fbpx

”Ihminen ei halua tulla nöyryytetyksi”

Julkaistu 19.7.2018

Kuunteleminen, arvostaminen ja kiittäminen. Näitä taitoja korostivat sovittelun ammattilaiset Riita poikki! Näin opit ratkaisemaan konflikteja kotona, töissä ja maailmalla -paneelikeskustelussa Porin SuomiAreenassa. Hieman tavallisesta poikkeavassa keskusteluformaatissa asiantuntijat pääsivät seuraamaan kohtauksia erilaisista fiktiivisistä konfliktitilanteista sekä antamaan omat neuvonsa tilanteiden ratkaisuun.

CMI:n asiantuntija Hussein al-Taee, Private Mediatorin toimitusjohtaja Pirita Virtanen sekä Väestöliiton psykoterapeutti Heli Vaaranen.

Miten ihminen toimii riitatilanteissa? Entä kuinka riidat ja laajemmatkin konfliktit voidaan ratkaista? Näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia helteisessä Porissa, kun CMI ja Perheyritysten liitto järjestivät Riita poikki! Näin opit ratkaisemaan konflikteja kotona, töissä ja maailmalla -paneelikeskustelun SuomiAreenassa.

Artsensen näyttelijät Kristofer Gummerus, Tuomas Rinta-Panttila sekä Cécile Orblin esittivät Puulavan kauppakeskuksen lavalla kolme kohtausta konflikteista kotona, töissä ja maailmalla. Jokaisen kohtauksen jälkeen CMI:n asiantuntija Hussein al-Taee, Väestöliiton parisuhdetiimin esimies Heli Vaaranen ja Private Mediatorin toimitusjohtaja Pirita Virtanen pääsivät keskustelemaan konflikteista sekä esittämään ratkaisuehdotuksia tilanteisiin.

Perheyritysten liiton viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Johanna Vesikallio esittelee näyttelijät ja panelistit yleisölle.

”Ihminen ei halua tulla nöyryytetyksi”, al-Taee totesi keskustelussa ihmisten käyttäytymisestä konfliktitilanteissa. Nöyryyttämisen pelon jälkeen ihmistä ohjaa usein halu voittaa. ”Neuvottelut pitää suunnitella niin, että syntyy win-win -tilanteita, jotka tarjoavat kaikille kunniallisia ulospääsyjä”, muistutti al-Taee.

Kristofer Gummerus ja Cécile Orblin Artsensestä konfliktin pyörteissä.

Riidat ja konfliktit ovat osa ihmisyyttä. Konfliktien taustalta löytyy usein samoja elementtejä, ja samat pelisäännöt pätevät riitoihin ja konflikteihin niin kotona kuin maailmallakin. Tärkeää on kuitenkin aina selvittää konfliktin juurisyyt. ”Raivarin takana on aina jokin viesti”, totesi Heli Vaaranen.

Panelistit seuraavat kohtauksia lavan sivussa.

”Jos ei ymmärrä, mistä toinen tulee, ei voi ikinä ratkaista riitaa. Pitää asettua toisen saappaisiin ja oikeasti kuunnella. Ja tarvittaessa turvautua ulkopuoliseen apuun”, Pirita Virtanen neuvoi. Aito toisen osapuolen kuunteleminen nousi useaan otteeseen keskustelussa esiin. Myös toista kunnioittamalla sekä kiittämällä pääsee sovittelussa pitkälle.

Tilaisuuden juontaja ja Perheyritysten liiton viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Johanna Vesikallio pyysi keskustelijoilta ytimekkäitä vinkkejä konfliktinratkaisuun. ”Pidä suu kiinni niin pitkään kuin mahdollista”, totesi al-Taee. Virtanen taas neuvoi ”menemään parvekkeelle”, eli ottamaan askeleen taaksepäin sekä katsomaan asiaa etäältä.  ”Asetu toisen asemaan”, neuvoi Vaaranen.

Hussein al-Taee, Johanna Vesikallio, Pirita Virtanen, Kristofer Gummerus, Cécile Orblin, Tuomas Rinta-Panttila ja Heli Vaaranen onnistuneen tilaisuuden jälkeen.

Keskustelun päätteeksi jokainen panelisti oli samaa mieltä siitä, että kaikki konfliktit voidaan ratkaista. Näin on sanonut myös CMI:n perustaja, presidentti Martti Ahtisaari.