fbpx

Eteläsudanilainen kansanedustaja Mary Ayen Majok: ”Meidän jokaisen täytyy tehdä yhdessä töitä rauhan saavuttamiseksi”

Julkaistu 19.9.2018

Sisällissota on repinyt maailman nuorinta valtiota Etelä-Sudania vuodesta 2013 lähtien. Jokaisen panosta tarvitaan, jotta maahan saataisiin rauha, sanoo kansanedustaja Mary Ayen Majok.  

Kansanedustaja Mary Ayen Majok vasemmalla.

”En tee tätä työtä pelkästään virkani vuoksi, vaan koen tämän enemmänkin velvollisuudekseni.”

Eteläsudanilainen kansanedustaja Mary Ayen Majok on vuosien varrella joutunut todistamaan monia kipeitä tarinoita kotimaassaan Etelä-Sudanissa, joka on ollut sisällissodassa vuodesta 2013 lähtien. Nämä tarinat ovat kuitenkin antaneet Majokille voimaa jatkaa työssään.

Majok toimii myös puheenjohtajana valiokunnassa, joka käsittelee tasa-arvon, rauhan ja sovinnon kysymyksiä. ”Usein ajatellaan, että nämä asiat kuuluvat vain naisille.” Hän pitää tärkeänä, että ihmiset ymmärtävät sukupuolten välisen tasa-arvon olevan kaikkien etu. Puheenjohtajan roolissaan Majok onkin rekrytoinut komiteaan myös miehiä. Olemme yhdessä tuoneet esille naisten osallisuuden tärkeyttä rauhanprosesseissa, hän kertoo.

Konfliktit koskettavat naisia eri tavoin kuin miehiä

CMI on työskennellyt Etelä-Sudanissa sen vuonna 2011 tapahtuneesta itsenäistymisestä lähtien ja muun muassa tukenut Etelä-Sudanin naisparlamentaarikkojen verkoston työtä. Majok kertoo, kuinka hän ja muut parlamentaarikot pystyivät CMI:n avulla tavoittamaan myös syrjäseutujen naiset väkivaltaisen konfliktin keskellä. ”Nämä naiset kertoivat tarinansa meille avoimesti; me jaoimme tarinoita ja tuntemuksia, itkimme yhdessä sekä koimme todellista yhteenkuuluvuuden tunnetta. Pystyimme poliitikkoina tuomaan heidän huolensa ja mielipiteensä tietoon korkeamman tason päätöksentekijöille. Tämä oli minulle ainutkertainen kokemus ja saavutus, josta olen ylpeä.”

Hän on tavannut työssään monia naisia, jotka ovat menettäneet koko perheensä sodassa, mutta jotka silti jaksavat tehdä työtä rauhan eteen. ”Eräs aviomiehensä ja lapsensa sodassa menettänyt nainen kertoi minulle olevansa erittäin katkera. Hän tekee silti töitä rauhan eteen, jotta yksikään toinen ei joutuisi käymään läpi samaa.” Konfliktit koskettavat naisia eri tavoin kuin miehiä, mutta vaikeista kokemuksista huolimatta anteeksianto ja vuoropuhelu on mahdollista.

Majok haluaa nähdä rauhanrakentamisen lisäksi nähdä muitakin konkreettisia muutoksia eteläsudanilaisten naisten jokapäiväisessä elämässä. ”Haluan nähdä äitiyskuolleisuuden laskevan, haluan kaikille tytöillemme koulutuksen sekä halua lopun lapsi- ja pakkoavioliitoille.” Meillä tulee siis riittämään tässä työnsarkaa, hän toteaakin.

“Me eteläsudanilaiset olemme syntyneet konfliktiin ja kasvaneet konfliktissa – nyt meidän täytyy saada nähdä myös rauhanomainen Etelä-Sudan”, Majok korostaa. Rauha tuo vakautta, eikä valtio voi saavuttaa tavoitteitaan ilman sitä. ”Meidän jokaisen täytyy tehdä yhdessä töitä rauhan saavuttamiseksi”.