fbpx

Ahtisaaren perintö elää vahvana 10 vuotta Nobelin jälkeen: ”Rauhan tekeminen jos mikä vaatii rohkeutta”

Julkaistu 11.10.2018

Nobelin rauhanpalkinnon myöntämisestä Martti Ahtisaarelle tuli keskiviikkona kuluneeksi tasan 10 vuotta. Rauhanvälityksessä on järkeä -tilaisuudessa pohdittiin Ahtisaaren perintöä. Tilaisuudessa puhuneen Federica Mogherinin mukaan CMI:n perustajan ajattelu on innoittanut myös EU:ta rauhanhankkeena.

EU:n ulkosuhteista vastaava korkea edustaja Federica Mogherini korosti myös naisten aseman vahvistamisen tärkeyttä rauhanvälityksessä. Kuvat: Riku Isohella

”Konfliktin lopettamiseksi löytyy aina ratkaisu. Ja tämä ratkaisu on aina parempi kuin konfliktin jatkuminen.”

Näillä sanoilla EU:n ulkosuhteista vastaava korkea edustaja Federica Mogherini lainasi presidentti Martti Ahtisaarta keskiviikkona Helsingissä, kun hän kuvaili tämän perintöä rauhanvälitykselle. Mogherinin mukaan Euroopan unioni on rauhanprojektina kulkenut Ahtisaaren jalanjäljissä.

Mogherini oli yksi puhujista Rauhanvälityksessä on järkeä -tilaisuudessa, jonka CMI järjesti Ahtisaaren Nobelin rauhanpalkinnon kunniaksi. Nobel-palkinnon myöntämisestä Ahtisaarelle tuli keskiviikkona kuluneeksi tasan 10 vuotta. Tilaisuus huipensi myös CMI:n varainhankintakampanjan, jolla tehtiin naisille tilaa rauhanpöytiin.

Ahtisaaren Nobel-palkinto toi rauhanvälitykselle paljon kansainvälistä julkisuutta ja teki siitä varteenotettavan ulkopolitiikan välineen. Kymmenen vuoden aikana rauhanvälitys on enenevässä määrin tunnustettu tehokkaaksi ja edulliseksi keinoksi puuttua konflikteihin ja niiden juurisyihin.

Suomelle Nobel antoi uskottavuutta kansainvälisillä kentillä ja nosti kansallista itsetuntoa.

”Ahtisaaren takia jokainen meistä on ylpeä saadessaan olla suomalainen”, sanoi tilaisuudessa puhunut tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Martti Ahtisaari kertoi, ettei hän olisi koskaan uskonut, että pohjoismaalainen voi saada Nobelin rauhanpalkinnon.

”Konfliktit ovat tarttuvia, mutta myös rauha on tarttuvaa”

Mogherinin mukaan Ahtisaaren ajattelu ja opit ovat innoittaneet Euroopan valtioita rakentamaan siltoja paitsi toistensa välille myös omien rajojensa ulkopuolella.

”Uskon, että me eurooppalaiset olemme oppineet, että taisteleminen vaatii vähemmän rohkeutta kuin rauhan tekeminen. Rauhan tekeminen jos mikä vaatii rohkeutta. Se edellyttää kykyä kompromisseihin, halua asettaa toisen asemaan ja halua löytää molempia osapuolia tyydyttävä ratkaisu.”

Mogherini korosti, että Ahtisaaren työn vahva arvopohja, joka nojaa muun muassa oikeudenmukaisuuden vaalimiseen, on toiminut ja toimii esimerkkinä EU:lle rauhan rakentamisessa. Näitä arvoja pitää myös puolustaa Ahtisaaren peräänantamattomuudella, hän sanoi.

Mogherini nosti esiin Acehin ja Namibian rauhanprosessit konkreettisiksi esimerkeiksi Ahtisaaren työstä. Acehissa EU tuki reilut kymmenen vuotta sitten Ahtisaaren välittämiä rauhanneuvotteluja ja auttoi maakuntaa konfliktin ja tsunamin jälkeisessä jälleenrakennuksessa. Mogherinin mukaan Aceh oli tässä mitassa EU:n ensimmäinen rauhanhanke ulkomailla.

Mogherini kuvaili, kuinka Namibian itsenäistyminen vuonna 1990 innoitti koko eteläisen Afrikan sovinnon ja rauhan tielle. Namibian rauhanprosessi kertoo alueellisen yhteistyön merkityksestä rauhan rakentamisessa, Mogherini painotti.

”Konfliktit ovat tarttuvia, mutta myös rauha on tarttuvaa.”

Suomen YK-suurlähettilään Kai Sauerin mukaan Ahtisaaren perintö näkyy myös CMI:n nauttimassa arvostuksessa. Sauer korosti, kuinka CMI voi itsenäisenä järjestönä rakentaa luottamusta konfliktin osapuolten välille silloin, kun nämä eivät halua tuoda erimielisyyksiään kansainvälisille areenoille ja julkisuuden valokeilaan. Luottamuksen rakentamiselle on tarvetta erityisesti tämänhetkisessä kireässä kansainvälisessä tilanteessa.

”Kymmenessä vuodessa CMI on kasvanut hienoksi brändiksi tällä alalla”, Sauer kuvaili.

Presidentit Sauli Niinistö ja Martti Ahtisaari vaihtoivat tilaisuudessa kuulumiset. Niinistön mukaan Ahtisaaren ansiosta jokainen suomalainen voi olla ylpeä suomalaisuudestaan.

Ikimuistoinen päivä 10 vuotta sitten

Ahtisaaren luottotoimittaja Rauli Virtanen vei kuulijat ikimuistoiseen päivään 10 vuotta sitten.

Virtanen kertoi olleensa vakuuttunut, että Ahtisaari saa Nobelin vielä joskus. Hän oli palkinnon myöntämistä edeltävänä päivänä soittanut presidentille ja kysynyt tämän suunnitelmista.

”Kysyin, että mitä aiot tehdä huomenna. Hän vastasi: en mitään. Kysyin, että haittaako jos tulen kameramiehen kanssa luoksesi ja katsomme yhdessä televisiosta kuka saa rauhanpalkinnon. Hän sanoi: Sopii, olette tervetulleita”, Virtanen kertoi nauraen.

Myöhemmin samana päivänä Virtanen sai puhelun norjalaiselta kollegaltaan, joka kertoi varmana tietona, että Ahtisaari saa palkinnon.

”Soitin uudestaan Martille ja kysyin, että sopiiko jos tulemme kaksi tuntia ennen kuin palkinto myönnetään. Halusin varmistaa, että muut toimittajat eivät yritä tunkea paikalle.”

Seuraavana päivänä kaksikko odotti h-hetkeä presidentin asunnolla. Kello kävi. Viimein Ahtisaaren kännykkä soi.

”Kun Martti päätti puhelun norjaksi kiitoksen sanoihin mange tak, tiesin mitä oli tapahtunut.”

Antti Ämmälä/CMI