fbpx

Ahtisaari muistelee lämmöllä pitkäaikaista ystäväänsä Kofi Annania

Julkaistu 18.8.2018

Kofi Annan osallistui Martti Ahtisaaren 80-vuotissyntymäpäivien kunniaksi järjestettyyn juhlaseminaariin Kansallisteatterilla toukokuussa 2017.

Suru-uutinen YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin poismenosta koskettaa syvästi presidentti Martti Ahtisaarta. Annan ja Ahtisaari ovat tunteneet toisensa 1970-luvulta lähtien paitsi työtovereina myös perhetuttuina ja läheisinä ystävinä. Ahtisaaren mukaan Kofi Annan oli YK:n kaikkien aikojen menestyksekkäin pääsihteeri ja hän oli aina poikkeuksellisen sitoutunut kulloiseenkin työtehtäväänsä.

Herrat tekivät tiiviisti yhteistyötä, kun Ahtisaari 1970- ja 1980-luvuilla YK:n erityisedustajana luotsasi Namibian kohti itsenäisyyttä. YK:n pääsihteerinä toimiessaan Annan nimitti vuonna 2005 Ahtisaaren erityisedustajakseen Kosovon asemasta käytäviin neuvotteluihin. Viimeksi Annan ja Ahtisaari ovat työskennelleet läheisesti Elders-ryhmässä, jonka puheenjohtajana Kofi Annan toimi viisi vuotta.

Elders on Nelson Mandelan perustama maailman entisten huippujohtajien riippumaton ryhmä, joka työskentelee rauhan ja ihmisoikeuksien puolesta. Heinäkuussa Annan veti Elders-ryhmän matkan Etelä-Afrikkaan ja osallistui siellä Mandelan syntymän 100-vuotisjuhlallisuuksiin. Presidentti ja rouva Ahtisaari osallistuvat myös Kofi Annanin 80-vuotispäiville Genevessä viime huhtikuussa.