fbpx

Libyalainen Khairiya Ahmed: ”Uskon, että naisilla on avaimet rauhanomaiseen yhteiskuntaan”

Julkaistu 19.9.2018

Lääkäri Khairiya Ahmed on mukana CMI:n tukemassa työryhmässä, joka edistää naisten poliittisia osallistumismahdollisuuksia Libyassa.

Lääkäri Khairiya Ahmed.

”En ollut lainkaan kiinnostunut poliittisesta työstä, mutta sota tuli ovelleni. Minulla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin ryhtyä toimeen.”

Näin kuvailee lääkäri Khairiya Ahmed sitä, miten hän lopulta alkoi ajaa naisten asiaa Libyassa. Vuonna 2011 käydyn sisällissodan aikana Ahmed perusti ensin kansalaisjärjestön sodan uhrien auttamiseksi. Sodan jälkeen järjestö alkoi myös vaatia parannuksia naisten poliittiseen asemaan.

Työlle on tilausta, sillä poliittinen kriisi ja heikko turvallisuustilanne ovat sodan jälkeisessä Libyassa ajaneet naiset marginaaliin.

Järjestönsä kautta Ahmed on tullut mukaan myös CMI:n tukemaan työryhmään, joka edistää naisten poliittisia osallistumismahdollisuuksia. Työryhmä on muun muassa kerännyt eri puolilta maata 500 libyalaisnaisen näkemyksiä maan tilanteesta. Naisia huolettavat muun muassa heikot osallistumismahdollisuudet keskusteluihin poliittisen järjestelmän uudistamisesta, osanotto vaaleihin ja fyysinen turvallisuus. Konsultaatioiden pohjalta tehdyt suositukset on toimitettu muun muassa YK:lle, joka vetää Libyan rauhanprosessia.

CMI:n tukema ryhmä on rohkaiseva esimerkki libyalaisnaisille

Ahmedilla on selkeä näkemys siitä, miksi naisten osallistumismahdollisuuksien parantaminen on yksi kohtalonkysymyksistä hänen kotimaansa tulevaisuuden kannalta.

”Minusta naiset ovat kaikkein rohkeimpia. He ovat parhaita rakentamaan rauhaa ja edistämään kehitystä konfliktin jälkeisessä Libyassa”, Ahmed kuvailee.

Ahmed korostaa, että naiset kärsivät konflikteissa usein enemmän ja eri tavalla kuin miehet. Näin naiset voivat tuoda rauhanprosessiin sen onnistumisen kannalta ratkaisevia näkökulmia. Pidemmällä aikavälillä tien avaaminen naisille johtoasemiin voi muuttaa yhteiskuntaa laajemmin, Ahmed uskoo.

”Uskon, että naisilla on avaimet rauhanomaiseen yhteiskuntaan.”

Ahmedin mukaan YK:n kaltaisilla kansainvälisillä järjestöillä on mahdollisuus ajaa nykyistä suurempaa naisedustusta rauhanpöytiin. CMI:tä hän kiittää siitä, että sen tukema työryhmä on innostanut Libyassa naisia rauhantyöhön ja opettanut taitoja, joita tämä työ vaatii.

”Uskon, että tästä ryhmästä on tullut libyalaisnaisille esimerkki siitä, miten rauhaa voi rakentaa.”