fbpx

CMI:n asiantuntija: Jemenissä on nyt tärkeää hieroa paikallisia tulitaukoja, jotta apu pääsisi perille

Julkaistu 24.10.2018

Jemenissä on luotava mahdollisuuksia luottamuksellisille keskusteluilla eri ryhmien välille, jotta rauha olisi mahdollinen. Sodan kahden pääosapuolen neuvottelut eivät riitä, vaan jemeniläisten on saatava laajasti äänensä kuuluviin rauhaa rakennettaessa. Paikallisesti on mahdollista hieroa tulitaukoja, jotta humanitäärinen apu pääsisi perille. 

CMI:n asiantuntija Mimi Massala valoi uskoa rauhan mahdollisuuksiin Jemenissä. ”Tämä on ihmisen aiheuttama humanitäärinen katastrofi. Me CMI:ssä uskomme, että sen minkä ihminen on aloittanut, ihminen pystyy myös lopettamaan.”

Tämä oli CMI:n asiantuntijan Mimi Massalan viesti, kun hän puhui Puhutaan Jemenistä -tilaisuudessa Helsingissä tiistaina. Tilaisuuden tarkoituksena oli auttaa suomalaisia ymmärtämään monimutkaiselta ja etäiseltä tuntuvaa sotaa, sen taustoja ja etsiä ratkaisumahdollisuuksia konfliktiin.

Jemenistä on tullut maailman pahin humanitäärinen kriisi, ja tilanne pahenee entisestään. Viimeksi tiistaina YK varoitti, että puolet maan väestöstä on vaarassa nähdä nälkää.

Sodan pääosapuolet ovat huthi-kapinalliset ja Jemenin hallitus. Huthien ja hallituksen vastakkainasettelu kumpuaa muun muassa huthien kokemasta pitkäaikaisesta syrjinnästä ja maan heikosta hallinnosta. Sodasta on kuitenkin tullut enenevässä määrin osa alueellisten suurvaltojen valtakamppailua. Iran tukee kapinallisia, Saudi-Arabia Jemenin hallitusta.

YK on vuodesta 2015 lähtien yrittänyt saada sodan pääosapuolet takaisin neuvottelupöytään. Viime aikoina toivo on virinnyt virallisten rauhanneuvottelujen käynnistämisestä uudelleen, mutta toistaiseksi tulosta ei ole syntynyt. Viimeksi syyskuussa osapuolten piti kokoontua saman pöydän ääreen luomaan raamit varsinaisille neuvotteluille, mutta huthit eivät saapuneet paikalle.

Kahden pääosapuolen neuvotteluilla ei saada aikaan koko maan rauhaa

Massala korosti, että yksi keskeinen ongelma on, että osapuolilla ei ole mahdollisuuksia käydä luottamuksellisia keskusteluja kulissien takana.

”Tähänastiset yritykset saada aikaan tulitaukosopimus ja käynnistää pidempiaikaiset poliittiset neuvottelut eivät ole tuottaneet kestäviä tuloksia. Se että osapuolia on ollut vaikea saada edes suoriin keskusteluihin, kertoo valtavasta luottamuspulasta.”

Tarvetta luottamuksellisille keskusteluille on myös muiden ryhmien kesken. Massala muistutti, että vaikka taistelujen päärintamalinja kulkeekin huthien ja hallituksen välillä, todellisuudessa Jemen on jakautunut useampaan leiriin, ja tällä tärkeä roolinsa konfliktissa. Etelässä on liike, joka ajaa alueen itsenäisyyttä. Paikallistasolla vastakkain voivat olla esimerkiksi eri heimot.

”Valtaosalle näistä ryhmistä motivaattorina ovat ihan muut asiat kuin huthien tai hallituksen puolesta taisteleminen. Esimerkiksi paikallisella tasolla kysymyksenä saattaa olla se, kuka hallitsee jotain tiettyä tiealuetta tai miten saadaan puhdasta vettä.”

Massala korostikin, että ainoastaan kahden pääosapuolen neuvotteluilla – siinäkin tapauksessa että ne saataisiin käyntiin ja tuottaisivat tulosta – ei saada aikaan koko maan kattavaa rauhaa.

”Vaikka kaikki ryhmät eivät olisi suoraan edustettuina itse neuvottelupöydässä, on todella tärkeää, että niiden näkemykset tulevat kuulluksi ja huomioiduksi.”

Puhutaan Jemenistä -tilaisuus täytti Sofia Future Farmin Klubihuoneen Helsingin keskustassa.

CMI tukee epävirallisia keskusteluja osapuolten välillä

Massalan mukaan CMI:n kaltainen itsenäinen järjestö voi olla avuksi, kun viralliset neuvottelut ovat umpikujassa. Epäviralliset keskustelut luovat otollisen ilmapiirin mahdollisille ratkaisuille ilman, että osapuolten tarvitsisi menettää arvovaltaansa. CMI käy tällä hetkellä yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa taustakeskusteluja huthien ja hallituksen lisäksi Etelän liikkeen sekä paikallisten johtajien että heimojohtajien kanssa.

”Esimerkiksi taustakeskustelut paikallisen heimojohdon kanssa ovat todella tärkeitä, koska paikallisella tasolla on mahdollisuuksia vähentää väkivaltaa. Tällä hetkellä päähuomio on siinä, miten pystyttäisiin hieromaan paikallisia tulitaukoja, eli tekemään vankien vaihtoja ja avaamaan teitä. Näin myös humanitäärinen apu pääsisi perille ja ihmisten kärsimykset vähenisivät. Kaikki nämä toimet rakentavat luottamusta, jotta eri osapuolet voisivat sitoutua rauhaan. ”

Tilaisuudessa puhunut pitkän linjan Jemen-tutkija Susanne Dahlgren oli Massalan linjoilla siinä, että nykyinen lähtökohta virallisille rauhanneuvotteluille on riittämätön.

”Asetelma, että neuvotteluihin ottaisi osaa vain kaksi osapuolta, on kestämätön. Konflikti on paljon tätä laajempi ja siinä on paljon enemmän osapuolia kuin nämä kaksi.”

Sekä Massala että Dahlgren valoivat uskoa siihen, että toivoa on.

”Tämä on ihmisen aiheuttama humanitäärinen katastrofi. Me CMI:ssä uskomme, että sen minkä ihminen on aloittanut, ihminen pystyy myös lopettamaan.”

”Jemen ei ole toivoton tapaus. Sitä kannattaa auttaa. Ja ihmisinä meillä on tähän moraalinen velvollisuus”, Dahlgren sanoi.

CMI:n tämänhetkinen Jemen-työ on Euroopan unionin rahoittamaa.

Antti Ämmälä/CMI

Kuvat: Antero Karvonen / CMI