fbpx

Ahtisaari-päivä toi riitojen sovittelun Tampereen kouluihin: ”Kaiken voi ratkaista puhumalla”

Julkaistu 11.11.2016

Martti Ahtisaari muistutti, että taidoille hieroa sovintoa on käyttöä yhtä lailla suomalaiskouluissa kuin maailman vaikeimmissa konflikteissa. ”Konflikteja on ratkaistava, ettei ihmisille tule huono ja turvaton olo”, pohti Pyynikin koulun seitsemäsluokkalainen Sanni Talvitie, 13.

rauhankyyhkyt

Etelä-Hervannan koulun oppilaat toivottivat Martti Ahtisaaren tervetulleeksi itse askartelemillaan rauhankyyhkyillä.

Joukko opiskelijoita joutui viime syksynä Tampereen teknillisessä lukiossa kiusaamisen kohteeksi.

Lukion toisen vuoden opiskelija Casper Korhonen, 17, ajatteli tuolloin, että nyt saa riittää. Hän auttoi koulua puuttumaan kiusaamiseen. Kiusatuille hän tarjosi kuuntelevaa olkapäätään.

Torstaina rauhannobelisti, presidentti Martti Ahtisaari palkitsi Korhosen ja Tampereen seudun ammattiopiston opiskelijan Niko Holopaisen, 17, sovittelijaoppilaan kunniakirjalla.

”Teille parhaat onnittelut. Olette tehneet erinomaista työtä. Esimerkillänne te rohkaisette kaikkia muita olemaan avuksi”, Ahtisaari sanoi.

”Meillä täytyy olla itsetuntoa kohdella kaikkia hyvin”

Presidentin vierailu hervantalaiskouluihin aloitti tämänvuotisen Ahtisaari-päivän. Presidentti muistutti, että taidoille hieroa sovintoa on käyttöä yhtä lailla suomalaiskouluissa kuin maailman vaikeimmissa konflikteissa.

Kaikki konfliktit kumpuavat riidoista ja erimielisyyksistä. Globalisaatio ja internet voivat tuoda maailman konfliktit nopeastikin osaksi myös suomalaisten arkea.

”Rauha on meidän kaikkien vastuulla”, Ahtisaari sanoi.

Lukiolaisia ja ammattikoululaisia askarrutti vihapuhe ja se, mitä sille voisi tehdä. Ahtisaari kiitti kouluja niiden työstä vihapuheen kitkemiseksi. Presidentin mukaan nollatoleranssi on ainoa tapa suhtautua asiaan, kun toista solvataan sosiaalisessa media tai kohdellaan muutoin kaltoin.

”Meillä täytyy olla niin hyvä itsetunto, että me voimme kohdella kaikkia ihmisiä hyvin. Se kasvattaa meidän omaa hyvyyttämme yhtä lailla.”

Etelä-Hervannan koulussa Ahtisaaren toivottivat tervetulleeksi kymmenet rauhankyyhkyt, jotka lapset olivat askarrelleet paperista. Ahtisaari pahoitteli koulun Syyriasta tulleille oppilaille, etteivät nämä rauhankyyhkyt ole vielä lentäneet heidän kotimaahansa.

”On häpeällistä, ettei kansainvälinen yhteisö ei ole tämän kykenevämpi näitä kysymyksiä ratkomaan. Pyydän kaikilta syyrialaisilta anteeksi.”

Presidentti oli kaiken kaikkiaan vaikuttunut koululaisten kyvystä sovitella riitoja. Hän kehotti nuoria uskomaan itseensä maailmassa, joka on muuttunut yhä monimutkaisemmaksi.

”Jos minulla olisi ollut tuollaisia valmiuksia, en tiedä mihin asti olisin päässyt.”

casperjamartti

Casper Korhonen sai Martti Ahtisaarelta sovittelijaoppilaan kunniakirjan. Kuva: ulkoministeriö.

”Todella pienetkin asiat voivat johtaa isoihin ongelmiin”

Samalla kun Ahtisaari kiersi Hervannassa, CMI:n työntekijät jalkautuivat pariinkymmeneen tamperelaiseen yläkouluun, lukioon ja ammattikouluun kertomaan konfliktien ehkäisemistä ja ratkaisemisesta.

Pyynikin koulun seitsemäsluokkalainen Sanni Talvitie, 13, seurasi oppituntia kiinnostuneena takarivin pulpetistaan.

Talvitien mukaan maailma tuntuu tällä hetkellä aika levottomalta paikalta. Sodat tuovat pakolaisia Suomeenkin. On myös terrorismia.

”Konflikteja on ratkaistava, ettei ihmisille tule huono ja turvaton olo.”

Talvitien mielestä olisi hyvä, jos riitojen ratkomista voisi opetella myös kouluissa. Ahtisaari-päivien uusilta verkkosivuilta löytyy tähän useita harjoituksia.

”Todella pienetkin asiat voivat johtaa isoihin ongelmiin. Kaiken voi kuitenkin ratkaista puhumalla”, Talvitie pohti.

Talvitie itse huomasi puhumisen tärkeyden CMI:n oppitunnilla pitämässä nyrkkineuvottelut-nimisessä harjoituksessa. Siinä hän ensin turhaan yritti avata vierustoverin nyrkkiä väkisin. Puhuminen olisi tuottanut parhaan lopputuloksen.

kouluesitys

CMI:n Emmi Hänninen ja Jaana Salminen kertoivat konfliktinratkaisusta Pohjois-Hervannan koulussa.

”Tämä valaa uskoa siihen, että rauha on mahdollista”

Iltapäivällä Tampereen yliopiston juhlasalissa CMI:n asiantuntija Hussein al-Taee, rauhan- ja konfliktintutkimuksen professori Tarja Väyrynen ja kansainvälisen politiikan opiskelija Matti Pihlajamaa keskustelivat siitä , miten kaikkien rauha saadaan aikaan.

Al-Taeen mukaan rauhan rakentaminen alkaa ymmärryksestä. Siitä, että ymmärtää muita, mutta myös itseään. Lisäksi tarvitaan taitoa ja tahtoa. Syyrian kohdalla tämä tahto on nyt kansainväliseltä yhteisöltä hukassa, al-Taee sanoi.

”Siksi Syyriassa kärsitään.”

Matti Pihlajamaan mukaan kouluilla on keskeinen rooli rauhan luomisessa. Hänen mielestään koulujen tehtävä on muuassa herättää nuoria näkemään epäoikeudenmukaisuutta. Pihlajamaa oli iloinen siitä, että rauhankasvatuksen teemat nousevat esiin uusissa opetussuunnitelmissa.

Tilaisuuden päättäneen pormestari Anna-Kaisa Ikosen mukaan päivä oli tamperelaisille koululaisille erityinen.

”Tämä päivä on antanut meille ajateltavaa pitkäksi aikaa eteenpäin.”

”Tämä valaa uskoa siihen, että rauha on mahdollista. Koetamme omalta osaltamme viedä näitä ajatuksia eteenpäin arjessamme.”

pasijaahtisaari

Toimittaja Pasi Toivonen haastatteli Martti Ahtisaarta Tampereen yliopistolla.

Ensi vuonna Ahtisaari-päiviä vietetään Vaasassa. CMI järjestää Ahtisaari-päivät ulkoministeriön tuella.