fbpx

Libyan puolueet haluavat lopun vihanpidolle: ”Meidän on rakennettava tulevaisuutta tyttärillemme ja pojillemme”

Julkaistu 9.1.2018

CMI toi Libyan tärkeimmät puolueet saman pöydän ääreen Tunisiassa. Puolueiden yhteistyö luo rauhan edellytyksiä Libyan kriisin keskellä. Poliitikot ovat kiitollisia Älä kerro Martille -kampanjan lahjoituksista, joka tekivät kokouksen mahdolliseksi.

Majda Alfallahin ja Mohamed Almisawin mukaan libyalaisten pitäisi unohtaa menneisyyden erimielisyydet ja keskittyä yhteisen tulevaisuuden rakentamiseen. Kuvat: Riku Isohella

Ääni nousee. Kädet käyvät.

The Residence -hotellilla Tunisian pääkaupungin Tunisissa on käynnissä libyalaisten puolueiden kokous.

Majda Alfallah ja Mohamed Almisawi istuvat toisiaan vastapäätä U:n muotoisessa pöydässä ja väittelevät hyvässä hengessä maansa tulevaisuudesta. Vielä puoli vuotta sitten tämä tuskin olisi ollut mahdollista.

Alfallah kuuluu Justice and Construction -puolueeseen, joka oli Muammar Gaddafin vuonna 2011 syrjäyttäneen vallankumouksen puolella. Almisawi puolestaan on Gaddafin hallinnon entinen tukija, joka edustaa ulkomailla toimivaa National Struggle -puoluetta.

Vuonna 2013 Libyassa voimaan astunut laki sulki Almisawin ja muut Gaddafin tukijat Libyan politiikan ulkopuolelle. Tämä ruokkii edelleen katkeruutta.

”Minua pidetään vallankumouksen petturina”, Almisawi kuvailee kokouspöydässä.

”Pääsimme yhteisymmärrykseen monista asioista ja onnistuimme laatimaan suosituksia YK:lle”, kuvailee Majda Alfallah Tunisian kokouksen tuloksia.

”Ennen poliittisten puolueiden ja liikkeiden väliltä puuttui kokonaan luottamus”

Lakia pidetään laajalti esteenä sovinnonteolle, jota syvistä jakolinjoista kärsivässä Libyassa tarvittaisiin nyt kipeästi.

Vallankumouksen jälkeen Libya on ajautunut tilanteeseen, jossa toimivia yhteiskunnallisia rakenteita ei ole, ja valta on pirstaloitunut kilpaileville hallituksille ja aseryhmille. Kenelläkään ei tunnu olevan visiota maan tulevaisuudesta.

CMI on elokuusta 2016 lähtien auttanut rakentamaan yhteisymmärrystä poliitikkojen välillä tuomalla epävirallisesti saman pöydän ääreen Libyan tärkeimpiä puolueita. Reilussa vuodessa luottamusta on syntynyt sen verran paljon, että poliitikot ovat jopa ystävystyneet. Tunisissakin huumori kukkii, ja kännykkäkameroilla otetaan innokkaasti yhteiskuvia.

”Ennen poliittisten puolueiden ja liikkeiden väliltä puuttui kokonaan luottamus. Nämä kokoukset rakentavat tätä luottamusta”, Alfallah kuvailee.

”Tämä on minulle erittäin hyvä tilaisuus tavata Almisawin kaltaisia ihmisiä, jotka olivat mukana edellisessä hallinnossa. Maassamme on tilaa meille kaikille. Meillä kaikilla on velvollisuus istua yhdessä alas ja rakentaa yhteistä tulevaisuutta”, hän jatkaa.

Alfallah korostaa, että Gaddafin hallinnon tukijoiden poissulkeminen on ruokkinut paljon vihaa ja epävakautta Libyassa.

