fbpx

Voiko Trump edistää maailmanrauhaa? Tätä pohdittiin CMI:n tukijoiden kiitoslounaalla

Julkaistu 18.11.2016
Yhdysvaltojen uusi presidentti Donald Trump puhutti CMI:n tukijoilleen järjestämällä kiitoslounaalla Svenska Klubbenilla. CMI:n Afrikka-ohjelman johtajan, yhdysvaltalaisen Itonde Kakoman mukaan Trump voi avata maailmanrauhalle uusia mahdollisuuksia.
 
itonde1

CMI:n Afrikka-ohjelman johtajan Itonde Kakoman mukaan Donald Trumpin ulkopolitiikka voi olla lähellä nykyisen presidentin Barack Obaman linjaa. Maria Bondestam kuunteli Kakoman puhetta.

Yhdysvaltojen uusi presidentti Donald Trump voi edistää maailmanrauhaa.

Näin arvioi CMI:n Afrikka-ohjelman johtaja, yhdysvaltalainen Itonde Kakoma. Kakoma puhui CMI:n tukijoilleen järjestämällä kiitoslounaalla Helsingin Svenska Klubbenilla torstaina. CMI järjesti tilaisuuden otsikolla USA:ssa on uusi presidentti. Mikä merkitys sillä on maailmanrauhalle? Lounaalle osallistui 45 CMI:n tukijaa.

Suomessa moni on ollut Trumpin presidenttiydestä suorastaan pöyristynyt. Vaikka Trump joutui myös Kakoman kritiikin kohteeksi, hän arvioi, että Yhdysvaltojen ulkopolitiikassa Trump voi viedä maailmaa nykyistä sopuisampaan suuntaan, jos hän saa ympärilleen järkevät avustajat ja kykenee yhteistyöhön.

”En näe sitä lainkaan huonona asiana, jos Trump avaa suljettuina olleita ovia sellaisten maiden kuin Israelin ja Venäjän kanssa. Se on erittäin hyvä asia”, Kakoma sanoi.

Niin ikään tilaisuudessa puhunut CMI:n perustaja ja hallituksen puheenjohtaja, presidentti Martti Ahtisaari muistutti, että mitkään rauhanponnistelut eivät onnistu ilman Yhdysvaltojen tukea. Yhteistyöhön on pystyttävä riippumatta siitä, kuka vallassa on.

Kakoma korosti, että Trumpin ulkopolitiikka ei todennäköisesti jää kauas nykyisen presidentin Barack Obaman linjasta. Kakoma vertasi Trumpin mahdollista lähentymistä Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa ydinsopuun, jonka Obama hieroi Iranin kanssa.

”Se tarkoittaa yhteistyötä niiden kanssa, joiden kanssa voidaan saada aikaan tuloksia.”

Hillary Clintonin valinta olisi tiennyt nykyistä suurempaa muutosta, Kakoma arvioi.

svenskaklubbentukijat

Kiitoslounaalle osallistui 45 CMI:n tukijaa. Magnus Bargum (oik.) vaihtoi ajatuksia Carl Björnbergin ja Anna Björnberg-Michelssonin kanssa.

”Trump kosketti haavaa, joka on avoin kaikkialla Yhdysvalloissa”

Voittopuolisesti Kakoma oli kuitenkin pettynyt Trumpin valintaan.

Monien muiden yhdysvaltalaisten tavoin Kakoma on maahanmuuttajien lapsi. Hänen vanhempansa muuttivat Itä-Afrikasta Yhdysvaltoihin reilut 30 vuotta sitten etsiäkseen parempaa elämää itselleen ja lapsilleen.

Uusi maa tarjosi vapautta ja mahdollisuuksia. Kovalla työllä jokainen pystyi taustastaan riippumatta tavoittelemaan omia unelmiaan. Kakoman mukaan nyt tämä suvaitsevaisuus erilaisuutta kohtaan on suuressa vaarassa. Trump on käyttänyt kovaa kieltä muun muassa maahanmuuttajia ja vähemmistöjä kohtaan.

Kakoman mukaan Trumpin valinta lähetti kuitenkin viestin, jota on syytä kuunnella. Trump puhutteli tavallisia amerikkalaisia, joiden huolet poliitikot ovat unohtaneet.

”Hän kosketti haavaa, joka on avoin kaikkialla Yhdysvalloissa.”