fbpx

CMI:n Palestiina-työ luo rauhan edellytyksiä Lähi-idässä

Julkaistu 23.1.2017

Sveitsissä järjestetyn epävirallisen kokouksen tarkoituksena oli rakentaa luottamusta palestiinalaisryhmien välille. 

Konfliktinratkaisujärjestö Crisis Managament Initiative (CMI) on auttanut järjestämään epävirallisen kokouksen, jonka päämääränä oli rakentaa luottamusta palestiinalaisryhmien välillä ja lievittää näin jännitteitä Lähi-idässä.

Kokous pidettiin Sveitsissä joulukuussa. Sveitsin ulkoministeriö tuki yhdessä CMI:n kanssa palestiinalaista Masarat-ajatushautomoa kokouksen järjestämisessä.

Kokouksen tarkoituksena on lisätä yhtenäisyyttä alueella. Toiminnan tavoitteet ovat linjassa kansainvälisen oikeuden ja YK:n päätöslauselmien kanssa.

Epävirallisen tapaamisen osanottajajoukko oli laaja. Tarkoitus oli tarjota keskustelumahdollisuus eri palestiinalaisryhmille. Toisin kuin julkisuudessa on esitetty, kyse ei ollut vain Hamasin ja Fatahin keskinäisestä tapaamisesta. Enemmistö kokouksen osallistujista oli kansalaisyhteiskunnan edustajia. Kokoukseen osallistui muun muassa naisjärjestöjä, nuorisoliikkeitä, politiikan tutkijoita ja muita mielepidevaikuttajia, jotka ovat tällä hetkellä poliittisen päätöksenteon ulkopuolella. Lisäksi kokoukseen osallistui henkilöitä, joilla on linkkejä moniin poliittisiin puolueisiin.

”Keskustelemme kaikkien osapuolten kanssa konfliktien ratkaisemiseksi”

Kokous nousi perjantaina julkisuuteen myös Suomessa sen jälkeen, kun sveitsiläinen Basler Zeitung -lehti oli uutisoinut siitä. CMI korostaa, että vastaavien luottamuksellisten, epävirallisten tapaamisten järjestäminen on osa sen normaalia työtä.

”Keskustelemme kaikkien osapuolten kanssa konfliktien ratkaisemiseksi. Palestiinassa olemme tehneet työtä jo lähes kuusi vuotta. Työmme tukee laaja-alaisesti koko palestiinalaisyhteiskunnan rauhanomaista kehitystä ”, sanoo CMI:n Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ohjelmajohtaja Maruan El-Krekshi.

Kokouksen suurin rahoittaja oli Sveitsin ulkoministeriö. CMI:n rahallinen tuki kokoukselle tuli yksityisistä lähteistä, ei Suomen valtiolta. CMI:n rahallinen tuki kokoukseen rajoittui lähinnä kansalaisyhteiskunnan edustajien kuluihin, ja CMI:n rahalla ei tuettu pakotelistalla olevia henkilöitä.

CMI uskoo, että yhteisymmärryksen lisääminen ja kansalaisyhteiskunnan laaja osallistuminen parantaa demokratian edellytyksiä, lieventää jännitteitä ja näin ollen kasvattaa rauhan mahdollisuuksia koko Lähi-idässä. Myös koko kansainvälinen yhteisö pitää palestiinalaisten keskinäistä sovinnontekoa tärkeänä päämääränä.