fbpx

Presidentti Ahtisaari rovaniemeläisnuorille: ”Olisi paljon turvallisempi olo, jos lähettäisin teidät rauhanneuvotteluihin”

Julkaistu 16.11.2015

Vuosittaista Ahtisaari-päivää vietettiin tänä vuonna 12.11 Rovaniemellä. Sovinnonviesti saavutti rovaniemeläiskoulut ja Lapin yliopiston. 

Kuvat: Niko Vartiainen

Lyseonpuiston lukio oli tupaten täynnä kun koko koulun väki oli kokoontunut Ahtisaari-päivien kunniaksi vastaanottaman presidentti Ahtisaaren vieraaksi opinahjoonsa.  Oppilaat olivat valmistelleet monipuolista ohjelmaa, mutta erityisen vaikutuksen nobelistiin tekivät väittelykerhon jäsenet, jotka esittelivät yleisölle taitojaan.

”Jos näin hyvin keskustelette muussakin elämässä, niin sille täytyy antaa erityisaplodit. Olisi paljon turvallisempi olo, jos lähettäisin teidät rauhanneuvotteluihin”, kokenut rauhanvälittäjä kehui väittelijöitä.

apaivat rovaniemi2

Lyseonpuiston lukiossa presidentti vaikuttui väittelykerhon taidonnäytteestä

Lyseonpuiston lukion lisäksi presidentti vieraili myös Vaaranlammen koululla, jossa hänelle esiteltiin oppilaiden tekemiä rauhanjulisteita ja esitysten kautta sovinnontekoa.

Myös CMI:n sovinnonlähettiläät jalkautuivat rovaniemeläiskouluihin ja pitivät yhteensä yli kuudellesadalle uteliaalle oppilaalle oppitunnin CMI:n konflikitienratkaisutyöstä ja sovinnonteon merkityksestä.

Pohjoisen vähemmistöt ja maahanmuutto puhuttivat yliopistolla                          

Täyden tuvan teema jatkui myös Lapin yliopistolla, jossa innokkaat kuulijat täyttivät luentosalin ääriään myöten kun dosentti Tapio Nykänen haastatteli presidenttiä hänen rauhanvälittäjän urastaan. Paneelikeskustelussa puolestaan pureuduttiin pohjoisen vähemmistöihin professori Veli-Pekka Lehtolan, lehtori Aini Linjakummun, tutkija Nafisa Yeasminin ja professori Vesa Puurosen puheenvuorojen kautta.

apaivat rovaniemi

Dosentti Tapio Nykänen haastatteli Lapin yliopistolla rauhannobelistia

Saamelaiskysymysten ja lestadiolaisuuden lisäksi keskustelussa nousi erityisesti esiin maahanmuuttokysymykset. Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, ettei maahanmuuttajien kotoutuminen ei riipu ainoastaan maahanmuuttajista itsestään vaan myös muiden ihmisten asenteista.  Professori Vesa Puuronen tiivisti hienosti panelistien viestin:  ”Kotouttaminen tarkoittaa sitä, että suomalaistenkin täytyy muuttua.”

Presidentti Ahtisaari puolestaan kehui pohjoismaista luonnetta ja meidän inhimillistä suhtautumistamme pakolaisiin.

”Kukaan ei jätä kotiaan ellei ole pakko”, nobelisti muistutti.

Tampere innoissaan ensi vuodesta 

Valtakunnalliset Ahtisaari-päivät jatkuvat seuravaana vuonna Tampereella. Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen luovuttikin yliopistotilaisuuden lopuksi symbolisen sovinonkyyhkyn Tampereen kaupungille. 

”Olemme todella innoissamme. Meille on suuri ilo saada toimia ensi vuoden Ahtisaari-päivän isäntäkaupunkina, varsinkin tässä kansainvälistyvässä maailmantilanteessa, jossa erilaisten kulttuurien ymmärryksen lisäksi myös sovittelun taidot ja merkitys korostuvat”, painotti Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Vuosittain järjestettävien Ahtisaari-päivien tavoitteena on tuoda rauhanvälitys ja sovittelu osaksi jokaisen arkipäivää käsittelemällä teemaa niin kouluissa, yleisötilaisuuksissa kuin asiantuntijatasollakin. Tänä vuonna viidettä kertaa vietettyjä Ahtisaari-päiviä järjestää CMI ulkoministeriön tukemana.