fbpx
Koti
English
Arabic
Haku
Valikko

Seuraa
meitä

Ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustaja Jutta Urpilainen CMI:n hallitukseen

Julkaistu 23.11.2018

Ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustaja, kansanedustaja Jutta Urpilainen on nimitetty CMI:n hallitukseen. CMI:n vuosikokous valitsi Urpilaisen tehtävään perjantaina CMI:n hallituksen esityksestä.

Jutta Urpilainen osallistui hiljattain CMI:n tilaisuuteen, joka järjestettiin Martti Ahtisaaren Nobel-palkinnon kunniaksi. Oikealle EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini ja CMI:n hallituksen puheenjohtaja Alexander Stubb. Kuva: Riku Isohella

Urpilainen lisää rauhanvälitysosaamista hallituksessa ja vahvistaa CMI:n yhteistyötä Suomen ulkoministeriön kanssa. Urpilainen on työskennellyt ulkoministeri Timo Soinin rauhanvälityksen erityisedustajana kesästä 2017 lähtien.

Rauhanvälityksen erityisedustajana Urpilaisen työn keskiössä on naisten ja nuorten roolin vahvistaminen konfliktien ennaltaehkäisyssä ja ratkaisussa. Tehtävän alueellinen painopiste on Afrikka. Ulkoministeriö on CMI:n tärkeä yhteistyökumppani.

”Olen tuntenut ja työskennellyt Jutan kanssa pitkään. Hän tuo CMI:n hallitukseen vahvaa ulkopoliittista osaamista sekä näkemystä siitä, kuinka virallinen ja epävirallinen rauhanvälitys voivat tukea toisiaan”, sanoo CMI:n hallituksen puheenjohtaja Alexander Stubb.

”Ulkoministerin erityisedustajana olen saanut usein keskustella niin YK:n, EU:n kuin Afrikan unionin rooleista rauhanvälityksessä. Kuitenkin rauhanvälityksen tuloksellisuuteen kuuluvat myös ketterästi toimivat järjestöt. Suomenkin profiilia rauhanvälityksessä tukevat alalla toimivat järjestömme, joista CMI on tunnetuin. Nobel-palkitun presidentti Ahtisaaren elämäntyö inspiroi meitä kaikkia suomalaisia, joten on kunnia toimia hänen perustamansa järjestön hallituksessa”, Jutta Urpilainen toteaa.

CMI aloittaa Aasia-ohjelman ensi vuonna

Epävakaa maailmantilanne näkyy kasvavana kiinnostuksena CMI:n työtä kohtaan. CMI:lle tulee enemmän pyyntöjä rauhanvälitystyöstä kuin mihin se pystyy vastaamaan.

Viime vuonna CMI vastaanotti lähes 50 merkittävää pyyntöä uuden yhteistyön käynnistämiseksi tai aiemman laajentamiseksi. Pyynnöistä vain noin 20 prosenttia voidaan ottaa tarkempaan selvitykseen.

Kasvavasta kiiinnostuksesta kertoo myös se, että CMI on ensi vuonna aloittamassa Aasia-ohjelman. CMI on seurannut alueen kehitystä jo pitkään muun muassa presidentti Martti Ahtisaaren työn kautta. Aasian globaalin merkityksen kasvun myötä aika on nyt kypsä uudelle maantieteelliselle ohjelmalle. CMI pyrkii rakentamaan rauhan mahdollisuuksia muun muassa Myanmarissa.

”Aasian rooli maailmanpolitiikassa tulee kasvamaan. CMI:n osalta uusi ohjelma on näin investointi tulevaisuuteen. Meillä on alueella hyvät verkostot presidentti Ahtisaaren nauttiman arvostuksen kautta”, sanoo CMI:n ohjelmajohtaja Ville Brummer.