fbpx

Martti Ahtisaari luopuu CMI:n hallituksen puheenjohtajuudesta

Julkaistu 9.5.2017
Puheenjohtajan tehtävien jättäminen antaa Ahtisaarelle mahdollisuuden keskittyä CMI:n rauhantyön tukemiseen.
marttikulosaarenkasino

Presidentti Ahtisaari perusti CMI:n vuonna 2000. Hän on siitä lähtien eli 17 vuotta toiminut hallituksen puheenjohtajana. Kuva: Riku Isohella.

CMI:n perustaja Martti Ahtisaari haluaa luopua CMI:n hallituksen puheenjohtajuudesta ensi syksynä. Puheenjohtajuudesta luopuminen jättää Ahtisaarelle nykyistä enemmän aikaa keskittyä CMI:n rauhantyön tukemiseen neuvonantajana ja asiantuntijana. Ahtisaari esittää seuraajakseen puheenjohtajana Suomen entistä pääministeriä Alexander Stubbia.

Presidentti Ahtisaari perusti CMI:n vuonna 2000. Hän on siitä lähtien eli 17 vuotta toiminut hallituksen puheenjohtajana.

Ahtisaari ilmoitti suunnitelmastaan CMI:n kevätkokouksessa tiistaina 9. toukokuuta. Hän haluaa kertoa asiasta jo nyt, jotta puheenjohtajan vaihdos voidaan tehdä suunnitelmallisesti, läpinäkyvästi ja harkiten. Näin Ahtisaari pystyy tukemaan uutta puheenjohtajaa siirtymäkauden aikana, ja CMI turvaa toimintansa tulevaisuuden mahdollisimman hyvin. Stubb aloittaa hallituksen puheenjohtajana virallisesti vasta CMI:n vuosikokouksen jälkeen marraskuun lopulla.

Ahtisaari pysyy tiiviisti mukana CMI:n toiminnassa. Jatkossa hän keskittyy tukemaan CMI:n työtä neuvonantajana ja asiantuntijana. Lisäksi hän alkaa koota CMI:lle neuvoa-antavaa kansainvälistä tukiverkostoa. Ahtisaarella on vastedeskin oma toimistonsa ja henkilökuntansa CMI:n tiloissa.

Kesäkuussa 80 vuotta täyttävä Ahtisaari kokee, että nyt on hyvä hetki siirtää puheenjohtajan tehtävät eteenpäin. Osaamisensa ja kokemuksensa ansiosta CMI on noussut yhdeksi maailman arvostetuimmista toimijoista konfliktien ehkäisemisessä ja ratkaisemisessa.

”Minulle on vastedeskin tärkeintä, että CMI jatkaa työtään yhtenä maailman arvostetuimmista rauhanvälitysorganisaatioista”, Ahtisaari sanoo.

Stubbilla pitkä kokemus politiikan johtotehtävistä

Stubbin valinta hallituksen puheenjohtajaksi perustuu hänen pitkään kokemukseen politiikan johtotehtävistä. Stubbilla on laajat kansainväliset verkostot ja hän ymmärtää uuden sukupolven vaikuttamistyötä.

Alexander Stubb on moninkertainen ministeri. Pääministeriyden lisäksi hän on työskennellyt muun muassa Suomen ulkoministerinä ja eurooppa- ja ulkomaankauppaministerinä. Stubb on työskennellyt pitkään myös EU:ssa eri tehtävissä. Hän on väitellyt filosofian tohtoriksi kansainvälisestä politiikasta London School of Economicsista.

CMI:n hallituksen puheenjohtajuus on luottamustoimi. Stubb jatkaa työtään kansanedustajana.

”Hallituksen puheenjohtajuus on minulle suuri kunnia. CMI:n rauhanvälitysosaaminen on maailman huippua. Lähden nöyränä oppimaan uutta alasta, jota kohtaan tunnen suurta mielenkiintoa. Olen aina ollut sitä mieltä, että suomalaiset ovat rauhanvälittäjinä maailman parhaimmistoa”, Stubb sanoo.

Hallitus on vastuussa CMI:n pitkäjänteisestä strategiasta, tärkeimmistä taloudellisista päätöksistä, uusien jäsenten valinnasta sekä toiminnanjohtajan nimittämisestä.