fbpx

Presidentti Ahtisaari valaa uskoa Syyria-neuvotteluihin: ”En vielä antaisi periksi”

Julkaistu 4.10.2016

Presidentti Martti Ahtisaari otti kantaa Syyrian tulitaukoneuvottelujen katkeamiseen Miten tästä eteenpäin -kirjan julkistamistilaisuudessa Helsingissä tiistaina.

ahtisaarikirja1

Ministeri Jaakko Iloniemi, presidentti Martti Ahtisaari ja toimittaja Tapani Ruokanen esittelivät uutta kirjaansa Helsingissä tiistaina.

Presidentti Martti Ahtisaari näkee toivoa, että Yhdysvallat ja Venäjä palaavat neuvottelupöytään Syyrian kriisin ratkaisemiseksi.

”En vielä antaisi periksi”, Ahtisaari sanoi tiistaina Helsingissä Miten tästä eteenpäin -kirjan julkistamistilaisuudessa.

Yhdysvallat ilmoitti maanantaina keskeyttävänsä neuvottelut Venäjän kanssa tulitauon aikaansaamiseksi Syyriassa. Yhdysvaltojen mukaan Venäjä on toistuvasti rikkonut syyskuun alkupuolella solmittua aiempaa tulitaukoa ja kiihdyttänyt iskujaan siviilejä vastaan Aleppon kaupungissa.

Ahtisaaren mukaan keskusteluyhteyden katkaiseminen Venäjän kanssa ja maan eristäminen ei kuitenkaan ole se tapa, jolla kriisin ratkaisemisessa pitäisi nyt edetä. Kansainvälisen yhteisön on nyt kasvatettava painetta Yhdysvaltoja kohtaan, jotta se ei vetäytyisi neuvotteluista kokonaan, Ahtisaari sanoi.

”Tosiasia on, että molempia maita tarvitaan. Syyrian kriisiä ei saada ratkaistua ilman Venäjän ja Yhdysvaltojen yhteistyötä.”

CMI:n hallituksen puheenjohtajana toimivalla Ahtisaarella on vahva luottamus CMI:n visioon – kaikki konfliktit voidaan ratkaista.

”Ihmiskunta ei ole kokenut vastaavaa murrosta sitten toisen maailmansodan”

Rauhannobelisti ja kriisien sovittelija Ahtisaari on kirjoittanut Miten tästä eteenpäin -kirjan yhdessä kokeneen diplomaatin, ministeri Jaakko Iloniemen ja palkitun toimittajan Tapani Ruokasen kanssa.

Kirja perustuu keskusteluihin, joita kolmikko on käynyt Ahtisaaren työhuoneella Helsingin Etelärannassa tänä ja viime vuonna.

Kolmikko pohtii kirjassaan sitä, miten ihmiskunta pystyisi luovimaan eteenpäin ajassa, jolloin sen perusarvot ovat uhattuina.

”Ihmiskunta ei ole kokenut vastaavaa murrosta sitten toisen maailmansodan. Ylevät periaatteemme ja arvomme testataan nyt arjessa”, kolmikko kirjoittaa.

Esimerkiksi Venäjä pitää kansainvälistä oikeutta pilkkanaan ja nationalismi nostaa päätään niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin.

ahtisaarikirja2

Martti Ahtisaaren mukaan Yhdysvaltojen on avattava uudelleen keskustelut Venäjän kanssa Syyrian kriisin ratkaisemiseksi.

Ahtisaaren, Iloniemen ja Ruokasen mukaan pohjoismainen yhteiskuntamalli voi yhä toimia mallina maailmalle ja rakentaa nykyistä parempaa huomista.

”Pohjoismaita parempaa arvopohjaa ei löydy mistään muualta maailmasta. Meidän pitäisi itse asiassa edistää sitä nykyistä enemmän”, Ahtisaari sanoi kirjan julkistustilaisuudessa.

Ahtisaari korosti, että pohjoismainen yhteiskuntamalli perustuu reiluudelle ja oikeudenmukaisuudelle. Näin esimerkiksi tytöillä on oikeus samaan koulutukseen kuin pojilla.

Tässä tasa-arvon hengessä YK:n pääsihteeriksi olisi Ahtisaaren mukaan ”korkea aika” ajatella naista.

Vaikka käsillä ovat vaikeat ajat, kolmikko korostaa, että toivoa on. Esimerkkinä yhteisen vastuun heräämisestä on huoli ympäristöstä.

”Kyynisyys on pahin vaihtoehto.”