiset ovat lisänneet ymmärrystä ja kunnioitusta kansanryhmien välillä. Moni osallistujista on pitänyt viime aikoihin asti toistensa kaupunkeja vaarallisina.

”Uskon, että nämä kolme vierailua ovat alku. Meidän on jatkettava ponnistuksiamme, jotta voimme vaikuttaa kokonaiseen sukupolveen. Mitä enemmän me teemme töitä tähän suuntaan, sitä enemmän me voimme muuttaa nuorten ajatuksia”, sanoi najafilaisen Al-Balaghi Akatemian johtaja Sayyad Zaid Bahr Al-Aloom.

Akatemia oli yksi tilaisuuden järjestäjistä.

Videon Mosulin tilaisuudesta voi katsoa täältä ja lukea reportaasin täältä.