”Tulevaisuutemme on perustuttava rauhanomaiselle rinnakkaiselolle ja monimuotoisuuden vaalimiselle. Vain rikolliset pitää sulkea pois.”

Almisawi kiittää Alfallahia hänen kyvystään rakentaa siltoja ihmisten välille.

”Meidän on jätettävä menneisyys taaksemme, ja rakennettava tulevaisuutta tyttärillemme ja pojillemme.”

”Minua pidetään vallankumouksen petturina”, huomautti Mohamed Almisawi kokouksessa.

Uutta henkeä YK:n vetämään rauhanprosessiin

Tunisin kokouksen päätavoitteena on puhaltaa uutta henkeä YK:n vetämään viralliseen rauhanprosessiin. Moni Libyan tärkeimmistä ryhmistä jäi vuonna 2015 solmitun rauhansopimuksen ulkopuolelle.

YK:n uusi Libya-lähettiläs Ghassan Salamé haluaa antaa äänen kaikille libyalaisille niin, että myös puolueet pääsevät päättämään maan tulevaisuudesta.

Tunisissa päähuomio on niin sanotussa kansallisessa konferenssissa, jonka on YK:n mukaan määrä luoda suuntaviivat uudelle perustuslaille, toimiville poliittisille elimille ja siirtymäkautta seuraaville vaaleille.

Puolueet ovat yhtä mieltä siitä, että kansallisen konferenssin on edustettava mahdollisimman laajaa joukkoa libyalaisia. Myös aseryhmät, joilla paljon valtaa, on saatava mukaan. Puolueiden viesti on, että konferenssin on luotava selkeät askelmerkit ja aikataulu vaaleihin johtavalle siirtymäkaudelle.

”Kaiken kaikkiaan tämä oli erittäin hedelmällinen kokous. Olimme yhtä mieltä monista asioista ja onnistuimme laatimaan suosituksia YK:lle”, kuvailee Alfallah.

Poliittinen keskustelu hakee vielä muotoaan Libyassa. Tunisiaan kokoontuneet puolueet yrittävät löytää nykyistä rakentavampia tapoja tehdä politiikkaa.

”Jos toivoa ei olisi, en olisi täällä”

Puolueiden kyky yhteistyöhön on tärkeä askel, jotta aito demokratia ylipäätänsä on mahdollista Libyassa.

Gaddafin 42 vuotta kestäneen vallan aikana puolueet olivat kiellettyjä. Rakentava politiikanteko hakee vielä muotoaan. Viime vuosina poliitikot ovat yhteisen tulevaisuuden rakentamisen sijaan keskittyneet keskinäinen vihanpidon ja valtataisteluun, mikä on syventänyt entisestään Libyan kriisiä.

”Libyalaiset ovat menettäneet uskonsa poliitikkoihin, koska poliitikot eivät ole kyenneet vastaamaan ruoan ja turvallisuuden puutteeseen. Nämä ongelmat jatkuvat, kunnes löydämme ratkaisun poliittiseen tilanteeseen. Uskomme, että yhteinen poliittinen työmme tasoittaa tietä valtiomme rauhanomaisemmalle rakentamiselle”, kuvailee Alfallah.

Kriisin syvyys antaa Alfallahille ja Almisawille toivoa , että on vain yksi suunta – ja se on ylöspäin.

”Jos toivoa ei olisi, en olisi täällä tänään”, sanoo Almisawi.

Sekä Alfallah että Almisawi ovat kiitollisia suomalaisille heidän tuestaan, joka on mahdollistanut kokouksen järjestämisen. Osa kokouskuluista on katettu Älä kerro Martille -kampanjalla kerätyillä varoilla.

”Suomalaiset ovat jalo kansa. Tämä piirre yhdistää suomalaisia ja libyalaisia. CMI on luomassa ainutlaatuisen mallin. He auttavat Libyan politiikkaa kypsymään kohti demokratiaa”, kuvailee Alfallah.

Antti Ämmälä/CMI